2011/02/24

Malmö Garden Show 27-29 Maj

Här är något som gått mig förbi men som låter som starten på något riktigt spännande! "Malmö Garden Show" går av stapeln 27-29 maj i Slottsträdgården i Centrala Malmö.

Detta arrangemang är något som tydligen Malmö Stad håller i trådarna för tillsammans med John Taylor med personal på Slottsträdgården. Det känns som upplägget är ett litet "Chelsea Flowershow" i miniatyr. Programmet är inte spikat än så informationen är något knapphändig. Det finns en facebooksida ni kan "gilla" för att ta del av uppdateringar. Läs lite mer på My Newsdesk hemsida och följande text finns att hitta på Malmö Stad hemsida:

"Malmö Garden Show 27-29 maj
Sista helgen i maj är det premiär för Malmö Garden Show. Ett arrangemang i Slottsträdgården som ska inspirera och skapa intresse för allt som har att göra med trädgård.
Det kommer att bjudas på utställningsträdgårdar, marknad, intressanta intervjuer och demo på scen, mat och café, balkongtävling, musik, barnaktiviteter och mycket mer. Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller expert, gammal eller ung. Här finns något för alla!"

Bilder från SVT
och Slottsträdgårdens hemsida


2011/02/23

Jag önskar...


...mig en trädgård fylld med olika prydnadsgräs.

Tomten som medföljer vårt kommande husköp är spännande på många sätt. Det är en svagt sluttande tomt från norr till den lägre södra delen. Den är skyddad genom den höga bokskog som omgärdar den och är relativt okultiverad förutom en 1/4 som är gräsmatta, och sist men inte minst, en stor del av trädgården är ett område som innehåller massor med stora större naturstenar från istiden (ungefär som bilden ovan fast mer mossbeklädda). Dessa är utspridda över ett ängsliknande (ogräs för tillfället) område. Just denna delen av trädgården är något som har eggat min fantasi mycket och där en relativt tydlig bild av hur jag skulle vilja gestalta just den delen har vuxit fram. Jag skall försöka få med min fru är med på noterna och på mina tankar. Att blanda större stenar i rundade former med det mycket mjuka böljande gräset skapar spännande kontraster.


Att sedan blanda in olika perenner som tex röda och vita Rudbeckia, Stäppsalvia, Veronikor, Allium och en och annan Stäpplilja kommer att bli fantastiskt.
  
BIld från Odla.se

Området kommer att ligga på "baksidan" av huset med bokskogen och en gammal vacker stenmur som inramning. Tanken är att husets planlösning skall vara öppen mellan kök/matplatsdelen och vardagsrummet och att större glaspartier skall öppna upp utsikten ut mot just denna delen av trädgården. Min husgud Piet Oudolfs naturlika planteringar kommer självklart att vara en stor inspirationskälla när detta förhoppningsvis skall realiseras...så småningom.

En annan stor fördel med prydnadsgräset är ju den struktur och funktion vipporna och stråna spelar under vintern.

Bilder hämtade från http://www.gapphotos.com/

2011/02/20

Bloggtips...

Anna på bloggen Lill-Hasta Trädgård visade en givmild uppskattning och tilldelade mig en av hennes blogawards! Tack så jättemycket det värmer i februarikylan!

Som sig bör skall jag skicka vidare denna uppskattning till tre andra bloggar jag vill uppmärksamma som har mindre än 100 följare. Mina val faller på följande inspirerande bloggar som jag även tidigare lyft fram men som jag inte tvekar att tipsa om igen!

"Bakom häcken" PrästgårdsEva med en av de mest spännande och vackra trädgårdar jag har sett i bloggvärlden. Hon har en fantastisk känsla med att använda dom gröna nyanserna och att skapa trädgårdsrum som väcker nyfikenhet och förundran.

"Katarinas Trädgård" Egentligen samma motivering som ovan. Här är buxbomklot, gräs, funkia och många fler av mina favoritväxter representerade i en genomtänkt och lugnande trädgård.

"Utan Stängsel - Peter Gaunitz Landskapsdesign" Nämn något inom den gröna sektorn som denna mångsysslare inte har sysslat med! Han har lika många företag som bloggar och är dessutom en trevlig man som har mycket kunskap om ståndortsodling som han givmilt lär ut via denna blogg. 

2011/02/19

Skånska Trädgårdar - Jägersro Malmö - 3-6 mars 2011.

Det ser lite halvruggigt ut när dessa eldsjälar sätter upp en banderoll för årets trädgårdsmässa i Malmö. Vi passerade dessa modiga människor när vi var i Malmö idag för ett besök på Nöjesteatern och musikalen "Spamalot" med Johan Wester  från Hipp Hipp och Johan Glans bl a. Musikalen var hur rolig som helst och kan varmt rekommenderas!

