2012/04/27

Älskar alla träd och prydnadsträd

Brösarps backar.


Jag älskar nästintill alla träd! Det värmer mitt trädgårdshjärta när jag kollar statistiken på sökord som hamnar på min blogg att "ullungrönn" och "Blodplommon" (Sorbus) hamnar i topp tätt följt av Peter Englander :). Därför lägger jag in mitt inlägg om träd i min lilla serie om trädgårdens element igen som en hyllning till växternas växt!

I mitt förra inlägg om sten, så nämnde jag att befintliga stenar och träd skall man vara ytterst försiktiga med att ta bort eller såga ner när man vill anlägga en ny trädgård eller förändra en befintlig. Jag vet inte om jag har nämnt det förrut men just träd är något som jag går igång på och dessa växter har ofta obegränsat av det som är viktigast för mig i en trädgård, dom har själ och känsla. Vissa träd kan bli upp emot 100 meter höga och andra har mer än 1000 år på nacken. (se inlägg hos slottsträdgårdsmästaren här). I alla tider har människan haft ett speciellt förhållande till träd. Förr i tiden trodde man bl a att man kunde bota olika barnsjukdomar om man drog barnen igenom olika hål eller klykor i speciella gamla träd. I den nordiska mytologin används en ask, "Yggdrasil", för att beskriva världsaxeln som gudarnas och människornas värld utgjorde. I bibeln hade två träd en central roll genom kunskapens och livets träd, och dessutom genom Adam & Evas liv och leverne när man smaskade i sig äpplet och därmed skapade det onda i världen.
Denna gammelek (bilden ovan) i Alnarpsparken är ett fantastiskt exempel på ett träd med otrolig livskraft, energi och själ. Ingen vet exakt hur gammal den är men den har förmodligen stått där långt innan slottet och parken anlades. Den svarta ovala cirkeln bakom den horisontella grenen i förgrunden är resterna av ytterligare en stor gren som tidigare har funnits där men som knäcktes en snörik vinterdag för länge sedan. Brottet är cirka 1 X 1.5 m i diameter vilket gör att ni kanske kan få en uppfattning hur stort och magnifikt trädet är!

Klotpil är ett av mina favoritträd med sitt täta lövverk av små smala blad. Det rundade växtsättet gör att det får en mjuk underbar form nästan som ett moln.

Denna Robinia (falsk acasia) ovan som finns här i Kristianstad har jag i något inlägg jag gjort tidigare på min andra blogg, http://skogstorpet.tradgardsblogg.se/ utnämnt till Kristianstad vackraste träd. Barken har grova djupa räfflor och klasarna av löv sitter utspridda som små molntussar på grenarna. Den svagt böjda stammen och proprotionerna på kronan är perfekt enligt mig. Hade jag haft detta träd i vår trädgård hade jag inte behövt några andra växter!
Den mängd många olika bladformer det finns gör också träden till ett oumbärligt element i trädgården. Tulpanträdets kraftiga och sparsmakade form är en stark kontrast till den skira japanska lönnens blad. Det finns ett träd för varje smak.

Trädens olika höjder gör att man kan skapa en ombonad känsla i sin trädgård med rätta proportioner och rumskänsla. Man kan skapa skuggspel och kontraster med ljuset genom lövverken och skapa en rumskänsla vid stigen med "tak" över huvudet som ovan med Katsuran. Val av träd som Katsura för ju även med sig lukten av kakor på hösten som en av trädets viktigaste egenskaper. Träd är visuella att se på men har ju väldigt ofta också lukter, blommor och färger, strukturer och linjer som ger en estetiskt oumbärlig roll i trädgården under hela året. Ullungrönnen vi har i vår trädgård har en mängd olika högtider under året men det är nu under hösten som den har sin främsta tid enligt mig.

Var rädd om era träd och tänk på att den som någonsin har planterat ett träd har inte levt förgäves!

