Kontakt

Mitt foto

Vi som har MOSSA Trädgård & Design heter Jens Svensson och Malin Hjelm. Kontakta oss om ni vill ha hjälp med trädgårdsskötsel, planering och trädgårdsdesign eller bara inspiration för en mindre del i trädgården. 

2011/03/21

Annika Christensen

 
" - Jag är som Pippi Långstrump i trädgården, jag gör trädgård som jag vill, jag går på känsla."


Många av er har säkert tagit chansen att träffa och få ett par ord med Annika Christensen på någon föreläsning eller mässa. Förskoleläraren som skolade om sig själv och blev fotograf. Välkänd i trädgårdskretsar med ett stort antal fotoreportage för olika trädgårdstidningar och även den fantastiska boken "En lisa för själen" som hon publicerade tillsammans med Eva Robild. Nu är hon ständigt aktuell med sina personliga och inspirerande sidor i "Allt om Trädgård." och den välbesökta bloggen "Naturliga Ting".

Jag själv träffade henne på "Skånska Trädgårdar" och fick sitta ner tillsammans, och vila mina trötta mässben en smula, med henne i utställarnas fikarum. Efter samtal om tema och dess funktion på mässor och hur en idealmässa skulle se ut enligt hennes önskemål så var jag lite nyfiken på att få reda på hur mässorna fungerar som inspiration för henne i jobbet som fotograf.
– Jag samlar på mig massor med jobb när jag går här. Det kan vara småsaker som skapar tankar som "hmm, den här odlingsbänken kan bli ett jobb om man använder det så här". Det finns massor med uppslag och inspiration till reportage om man bara har öppna sinnen... det gäller bara att se det!

Märker du någon tendens vad olika trädgårdstidningar efterfrågar som reportage?
– Det lite gammaldags och vildvuxna är starkt. Det får gärna vara lite luddigt i kanterna. Det har blivit accepterat och jag tror det är känslan man är ute efter. Men som alltid är detta tendenser som varierar över tiden och så här är det just nu. Jag tror till exempel att dom sidorna jag skriver och har nu i "Allt om Trädgård" pekar på just detta intresse för det personliga. Jag är inte den som kan namnen på alla växter och blommor eller säger att det måste vara si eller så. Jag är Pippi Långstrump i trädgården, jag gör trädgård som jag vill, jag går på känsla det blir mer personligt då. Jättemånga har kommit fram under mässan och sagt att man uppskattar mina sidor väldigt mycket just därför att dom är så personliga och prestigelösa.


 Annika missar sällan att gå en runda i sin trädgård innan frukost oavsett årstid, men under mässan missade hon ett par dagar som gjorde lite ont i hjärteroten.
– Jag brukar ofta springa ut och in till min trädgård nu under våren. Nu tittar jag till mina vintergäckar, dom kommer alltid upp så tidigt och står nästan och säger "- Vad gör vi här?!" Jag tycker så synd om dom.

Vad gör du mer just nu?
– Jag har skaffat mig en ny trädgård!
Helt ny?
– Helt ny, jag har köpt en fastighet tillsammans med min dotter som har huset, så får jag leka i trädgården, som jag har stora planer för! Till huset finns också en mindre verkstad med ett litet snickeri med massa brädor bland annat.

Berätta mer om trädgården, hur ser den ut?
– Trädgården är färdig och det finns inga måsten, men den kan alltid utvecklas. Men första året skall vi bara ”bo in den” och bara vara., ja det är klart att lite växter kan jag nog inte låta bli att plantera, säger Annika och skrattar men fortsätter i samma andetag – Men i stort sätt är den fix och färdig, 1300 kvm, härligt va! Det är min semesterträdgård med en 2½ meter bred bäck som är ca: 100 meter lång. Det finns en egen kanal med gammeldags broar och en laxtrappa mellan dessa vattendrag, man tror inte det är sant! Det finns en japansk trädgård med formklippt gingko, lönn, bambu, mossa och ormbunkar. Nu har jag köpt lite surdegsväxter tänkte jag säga! surjordsväxter menar jag haha, det har jag inte i min andra trädgård, trillium, sippor och bergvallmo. Där finns uppvuxna träd och spaljerade päron- och persikoträd längs hela huset, äppelträd, hassel, magnolia och sekoja. Men vi köpte huset i december så den har inte riktigt visat upp sig i hela sin glans ännu.

Var det som i trissreklamen att plötsligt händer det, någon ringde upp dig och sa vill du köpa en trädgård?
– Nej inte riktigt haha! Jag var i trädgården för något år sedan för att göra ett reportage och blev stormförtjust i den. Sen satt jag ett antal månader senare och tittade på nätet för att se vad grannen, som skulle sälja sitt hus, skulle ta för pris... och så dyker detta huset upp! Jag ropade på min man för att visa honom och samtidigt har min dotter tittat på det då dom behövde ett större hus. Så vi köpte det faktiskt tillsammans. Så lite av en slump var det faktiskt att vi hittade det. Men säljarna blev jätteglada och tacksamma att det var vi som vann budet då dom visste att någon skulle överta och förvalta deras vackra trädgård.

