2011/08/14

Piet Oudolf - "De fyra årstidernas park" - Sölvesborg

Det är nu under augusti och september som den av Piet Oudolf anlagda parken i Sölvesborg, "De fyra årstidernas park" går in i en av de vackraste faserna under året. Prydnadsgräsen börjar få full höjd och ger det där distinkta uttrycket som kännetecknar Oudolfs verk. Jag var där en tidig morgon nu i veckan och fotade. Jag har sagt det förr och jag säger det igen, det är fantastiskt att ha en park anlagd i sin hemstad som inspirerar en så mycket. Fantastiskt!
  
  


2011/08/10

Parksallat


Jag hade kört förbi denna ca: 1 ½ meter högresta växten ett antal gånger där den stod i vägrenen och blommade ståtligt med sina ljusblå blommor. Jag kunde inte hålla fingrarna i styr utan två exemplar fick följa med hem för att ev planteras i trädgården och för att ta reda på vad det var. Det tog tid att hitta rätt men när jag gjorde det genom den användbara sajten Digiflora och därefter läste om den på "Den digitala floran" så marscherade jag raka vägen ut i trädgården och grävde omsorgsfullt upp hela härligheten igen. Parksallat, 'Cicerbita macrophylla', som den heter är något som man tydligen inte vill ha in i trädgården! Jag har förkärlek till att vilja ha in mycket av vår vilda flora i trädgården men man bör vara påläst innan man väljer så att det inte är en invasiv art. Synd, för Parksallat hade nog kunnat hitta sin plats i rabatterna men nu får den stå och ta plats i vägrenen.

2011/08/08

Stengärde

Jag har använt några dagar på min semester till att reparera det fantastiska stengärdet som omgärdar vår nyinköpta tomt (och hus) i Valje. Tungt arbete att "lava" sten, men det är härligt med kroppsarbete och att sedan få njuta av ett reparerat och mossbeklätt stengärde, det är få förunnat att ha ett sådant kulturminne runt tomten! Ett stengärde är en fantastisk fond till växter och blommor att plantera framför. Jag ser redan framför mig kaprifol och kanske någon väl vald klematis som får klättra upp och förgylla stenarna...


2011/08/05

Digitalis L *Purpurea* - Fingerborgsblomma


Sommaren går in i slutfasen och det känns konstigt. Jag försöker komma på vad som har blivit gjort av det man planerade innan säsongen drog igång. Egentligen ingenting tror jag...

Vi har ju köpt hus med allt vad det innebär ( ni kan följa husbestyren på min andra blogg Valje 1:7 ). Det gör att jag inte känner mig så stressad över att jag inte har gjort något inlägg här på länge, jag har haft, som jag tycker, giltligt frånvaro med en massa annat som upptar min tid. Jag har försökt följa så mycket som jag har kunnat av alla andras blogginlägg vilket alltid är lika givande och inspirerande! Nu när hösten närmar sig är jag på nytt ute på jakt efter frö och växter till trädgården som skall planeras till nästa år. En av växterna jag verkligen vill ha i vår trädgård är Fingerborgsblomma och som jag nu har samlat frö till.

Fingerborgsblomma, eller det latinska namnet Digitalis som många också använder, är absolut med på topp 5 på min favoritlista. Allra bäst blir det när den själv får hitta en plats att växa på där den då ofta blir stor och pampig. I Skogstorpets trädgård får den komma upp lite var den vill och den är en av juni månads verkliga primadonnor som skapar höjd i rabatterna.

Bilder är från när jag var ute en tidig morgon och fotade dom vackra örterna i Skogstorpets trädgård och jag tycker dom är fantastiska.

Växten, som är en ört, och tvåårig bildar en bladrosett det första året för att sedan blomma på det andra året. Frökapslarna innehåller massvis med små frön som gärna gror vilket jag personligen tycker är perfekt!

Jag skulle vilja ha ett helt hav av denna växt, detta efter att ha upptäkt en stor träddunge där det växte massor av Fingerborgs-blommor i Älmhult ( se gammalt inlägg från min förra blogg). Att gå i detta "hav" var en häftig upplevelse! Förhoppningsvis "poppar" det upp bladrosetter lite varstans i trädgården nästa år, och så får jag då vänta ett par tre år på att dessa fantastiska blommor skall blomma! (Det går att klicka på bilderna för att få ett större format.)