2010/08/31

Brösarps backar 29/8 - 2010Några mil söder om Åhus börjar på allvar det jag definierar som Österlen. När man kommer norrifrån innan man svänger av mot Brösarp, Kivik och Simrishamn så finns det backar som förebådar dom mer allmänt kända backarna strax söder om det lilla samhället Brösarp. Passerar man genom den lilla byn på väg söderut finns det all anledning att stanna till för att äta god mat på "Brösarp Gästgifvaregård" men det är "backarna" som är målet för många. Själva området är inte så stort till ytan men det är en upplevelse att gå på dessa gräsbeklädda sandkullar och det känns nästan som att förflyttas till Nya Zeeland eller varför inte någonstans på dom brittiska öarna. Här betar korna på sluttningarna som i Bregottreklamen och dom tittar nyfiket på oss besökare när vi passerar dom så där på lite lagom avstånd.


Det här var det stopp som var ett måste för barnen. Här kan dom springa upp och ner och så fort emellanåt att benen nätt och jämt hinner med i nedförsbackarna. Jag var lite trött då vi gjorde stoppet på vägen hem efter en lång eftermiddag men barnen var väldigt bestämda att vi skulle minsann stanna, och så fick det bli.

Jag är dock tacksam att vi gick barnen till mötes och jag var faktiskt sugen på en promenad bland kullarna jag också även om min hungriga mage gärna hade kommit hem till Kristianstad.

När man står uppe på en av dom högsta backarna så har man en fantastisk utsikt över närområdet och dom gröna kullarna. Det som dock fångade mitt och familjens öga var ett vackert och lite märkligt träd. På avstånd ser det ut som ett gigantiskt "Apträd" och det tog inte lång stund innan vi styrde stegen i dess riktning för närmare inspektion.

Trädet är cirka 15 meter högt och ännu bredare. Lövverket var typiskt päron och när dessutom min uppmärksamma 7-åriga dotter hittade ett litet hårt päronkart på marken så fastslog i alla fall jag att det rörde sig om ett päronträd med konstigt växtsätt. Bladen växte längs med grenarna tillsynes utan några längre yviga skott på dom större grenarna. Jag som älskar träd tycker att detta, förmodligen väldigt gamla päronträd med tanke på storleken, var fantastisk vackert och tilltalande estetiskt.

Den norra porten till Österlen ligger i Brösarp, och dess backar är en plats som man absolut skall stanna till vid och kanske passa på att klia kossorna på mulen om man kommer dom nära. Om inte annat så skall man stanna till där för barnens skull, för när dom vill stanna för att röra på benen då är Brösarps Backar ett perfekt tillfälle för dig att göra detsamma. Sen fick ju faktiskt min hungrande mage sin beskärda del också då vi hittade fantastiska björnbärssnår med mängder av perfekta mogna bär. Detta stillade min värsta hunger och dessutom fixade dom söta bären den akut dalande blodsockerhalten i mitt stackars omlopp.


2010/08/30

Mandelmanns Trädgårdar 29/8 - 2010


Klicka på bilderna för större format.

Vår son fyllde tio år i helgen. Efter sedvanlig bakelse till frukost (bagarbarn!) och lite korta förberedelser satte vi oss i bilen för en tur på Österlen. Jag tänker på alla Er som bor norr om Växjö som inte har den förmånen att inom en och en halv timmes bilväg befinna sig mitt i ett av Sveriges vackraste områden. Österlen bjuder på så otroligt mycket att besöka och stanna till vid för ett spontanstopp, att det inte riktigt går att välja. Varannan gård man kör förbi längs vilken liten landsväg du än tar i denna delen av Skåne bjuder på gallerier, gårdsbutiker, öppna trädgårdar och caféer mm. Det är ett myller av möjligheter att spendera dagen med att frossa i utflyktsmål som jag inte kan tänka mig annat än att det är fullkomligt unikt.