Som sagt, det fixas och donas för fullt i Malmö inför året trädgårdsmässa den 3-6 mars. Vi här nere i  söder är en vecka före Kistamässan i Stockholm som går av stapeln 10-13 mars. På vägen hem till Kristianstad igen körde vi ut till Jägerso och mässområdet för att kolla så att dom sköter sig med uppbyggnaden av de mobila (!) mässhallarna. Tälten sätts upp på den stora parkeringen utanför travbanan. Den stora Malmömässan i Västra Hamnen håller på att rivas och ett nytt alternativ blir tidigast färdigt 2012. För att lösa Malmös akuta behov av en stor mässlokal bygger mässarrangören "Numera Mässor" därför nu en mobil mässhall vid Jägersro som kommer att bli den största någonsin i landet, drygt 16 000 m2. Man får precis som förra året inträde till två mässor till priset av 1, "Hus & Villa" och "Skånska Trädgårdar." 

Jag och min fru är lite extra nyfikna på vår favorit TV-kock, Tareq Taylor , och höra vad han har att säga om sin första nya kokbok "Om mat och kärlek". Klicka här för att provläsa lite ur boken.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter att ha konstaterat att det fattas lite väggar på tälten här och var (trots zon 1) för att det skall kännas ok så skall det nog bli alldeles utmärkt att gå på mässa gjord av gigantiska tält trots allt.
 


Jag har placerat min blogg i Sölvesborgbloggkartan.se!2011/02/16

"Landscape man" TV 9 21.00

Det skall bli spännande att se TV 9:s nya serie "Landscape man"  ikväll kl 21.00. Jag är inbiten "Grand Designs"-tittare och detta skall vara en liknande serie fast i trädgårdsformat! Ni som inte har kanalen kan se lite av vad det handlar om på TV 9 hemsida om ni följer länken ovan. Eller här nedan efter ett tradigt reklamklipp tyvärr.

Beskrivning hämtad från kanalens hemsida:

"Glöm ogräsrensning, beskärda häckar och simpla blomrabatter. Människorna som Matthew Wilson träffar i "Landscape Man" går till det yttersta när de tar sig an till synes omöjliga trädgårdsprojekt.
Här handlar det om att gräva ut hela sjöar och flodbäddar, plantera skogar och bygga stora stenmurar. Matthew Wilson tillbringar ett år med dessa människor för att följa hur deras storslagna trädgårdsdrömmar går från dröm till verklighet.
Matthew Wilson har kallats trädgårdsmästarnas Colin Firth. Under sina många år som Creative Director vid Royal Horticultural Society har han jobbat med några av de viktigaste och största trädgårdarna i Storbritannien. Hans bok "New Gardening; How to Garden in a Changing Climate" belönades med det prestigefyllda Best Practical Book Award av Garden Media Guild."

2011/02/14

Vackert i diabas

 
När man har duktiga människor som gör vackra saker i sin närhet är det lite extra roligt att lyfta fram det. En skolkamrat från min grundskoletid i Sölvesborg, Jens Thoms Ivarsson, är formgivare inom bla industriell design och har ett Göteborgsbaserat företag tillsammans med sin kollega som heter Thoms & Nilsson. De har ett antal mässor, utställningar och offentliga utsmyckningar på sin CV. Något som kanske inte skulle smälta in i Skogstorpets torpaträdgård är detta fantastiska fågelbad gjort i duons favoritmaterial, Diabas.  Det hade fövisso skapat en häftig kontrast men i en lite mer modern omgivning gör det sig nog helt perfekt.

Den svenska Diabasen är den mörkaste i världen och bryts framför allt i Lönsboda i nordöstra skåne. Diabas är en av världens hårdaste stenarter och har en egenskap att den inte ändrar färg över tiden utan förblir svart hela tiden oavsett solens påverkan. Tyvärr är den också en av de allra dyraste bergarter som går att hitta och kallas ibland "Sveriges svarta guld".

Duon har även skapat bänkar och tvättfat som är lika vackra i sin estetik. Betongbänken ovan finns även den i Diabas. Dessa begåvade herrar är dessutom två av dom som ligger bakom utformningen av Ishotellet i Jukkasjärvi som inte behöver någon närmare presentaion.

2011/02/12

Renovering del 2


Idag har det varit fortsatt renoveringsarbete i den lilla boden hemma hos mor & far i Skogstorpet. All den gamla innerpanelen revs ner. Ett tag var jag inne på att spara den då den hade en skön patina. Men vid närmare eftertanke så valde vi att riva ner den. Vi måste ändå sätta nya reglar och isolera plus att virket var skadat av röta och ålderdom på de flesta ställena. Dessutom har pappa fantastiska ask-plankor liggande som vi skall såga till och använda som liggande väggpanel som kommer att bli perfekt.