Trädgårddesign i Kristianstadsjournalen


Jag kommer under detta året att skriva ett reportage i varje månadsnummer av annonstidningen Kristianstads Journalen som går ut i drygt 40 000 exemplar. Tanken är att jag gör en ritning för en tilltänkt kund och att man sedan skall kunna följa arbetet från första hembesöket till att en hel del av inslagen i min ritning färdigställs.Juni-numret kommer att gå in på framför allt marksten men sedan skall övriga av dom olika elementen beröras som skapar en förhoppningsvis inspirerande trädgård för kunden i slutändan; vatten, färg, form, väggar, tak, sittplatser etc. Här ovan ser ni den första grundskiss jag har ritat som vi till nästa nummer kommer att göra lite revideringar på efter kundens önskemål.

Här kan ni läsa maj månads reportage på sidan 30
och här det första från april på sidan 6.

Pin It

2012/04/19

Trädgårdslund - Woodland


Ett av mina absoluta favoritinslag vad en riktigt bra trädgård skall innehålla är en trädgårdslund. Ulla Molins fantastiska plommonträdslund är ofta förebilden för många hur en trädgårdslund skall se ut, så och för mig. Det känns mer skandinavisk "ljust och fräscht" än t ex mörka amerikanska woodland fullt med bark och annat tungt material. Jag vill absolut inte ha den murrig och mörk utan med skir grönska där ljuset mjukt strilar ner genom lövverket och gärna med mycket inslag av vita blommor och så en av mina favoriter Fingerborgsblomma!

  

                                                                                                                                                                             
  
 Eva Robilds vackra foto av Ulla Molin i hennes egen plommonlund.2012/04/17

Att anlita en trädgårdsdesigner.

Foto Karolina Klang

Våren gör ju saker med din kropp och själ som får oss att vilja skapa något nytt i samma takt som naturen. Just nu har jag några designprojekt på gång som är spännande. Bilden ovan är från ett av dessa. En familj från Kristianstad har köpt en sjötomt strax utanför stan och byggt ett fint arkitektritat hus. Tomten är väldigt speciell då den är ca: 70 m lång men bara ca: 25 m bred längs med sjön. Från husknuten ni ser på bilden är det 5-6 meter till sjökanten och på motsatt sida lika långt till vältrafikerad gång och cykelväg. Jag tycker alla projekt är roliga att jobba med men det är alltid kul med tomter som är lite annorlunda och man får tänka till lite extra. Bilden ovan är tagen av "frun" i huset Karolina och bakgrunden och uppförandet av familjens hus kan ni följa via hennes blogg "Klangs Hus"  . Förhoppningsvis kommer jag att kunna återkomma kontinuerligt till detta projektet under året för ni skall kunna huset och dess trädgårds utveckling. Spännande var ordet!

Pin It

2012/04/13

Inspiration på Pinterest!

Ni som ännu inte har upptäckt "Pinterest" tycker jag skall ta och kolla in denna sajten där det finns ett överflöd av inspiration, inte bara inom trädgård utan inom alla områden du kan tänka dig! Det går att förlora ett antal timmar där, så var försiktiga!

Mig kan du hitta där och även Hillevi "Tankar från trädgårdsmästaren" bl a.

http://pinterest.com/skogstorpet/

Pin It

2012/04/12

Rofyllt

Foto: Per GunnarssonI skydd av "väggar" och "tak" så ger en hängmatta en plats till total avslappning. En liknande plats står högt på min önskelista just nu!

Ha dé
Jens

Pin It

2012/04/02

Reportage i Kristianstadsjournalen.I förra veckan var undertecknad med i Kristianstadsjournalen med ett skrivet reportage om tankar när det gäller trädgårdsplanering och design och lite vad man skall tänka på om man känner att man vill förändra i sin trädgård. Tanken är att jag skall vara med under året på ett eller annat sätt i denna månadstidning vilken ges ut i nästan 50 000 tusen ex runt Kristianstad. Det är kul att skriva!

Klicka på länken och läs det jag skrivit på sidan 6. Kristianstadsjournalen

Jens


Pin It