Men kommer du inte att sakna processen med att bygga din egen trädgård?
– Njaa, jag har ofta frågat mig själv om man kan köpa en färdig trädgård, men när jag fick se den här trädgården så vågar jag säga att man faktiskt kan göra det! Det är en verklig "Lisa för själen" och jag önskar att jag hade haft trädgården när jag skrev boken. Tänk att sitta där vid min egen kanal på en stol intill den lilla bron där vattnet rinner under, kan du se det framför dig?! Faktum är att jag varken hade haft tid eller ork att bygga min egen trädgård. Detta var precis vad jag behövde, det är min semesterträdgård!

Kommer du att visa upp den på Trädgårdsrundan i nordvästra Skåne i år?
- Nej tyvärr, jag har fått många förfrågningar. Jag skulle jättegärna vilja göra det men det är under den tiden jag har massor med uppdrag och jobb själv. Jag måste vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Så från maj till augusti bestämmer jag inget annat utan den tiden är vigd åt mitt arbete. Men trädgården kommer att vara med i ett reportage lite längre fram så ni får fantisera om den så länge, säger Annika med ett leende som förebådar något speciellt!
- Men jag kan ändå varmt rekommendera trädgårdsrundan i nordvästra Skåne som är fantastisk. I år i ny regi med två driftiga tjejer som med hjälp av sponsorer driver rundan, den kommer att fortsätta vara jättebra. Mina tips på trädgårdar att besöka är många men framför allt Rolf i Rögle, Gerts Thaiträdgård och Lottis trädgård i Ängelholm.


Foto Lydia Jeppsson och Mats Roslund
Det är få förunnat att få en egen bild publicerad som ett frimärke, men förra året blev ett av Annikas foton på en pensé ett eget frimärke. Det var kanske inte slumpen som gjorde att möjligheten dök upp för Annika den gången men att det ofta är slumpen som gör ett bra foto och skapar möjligheter kan bl a min egen far intyga.

När min far och mor hittade sitt drömhus och trädgård var det just slumpen och ett foto som var dom lyckliga omständigheterna. Dom var på genomresa i fars hemlandskap Blekinge i början på 60-talet och stannade till vid en rastplats strax utanför Sölvesborg då far ville ta en bild på min mor i bokskogen och motljuset. När han var färdig och skall gå tillbaka till bilen vänder han sig om såg det nedgångna gamla torpet som sedan köptes något år senare när det blev till salu, numera kallat Skogstorpet.

Detta är något Annika känner igen i sitt jobb som fotograf. Hon avslutar vår pratstund med att säga några tänkvärda ord:
- Din berättelse kan jag verkligen relatera till! Du går och tittar i sökaren och klickar några bilder, sedan stannar man, vänder sig om och så har du bilden där bakom dig! Det är något som händer väldigt, väldigt ofta och som man borde tänka på att göra oftare även i sitt vardagliga liv. Tänk så mycket man missar om man inte vänder sig om ibland och ser det från ett annat håll.

10 kommentarer:

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Mmmm, Annika är verkligen speciell...alltid lika spännande att prata med henne.
Ha en fin vecka,
Lydia

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Hej Jens!
Jag har mailat dig på Malins adress.
kram H.

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Hej Jens, det var ett härligt reportage om Annika. Roligt skrivet och som en spegel för alla intryck jag själv har av Annika.
Hon är verkligen Trädgårds Sveriges själ.
Ha en fin vårdag, Petra B.

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Vilket fint 'reportage' du gjort!!! Annika är verkligen härligt jordnära och inspirerande person. Trevlig pratstund ni måste haft :-)

Trädgårdsliv är en vacker tidning. Min favorit också.

Ha det gott!
Kram
Charlotte

Möllebacken sa...

Så fint reportage om Annika. Fick träffa henne på mässan i Malmö och direkt så fick man se spontaniteten och hennes blick som log.
Så kul att få ta del av dina upplevelser och små reportage.
Ha det gott!
/ Pella

Frodo sa...

Trevligt reportage! Gillar Pippi Långstrump citatet... man gör lite som man vill, det brukar bli så bra så!

Tusenfröjd sa...

Verkligen fint du har skrivit om Annika! Kul att få läsa...
Ha det bäst / Liv

Kristina Bonander sa...

Trevligt att läsa vad du skriver, Jens och Annika är ju någon att skriv om! Boken - En lisa för själen - är jag själv väldigt förtjust i.
Hälsningar
Kristina

Caroline sa...

Titta, där var jag med på bild på ett hörn! =) Annika verkar vara en toppenkvinna, vad kul att du skrivit en ordentlig intervju! Trevlig läsning helt enkelt! Hälsningar Caroline

Kristina Bonander sa...

Hej igen Jens. Var inne på länken du hänvisade till i din kommentar till mitt inlägg om gärdesgårdar; vad fantastiskt vackra bilder! Det är verkligen något alldeles visst med gamla knuttimrade hus, som blivit gråa och väderbitna efter århundraden. Jag läser gärna om gammal byggnadsteknik och agrar historia och intresset spiller ju över på trädgårdsintresset. Avståndet är ju faktiskt inte så stort; historia/hus/odling/trädgård/natur.
Måste nog plöja igenom din blogg lite mer noga! Du kanske gömmer fler guldkorn!?
Må väl
Kristina