Väggen här ovan är den ni ser vid det lilla fönstret på första bilden. Det är lite kul att se att man har tagit isär gamla trälådor från Sockerbolaget S.S.A i Landskrona för att använda till innerpanel, därav de "taggade" kortändorna. Jag skall försöka ta ner några av dessa lite försiktigt för att se om det går att bygga ihop en låda igen, men förmodligen går dom sönder när jag skall ta bort dom då dom är gamla och sköra.

Men visst är det vacker patina på väggen med den slitna vita färgen mot den lite grånade trägrunden?!


Dessa pardörrar skall installeras på samma långsida som det lilla fönstret. Idag är det två smala dörrar där från den tiden när boden var delad i två utrymmen, förmodligen grisar i den ena delen och något annat i den andra. Nu skall det alltså bara bli en ingång som då blir lite bredare istället. Dörrarna skall tvättas, skrapas och slipas för att sedan målas på nytt. Det är en dörr som användes på Skogstorpet som entrédörr när mor & far köpte torpet 1969. Det är alltid kul att kunna återanvända gamla detaljer och helst sådant som är "original" från som i detta fallet Skogstorpet. Nedan ser ni en bild från 1970 av mina föräldrar och mina två äldre syskon, alltså året efter dom köpte det gamla nedgågna torpet. Dom står just framför dom bruna dörrarna som nu alltså skall få nytt liv igen i den lilla boden!

Kan heller inte låta bli att visa en bild tagen idag 12/2-2011 och jämföra med en högsommarbild från 2009.

Jag körde idag även bort alla stenbumlingar vi flyttade för två helger sedan (läs inlägg) med en skottkärra till en tillfällig förvaringsplats i trädgården i väntan på ny placering. Jag märkte hur mycket jag har saknat trädgårdsarbete och kroppens längtan efter hårt kroppsarbete. Efter 16 år som elitidrottare så vill kroppen ha mycket motion även om min hjärna vill ligga på soffan!

2011/02/10

Trädgårdens element - Stigar & gångar


En knappt synbar stig som leder fram till en stol genom grönskan. Stigen leder blicken men ger också fantasin en dos av inspiration. I en trädgård är det ju ofta en välkomponerad helhet som gör den till det där lilla extra. Många har säkert  hörn eller delar i sin trädgård som känns helt rätt och andra delar där man känner att det saknas något. En viktig funktion som gångstigar fyller är att binda ihop din trädgårds olika delar och rum och skapa en helhet. Om det sedan är grus, sten, gräs eller något annat material spelar ingen roll. Gångstigar i en trädgård skapar trygghet och en känsla av ordning. Sam-tidigt kan dom vara anlagda på ett sätt som skapar en spänning och förväntan. Jag älskar trädgårdar som är lite mystiska med olika rum och skrymslen som skapar en förväntan, slingrande passager som lovar något bakom hörnet.

I en parterrträdgård är det raka motsatsen, här skapar man fantastiska planteringar med raka gångstigar som ger en stram och strikt design och där är det inte spänningen som har huvudrollen utan det storslagna i helhetsbilden. Självklart så är det perfekt till slott och herrgårdar med den typen av design som t ex här i Sissinghurst White Garden.


                                                                                                                        
En lummig grön vägg av hallonbuskar på vardera sida av gången hemma i Skogstorpets trädgård.

Tänk er att gå där en tidig morgon på sommaren när hallonen mognar...
När man lyckas med det ibland lite svåra, att skapa olika, spännande rum i trädgården, så är det alltid lika effektfullt om man inte gör gången rak in till dom intilliggande rummen. Gör den gärna ringlande eller med en svag kurva så att ögat får ta in olika intressanta detaljer man kan placera eller plantera på vägen till nästa rum. Det gör att man stannar till oftare och tar in mer av trädgården än man annars skulle missa när man har blicken riktad framåt på målet.

En detalj i slutet på siktlinjen när man sedan närmar sig det nya rummet skapar djup och intresse vad som händer bakom häcken. Bilden här till höger är från Eva Danelius fantastiska trädgård och bloggen "Bakom häcken" som jag tycker är en av de mest spännande trädgårdar jag har stött på i Sverige och bloggvärlden. Hon har en fantastisk förmåga att med enkla medel skapa rum i sin gamla prästträdgård, och stigarna och gångarna som leder dit är minst lika fascinerande som hennes trädgårdsrum.                                                                                                                    
En annan trädgård och blogg som jag har länkat till tidigare som är helt fantastisk är "Länninge Trädgård" . Bilderna här intill är hämtad från Helenes blogg. Just att använda kullersten till gångstigar är min favorit även om det kan vara lite obekvämt att gå på med högklackat.(inte så ofta jag använder det dock!) På bilden (vänster) böjer stigen av som det ser ut till höger bakom buskaget, och detta gör i alla fall att jag vill fortsätta in i bilden och se vad som väntar runt hörnet!