Vi nöjde oss med tre stopp denna dagen och jag börjar med det första som, när dagen var slut, skulle visa sig vara det bästa. I den lilla pittoreska byn Rörum som är en sinnebild av en gammal Skånsk by med små låga hus längs en smal slingrande väg går det inte att missa skyltarna som leder till den numera riksbekanta trädgården "Mandelmanns Trädgårdar". I en svacka med kullar både bakom gården och längs sidorna så ligger den gamla vita mangårdbyggnaden med sin charmigt slitna fasad inbäddad i en frodighet som känns i varje steg man tar. Här finns en kravlöshet och enkelhet i det dagliga livet som är anmärkningsvärd och som totalt sköljer bort ens eget tunga sinne och energin flödar tillbaka i baksuget. Här finns något för alla sinnen och alla åldrar och det är nog den enda gången jag har besökt en öppen trädgård eller liknande när jag inte har förmanat eller påpekat för barnen att dom måste vara försiktiga och akta ömtåliga växter och blommor. Dom skötte sig exemplariskt och strukturen på trädgårdarna möjliggjorde för lek och skoj på ett sätt som inte påverkade negativt på skötseln.

Det känns att det inte behövs några förmaningar här, man kan istället bara slappna av och låta trädgården, djuren och omgivningarna göra det som den är bäst på; att få en att slappna av.Vi åt god fika med sällskap av hönor som sprang rundor runt fötterna och gulliga grisar i trädgården som barnen älskade, och runt oss hela tiden hade vi omgivningar som inte går att beskriva rättvist med bilderna jag visar här. Får ni en möjlighet att semestra i Skåne och i synnerhet på österlen så gör det, det finns nåt för alla och "Mandelmanns Trädgårdar" är ett absolut måste.

2010/08/22

Trädgårdsdag Sölvesborg 21/8-2010Sölvesborgs trädgårdsförening tillsammans med Sölvesborgs kommun anordnade i lördags trädgårdsdag för andra året i rad. Förra året firade ju trädgårdsföreningen 100 år och Piet Oudolfs park i småbåtshamnen invigdes. Då var en av föreläsarna just den prominente gästen från Holland, i år var det undertecknad som höll föredrag! Ok jag var inte huvudnumret, det var skribenten Sanna Törringe som skriver artiklar för magasinet "Trädgårdsliv bl a, men jag höll ett 20 minuter långt föredrag om att tanken med att vara i sin trädgård skall vara njutbart och utan stress och måsten. Detta kopplade jag ihop med begreppet trädgårdsterapi som jag håller på att studera på lantbruksuniversitetet i Alnarp. Hur man kan använda sig av dom grundtankar som används inom rehabilitering av stress och utmattningssyndrom på sig själv och i sin egen trädgård. Tillsammans med två andra unga egna företagare med Sölvesborg som anknytning, höll vi föredrag som hade en röd tråd att lära sig njuta av den trädgård man har och att den inte behöver vara perfekt.Centrum för trädgårdsdagen var vid slottslängorna vid Sölveborgen och det var en mängd utställare som sålde massor med växter, grönsaker och trädgårdskonst. Det är svårt att uppskatta antalet besökare men man tror att det under dagen var cirka 6000 personer som passerade området. Efter mitt föredrag så var jag kvar på området i en timme och pratade med lite folk vid ett bord vi hade till förfogande. Men relativt snart återvände jag till Skogstorpet som var en av fem öppna trädgårdar under dagen. Denna gången var det betydligt fler som besökte trädgården, cirka 200 personer kom på besök och det fantastiska vädret bidrog till att så pass mycket fler kom denna dag än vid "tusen trädgårdar". Många passade även på att besök Gunilla Manns utställning i slottslängorna och ta sig tid till att fika i det fantastiska vädret och i den lika fantastiska miljön som slottslängorna bidrar med.

Min premiär som föreläsare är avklarad och jag känner mig, trots en lite nervös inledning, rätt nöjd ändå. Det var något jag mycket väl kan tänka mig att göra fler gånger och det tror jag att mina kollegor som jag föreläste med också tyckte. Det var kul att kombinera våra olika inriktningar till något gemensamt och sammanhållande trots att vi pratade om skilda saker. Jag vill passa på att tacka Niklas och Maria som jag tyckte gjorde fantastiska föreläsningar och bidrog till att göra det till en inspirerande dag att minnas. Dessutom tack till alla vänliga och intressanta människor som beökte Skogstorpet under dagen, alltid lika roligt att prata och möta likasinnade trädgårdsmänniskor! Jag skall försöka prata mjukt med far och mor min så att det blir tillfälle nästa år också att komma och besöka mitt föräldrahem!

