En knappt synbar stig som leder fram till en stol genom grönskan. Stigen leder blicken men ger också fantasin en dos av inspiration. I en trädgård är det ju ofta en välkomponerad helhet som gör den till det där lilla extra. Många har säkert hörn eller delar i sin trädgård som känns helt rätt och andra delar där man känner att det saknas något. En viktig funktion som gångstigar fyller är att binda ihop din trädgårds olika delar och rum och skapa en helhet. Om det sedan är grus, sten, gräs eller något annat material spelar ingen roll. Gångstigar i en trädgård skapar trygghet och en känsla av ordning. Sam-tidigt kan dom vara anlagda på ett sätt som skapar en spänning och förväntan. Jag älskar trädgårdar som är lite mystiska med olika rum och skrymslen som skapar en förväntan, slingrande passager som lovar något bakom hörnet.
I en parterrträdgård är det raka motsatsen, här skapar man fantastiska planteringar med raka gångstigar som ger en stram och strikt design och där är det inte spänningen som har huvudrollen utan det storslagna i helhetsbilden. Självklart så är det perfekt till slott och herrgårdar med den typen av design som t ex här i Sissinghurst White Garden.
En lummig grön vägg av hallonbuskar på vardera sida av gången hemma i Skogstorpets trädgård.
Tänk er att gå där en tidig morgon på sommaren när hallonen mognar...
När man lyckas med det ibland lite svåra, att skapa olika, spännande rum i trädgården, så är det alltid lika effektfullt om man inte gör gången rak in till dom intilliggande rummen. Gör den gärna ringlande eller med en svag kurva så att ögat får ta in olika intressanta detaljer man kan placera eller plantera på vägen till nästa rum. Det gör att man stannar till oftare och tar in mer av trädgården än man annars skulle missa när man har blicken riktad framåt på målet.
En detalj i slutet på siktlinjen när man sedan närmar sig det nya rummet skapar djup och intresse vad som händer bakom häcken. Bilden här till höger är från Eva Danelius fantastiska trädgård och bloggen
"Bakom häcken" som jag tycker är en av de mest spännande trädgårdar jag har stött på i Sverige och bloggvärlden. Hon har en fantastisk förmåga att med enkla medel skapa rum i sin gamla prästträdgård, och stigarna och gångarna som leder dit är minst lika fascinerande som hennes trädgårdsrum.
En annan trädgård och blogg som jag har länkat till tidigare som är helt fantastisk är
"Länninge Trädgård" . Bilderna här intill är hämtad från Helenes blogg. Just att använda kullersten till gångstigar är min favorit även om det kan vara lite obekvämt att gå på med högklackat.(inte så ofta jag använder det dock!) På bilden (vänster) böjer stigen av som det ser ut till höger bakom buskaget, och detta gör i alla fall att jag vill fortsätta in i bilden och se vad som väntar runt hörnet!
"Resan är allt" brukar man säga, och jag tycker också att man kan utnyttja den närmaste ytan längs med en stig i trädgården till att plantera växter som ramar in och gör att sträckan mellan punkt a och b blir en upplevelse i sig, som t ex Fingerborgblommor som i Helenes trädgård ovan till höger. Andra sköna exempel är en slingrande gång med lavendel eller kantnepeta längs med sidorna, eller att man genom en pergola skapar "korridorer" eller tunnlar. Just att använda pergola eller spaljéer längs gångstigar gör att man får en ombonad rumskänsla. Många man pratar med har ofta det problemet att man planterar längs med tomtgränsen och sedan känns det inte ombonat när man har en öppen stor yta i mitten.
Att plantera ett träd är givetvis bra för att skapa höjd i en trädgård men det tar sina år innan man kanske får det önskade resultatet. En passage med spaljé eller pergola kan vara ett snabbt sätt att få en mer ombonad känsla och få den där "tomma ytan" att kännas mer fylld.
(Bilder lånade från fantastiska bildportalen
GAP photos)
Att anlägga gångar och stigar i din trädgård är ett viktigt element för att få en helhetskänsla i din trädgård, dom binder samman dom olika rummen och skapar intresse när dom leder dig in på spännande upptäcksfärder.