2012/01/19

Ljungaviken Sölvesborg - "Närmare naturen"Jag bryter bloggens vinterdvala för att skriva om ett projekt som jag känner väldigt mycket för.

Under mina första 20 levnadsår då jag växte upp i Sölvesborg kan jag inte dra mig till minnes att stadens utseende eller utveckling förändrades eller tog några jättekliv, utan det var en stillsam liten stad som kändes konservativ och oföränderlig. Då hade jag förvisso ett bekymmersfritt liv och hade andra intressen än mitt i dag stora engagemang för trädgård och naturupplevelser.

Men de senaste tio åren tycker jag att det har skett stora attitydförändringar i kommunen och man vågar ta för sig mer och man mer och mer har börjat inse att Sölvesborg har en stor potential att kunna locka till sig fler kommuninvånare, turister och näringslivsgrenar genom att framför allt lyfta fram något som i grund och botten handlar om känslor och mervärde, nämligen Naturen.

Samtliga bilder från www.solvesborg.se. fotograf Johan Lindqvist


Jag lyckades vinna 4-dagars biljetter till Sweden Rock festivalen här i Sölvesborg i en tävling på kommunens facebooksida förra våren. Reglerna var enkla, man skulle kort beskriva hur man upplever Sölvesborg, 

 "Stora upplevelser i liten förpackning". 

löd min formulering som tydligen föll juryn i smaken. Jag tycker själv att den blev klockren och det känns som det händer mycket med just attitydförändringar i Sölvesborg som den korta meningen beskriver väl. Man vågar ta för sig och visa att "vi verkligen har något unikt att erbjuda" trots kommunens relativa litenhet.

Jag har i ett otal tidigare inlägg slagit på stora trumman och bröstet för Sölvesborgs egen fantastiska Piet Oudolf-park " De fyra årstidernas park".
 

Parken är fantastiskt belägen vid Sölvesborgs pitoreska småbåtshamn i direkt anslutning till centrum och har nu på allvar börjat växa till sig sedan anläggningen blev klar 2009, lagom till stadens trädgårdsförening fyllde 100 år. Jag kommer under våren att försöka få till en längre intervju med stadens duktiga och drivande parkansvarige, Kristina Höijer, när det gäller bakgrunden till detta iögonfallande nyförvärv till staden. En park som bara ett fåtal platser i Europa har förmånen att ha inom stadsgränserna!Men det som just nu engagerar mig och min fru och många andra av stadens invånare är en helt ny, och skulle jag vilja säga, unik stadsdel som håller på att växa fram,     .


Området ligger i direkt närhet till centrum på andra sidan Sölveviken. En av Europas längsta gång- och cykelbroar är på väg att byggas över viken som gör att man endast har 5-10 minuters gångväg in till centrum.

montageDet kommer att var havsutsikt från de flesta hyreshusen över viken, Sölvesborg stad och naturen som omger området. Här läggs väldigt stor vikt vid att bevara det mesta av den befintliga naturen och tex alla stengärden som finns, även i direkt närhet till tomter som skall det skall byggas på, lämnar man kvar som ett vackert inslag i planeringen.
  
Vissa delar av Ljungaviken har tidigare bland annat använts för odling av frukt och det kommer man att ta fasta på och bla plantera in nya "Gyllenkroks Astrakan" i parker och grönytor. Hägg, syrén och äkta fläder är andra inslag av nyplanteringar av träd som kommer att göras. Stor vikt kommer också att läggas på att de vilda växternas trädgårdskusiner kommer att växa i planteringar och rabatter, allt för att den naturliga känslan i området skall fångas och bevaras. Piet Oudolf har ju en inriktning på sina planteringar som i stor utsträckning handlar om att få en naturkänsla med stora sjok av samma växter och där olika grässorter är det dominerande inslaget. Hans design på andra sidan brofästet i centrum hoppas jag kommer att överföras på Ljungaviken för att få en helhet och ge stringens till hela projektet.

I planerna finns även med att anlägga odlingslotter för dom boende i hyreshusen för att även ge dom boende i dessa hus möjligheten till egen odling. En del av de nuvarande fårens och kornas betesmarker kommer också att bevaras i området vilket ytterligare kommer att ge en känsla av ett modernt boende mitt i naturen.

Jag har ju själv ett stort intresse för trädgårdsterapi, hälsoträdgårdar och den naturliga trädgården så för mig kommer det att vara otroligt spännande att följa och förhoppningsvis bli en del av gestaltningen i projektet med att kunna erbjuda kunder hjälp med design och planering av trädgårdar mm. Men framför allt känner man förhoppning och stolthet över ett projekt i sin hemstad som bygger på naturens förutsättningar att prägla    området och inte tvärtom. Projektansvarig inom kommunen är Johan Braw och är mer än gärna tillgänglig för intresserade att höra av sig för mer information. Gå in på projektets egna hemsida för kontakt, att läsa mer och se ytterligare bilder. 

5 kommentarer:

Susie på Stjärnarve sa...

Tänk vad trevligt att man ÄNTLIGEN börjar bry sig om det här med trädgård och natur ordentligt när man bygger nytt. Det har ju varit ett underskattat område i Sverige. Tror det beror på att vi har tillgång till naturen och att landet inte är överbefolkat, så dom ansvariga har väl tidigare inte tyckt att det behövts!
Bilderna från Piet Oudolf-parken är underbara!

Tant Otteskrufv sa...

Det där lät ju hoppfullt! En trädgårdsstad i nytappning är verkligen i och på tiden.Ser fram emot att se hur det blir.

Landliggeren sa...

Det lyder som et fantastisk projekt, som mange mindre byer i provinsen kunne lære af. Bliver spændende at følge.

Ha´en god weekend
Birgitte

Kristina Bonander sa...

Hej. Vad roligt att se ett inlägg från dig igen!
Man blir glad av att läsa om den här typen av projekt! Precis som Susie skriver behöver vi de naturlika anläggningarna insmugna i vår närmiljö.
Hälsningar
Kristina

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Låter som ett väldigt spännande projekt! Hoppas du fortsätter rapportera om hur det går och ser ut.

Trevlig helg!
Annika