"Resan är allt" brukar man säga, och jag tycker också att man kan utnyttja den närmaste ytan längs med en stig i trädgården till att plantera växter som ramar in och gör att sträckan mellan punkt a och b blir en upplevelse i sig, som     t ex Fingerborgblommor som i Helenes trädgård ovan till höger. Andra sköna exempel är en slingrande gång med lavendel eller kantnepeta längs med sidorna, eller att man genom en pergola skapar "korridorer" eller tunnlar. Just att använda pergola eller spaljéer längs gångstigar gör att man får en ombonad rumskänsla. Många man pratar med har ofta det problemet att man planterar längs med tomtgränsen och sedan känns det inte ombonat när man har en öppen stor yta i mitten.

Att plantera ett träd är givetvis bra för att skapa höjd i en trädgård men det tar sina år innan man kanske får det önskade resultatet. En passage med spaljé eller pergola kan vara ett snabbt sätt att få en mer ombonad känsla och få den där "tomma ytan" att kännas mer fylld.
(Bilder lånade från fantastiska bildportalen GAP photos)
Att anlägga gångar och stigar i din trädgård är ett viktigt element för att få en helhetskänsla i din trädgård, dom binder samman dom olika rummen och skapar intresse när dom leder dig in på spännande upptäcksfärder.


2011/02/05

Skånska Trädgårdar - Trädgårdsmässa 20113-6 mars är det dags för årets trädgårdsmässa i södra Sverige "Skånska trädgårdar". Förra året var den i Västra hamnens mässhallar i Malmö (läs här eller kort sammanfattning här,) men i år är den mobil (!) och uppställd på Jägersro. Efter ett besök på Formex i Älvsjö som var väldigt givande så skall det bli spännande att se vad södra Sveriges största trädgårdsmässa kan erbjuda och om det finns några trender att utläsa.


Klicka här på länkarna till Annikas blogg "Naturliga Ting" eller Livs blogg "Tusenfröjd" om du är sugen på att vinna en biljett till mässan. Dom och många andra fantastiska bloggare kommer du att hitta i "Allt om Trädgård:s" monter där det bl a kommer att vara bloggträffar varje dag under mässan. Hoppas vi syns i vimlet!
2011/02/02

Projekt 2011

Här är en bild på husets som ligger granne med mitt föräldrahem Skogstorpet. Det är med skräckblandad förtjusning vi ser fram emot detta året då jag och familjen skall bygga till och renovera detta hus från 1921. När jag var liten grabb bodde här en snäll liten gumma som hette Naemi. Varje gång man knackade på för att hälsa på visste man att kakburken åkte fram. På infartsvägen ni ser i bildens underkant lärde jag mig cykla på min röda cykel med en sån där häftig lång sadel som motorcyklar har. På baksidan av huset lekte vi på tomten som är full med stora stenar där vi hoppade emellan dom utan att man skulle röra marken.


Dom otroligt trevliga och underbara grannar mor & far haft de senaste 20 åren ungefär, också det en trebarnsfamilj, flyttar nu till mannens föräldrahem. Jag och min familj väljer nu alltså att flytta 3 mil till mina hemtrakter och bryta upp det ordnade liv vi har idag för att starta ett nytt liv med helt ny inriktning. Exakt när vi kommer att flytta dit är osäkert då vi precis är i inledningen av allt som en tillbyggnad och renovering av ett gammalt hus innebär. Önskemål på hur vi skulle vilja att huset skall se ut finns det skisser på som jag har gjort. Jag har visat dom för en kunnig kollega på jobbet som skall göra en grov uppskattning på vad det skulle innebära för kostnad att genomföra det jag skissat på. Om det blir till gå tillbaka till ritbordet eller att vi kör på det återstå att se. Trädgården undrar ni säkert? Det är en tom canvas då dagens ägare inte har haft intresset eller tiden att göra något mer än att bara vara i den.

Här ser ni en karta från 1929 med Skogstorpet på den övre tomten och detta huset på den nedre. Precis som Skogstorpet är tomten alltså omringad av Valje naturreservat och en underbar bokskog, så fonden går inte att klaga på. Nu är det upp till vår familj att skapa en trädgård och ett hus för oss att njuta av och  använda till massor av upplevelser. Vi får kanske starta en ny blogg om renoveringen av huset...får nog skaffa en spökskrivare till det förresten, tid kommer det att bli ont om!

Jag har placerat min blogg i Sölvesborgbloggkartan.se!