2010/02/21

Fröknegården 1:a mötet med kunden.Idag träffade jag familjen där jag kommer att planera och designa mitt första uppdrag. Mötet skedde hemma i deras fantastiska hus som är under stort renoveringsbehov. Ni kan läsa om deras projekt i en blogg på Kristianstadsbladets nätupplaga , (klicka länk ) " fixarbloggen."Anna, hennes make och två små döttrar har köpt ett Q-märkt hus här i Kristianstad som heter "Fröknegården".

Tyvärr har tidigare ägare till huset, fritidsgård och div. företag mm, inte varit så "snälla" mot huset och det har byggts om och renoverats på ett sätt som inte har varit så respektfullt. Men nu har det äntligen hittats av en familj med härliga visioner och drömmar för framtiden som gör att framtiden ser ljus ut! Dessa tidigare verksamheter har fått till följd att trädgården mer eller mindre har gjorts om till en plats där man inte vill ha något jobb med den. Ett vackert vårdträd i form av en stor alm som ännu har lyckats stå emot sjukan finns kvar. Ett par rönnar, ett litet persikoträd, tre kornellbuskar och en häck som inte är helt solid som omgärdar huset är det som finns. Familjen har bara bott i huset sedan oktober 2009 så dom vet inte riktigt hur trädgården och gräsmattan ser ut ännu. Förmodligen har mossan och ogräset tagit över det mesta av det som tidigare har varit gräs men det återstår att se.
Men det som är bra med denna brist på underhåll, eller rättare sagt, att man valt att gör det enkelt för sig genom att inte ha en trädgård som behöver underhållas, gör nu att det är en ren och tom canvas som kan målas helt på nytt. Familjen och jag hoppas att den kommer att kunna sticka ut och synas i framtiden. Anna säger att många människor som dom förklarar vägen för, som skall hitta till huset, kör förbi utan att lägga märke till det trots att det ligger öppet mot vägen utanför. Tanken och målsättningen är att framsidan skall synas och lyfta fram det vackra huset på ett annat sätt. Ett av önskemålen är bl a att belysning av träd, buskar och eventuellt fasaden kommer att göra huset och trädgården vacker även kvälls- och nattetid.Övriga drömmar och tankar som familjen lade fram stämmer väl överens med dom tankar jag själv har haft om trädgårdens struktur, design och funktion. Vi pratade lite om husets bakgrund, vad Q-märkningen kan innebära, vilka av dom befintliga träd och buskar som kan användas, flyttas eller tas bort. Initialt är det framsidan som behöver bli klar under detta året och som skall prioriteras. Nästa fas blir att planera och genomföra baksidan med en mer privat sfär där familjen kan känna att man trivs och kan vistas i en skön och lummig atmosfär.
Jag kommer nu att börja skissa på framför allt framsidans karaktär och struktur och sedan ta nya diskussioner med familjen för att försöka hitta rätt för deras önskemål. Dom bra kontakter jag har inom anläggningssidan kommer jag också att slå en signal till för att kontrollera eventuella fallgropar i ett tidigt skede så att ingen tid spills på saker som sedan inte går att genomföra.

Jag glömde min kamera men tog lite bilder med min telefon för att ni skall få se lite av strukturen på trädgården, men också få se det fantastiska huset!Baksidan (bild 2 & 3)vetter mot ett trevånings hyreshus så där behöver man fundera hur insynskyddet behöver förbättras radiakalt. Skall familjen kunna känna ett lugn utan att bli uttittade och njuta av sin privata sfär till fullo kommer där att behövas både högre och tätare växtlighet

På baksidan (bild 2) står också en stor och kraftig björk som suger ofantligt mycket vatten. Under detta, i sig vackra träd kommer det att vara svårt att få någon växtlighet att klara sig, förutom mossa kanske. Mitt förslag kommer nog att vara att ta bort denna för kunna få en bra gräsyta till familjen.

Det känns jättespännande att få möjligheten att vara med och bygga upp nya grönytor till huset som verkligen är värt en matchande, grönskande och förhoppningsvis inbjudande trädgård. Första steget är taget, nu kommer jag att uppdatera er med lite skisser, tankar och inspirationsbilder från nätet så fort jag har underlag till detta. Hoppas ni följer med!2010/02/02

New York Highline Park anno 2009Jag gillar detta "återvinningsprojekt" där även Piet Oudolf har varit inblandad och formgivit en del av New Yorks gamla höghöjdsbana.

http://www.youtube.com/watch?v=_W2Yq1zzxAc

Mitt första uppdrag är på gång...


Jag har ett första otroligt spännande projekt på gång som jag hoppas kunna landa inom kort. Det är ett projekt som handlar om ett stort sekelskifteshus med en mer eller mindre fyrkantig trädgård utan några egentliga planteringar alls. Jag kommer alltså att ha en helt ren canvas att ”måla på”! Jag har redan innan jag vet att jag kommer att få uppdraget börjat skissa på lite exempel. Dessutom är renoveringen av detta huset redan uppmärksammat i vår regionstidning där man kan följa ägarna och deras renovering av detta hus i en blogg på nätupplagan, så det kan förhoppningsvis ge mig lite reklam också. Annars ser jag bara detta som något oerhört lärofullt och kommer att ge massor med nyttig erfarenhet. Hoppas jag kan övertyga dom eventuella kunderna.

Här lite av det jag skissat så här långt och då har jag inte ens träffat uppdragsgivarna! Jag kan helt enkelt inte vänta utan måste bara få ut lite av mina idéer på papper. Det lilla jag vet än så länge är att det gärna få vara en lite striktare, formell framsida och en mer privat ombonad baksida. Det jag har skissat upp än så länge är den mer traditionella framsidan, med flaggstång och striktare centralgång som leder upp mot entrén.Trädgårdsdesigner 2 Piet Oudolf


En favorit som jag upptäckte förra året är holländaren Piet Oudolf. Min hemstad Sölvesborg, där också Skogstorpet är beläget, måste ha hört mina böner när dom började anlägga en park i stadens innerhamn förra året som denne man designat! De fyra årstiderna park i Sölvesborg är ett bra exempel på hans arbete med att använda växter som klarar relativt karga förhållanden, gärna med en känsla av stäpp och ängsliknande fält. Han använder också en karaktäristisk färgskala som jag uppskattar. Ofta lite dova, mjuka färger i brunt och lila och mycket olika sorters gräs.


Färgskalan och sättet att använda gräs ger en drömsk känsla över många av hans anläggningar.
Det är även Piet som har anlagt en av Sveriges vackraste och mest uppskattade stadsparker i Enköping. Se "Slottsträdgårdsmästarens" presentation av denna fantastiska park. Den sista bilden hämtad från Hasse "Slottsträdgårdsmästaren" Westers utmärkta blogg.

Trädgårdsdesigner 1 Diarmuid Gavin
Jag blev fullkomligt fastnitad framför TV:n för några år sedan när någon av dom svenska kanalerna visade en BBC-serie med denne fantastiske irländske trädgårdsdesignern, Diarmuid Gavin Designs . Han är mer en inredare och arkitekt av trädgårdar med fantasifulla rum, byggnader och detaljer som kompletterar själva trädgården på ett för mig nytt sätt. Hans bidrag på Chelsea flowershow brukar få höga poäng och väcker alltid uppmärksamhet. Jag kan tänka mig att personer med en konservativ syn på trädgårdar inte förstår hur Diarmuid (uttalas "Darmud") Gavins design kan vara så populära, jag tycker dom är hur spännande som helst!