Jens

2010/08/08Uppföljning Tusen Trädgårdar Skogstorpet

Jaha ja, perfekt! Var nog mångas tanke idag när vi vaknade här nere i södra Sverige. Regnet strilade ner och himlen var helt grå utan några som helst ljusare nyanser så långt man kunde se. Jag stannade bilen hemma hos far & mor vid Skogstorpet 10.45 och såg till min förvåning en främmande bil parkerad. Första besöket var redan på plats! Efter en timme hade gått upphörde regnet och nu kunde man ana nyanser i det tidigare kompakta molntäcket. Fler och fler besökare hittade fram nerför den lilla grusvägen som leder ner genom bokskogen till Skogstorpet.I början hade jag själv fullt sjå med att få fram kaffe, fika, koppar och servetter. Men när väl detta var framme fanns det även tid för mig att hälsa på besökarna och småprata trädgård och växter. En hel del personer kom från Sölvesborg med omnejd och hade passerat gåendes utanför ofta och var nyfikna hur det såg ut innanför de till insyn skyddande buskarna som växer i tomtgränsen.Undertecknad konverserar.

Vi räknar med att cirka 70 personer kom under dagen trots att vädrets makter ville skoja med oss. Det var faktiskt mest uppehåll men det kom lite skurar emellanåt men det tänkte man inte så mycket på. Alla som besökte Skogstorpet var otroligt vänliga och lovordade trädgården och miljön med husen så det kändes helt rätt att öppna upp trädgården även för pappa som annars har varit försiktig med att göra detta. Nu hoppas vi att vädrets makthållare ser till att hjälpa till lite mer den 21 augusti då det anordnas trädgårdsdag i Sölvesborg. Föreläsningar, (jag är en av dessa tänka sig!) Sanna Töringe är en annan. Det kommer även att bli guidade turer i Piet Oudolfs nya park "De fyra årstidernas park" vid småbåtshamnen och en massa andra roliga arrangemang inom trädgårdsområdet. Skogstorpet kommer vara en av fem privata trädgårdar som kommer att vara öppna för besök under dagen också. Så ni som missade chansen att besöka oss idag har en andra chans detta datum 21/8 så välkomna då! Jag kommer att vara på plats senare under eftermiddagen denna dagen då min föreläsning är klockan 11.00 i Slottslängorna, där centrum för trädgårdsdagen är. Till slut ett stort tack till alla vänliga människor som kom idag, det uppskattades väldigt mycket! Tack!

Jens

2010/08/06Tusen Trädgårdar 8/8 2010 Sölvesborg.

Tusen trädgårdar närmar sig. I dagarna tre har jag och min föräldrar putsat till Skogstorpets trädgård för att den skall visa upp sig från sin bästa sida. En hel del perenner och sommarblommor har blommat över så det finns en hel del luckor i rabatterna som gapar tomma. Men det är så trädgården ser ut just nu och det är säkert dom flesta medvetna om. Det är inte jättemånga privata trädgårdar anmälda från Sölvesborg i övrigt men här är en länk till dom öppna trädgårdar och parker som är anmälda, listan börjar med Blekinge. Här är koordinater till Skogstorpet till er med GPS:

n 56* 03 . 409' /eo 14* 33 . 522'

Annars åker ni gamla E22:an mellan Sölvesborg och Valje. Mitt på den långa raksträckan i bokskogen får ni titta efter skylt och vattenkanna. Välkomna!

För er som inte har vägarna förbi Sölvesborg och Blekinge kommer här lite smakprov från Skogstorpets trädgård som den ser ut idag 6/8. Klicka på bilderna för större format.Välkomna! Det kommer att finnas kaffe och fika till försäljning och fars konstgalleri och ateljé är öppet.