2011/06/08

Hasselört - "Asarum europaeum" - Tid att skörda frö och så!

Många av oss är det nog som har Hasselört högt på vår lista av favoriter när det gäller marktäckare. Ett problem är dock att den kan ta lång tid på sig att breda ut sig och ta stor yta. Detta gäller när vi låter den stå orörd och på naturlig väg får låta sig växa. Men mitt tips är att man hjälper till på traven och på relativt få år kan få den att bli så där underbart omfångsrik som man vill ha en marktäckare!
 

Hasselört, Alunrot och Buxbom överst och Hasselört  med Stäppsalvia under. 


Nu är det nämligen tid här nere i Skåne att skörda dom små oansenliga blomklockorna där fröna sitter inkapslade inuti. Många har nog aldrig ens lagt märke till blommorna då dom sitter längst ner, inne bland bladskaften och har mer eller mindre samma färg som jorden.


Inuti blomkapslarna sitter frön som här nere i Skåne nu är bruna. Öppnar man en av blommorna och fröna fortfarande är gröna skall dom sitta kvar någon eller några veckor till. Normalt sett när fröna är riktigt mogna så öppnar sig kapslarna själva och släpper ner frön där plantan står. Detta gör att dom flesta fröna landar mitt i plantan vilket därmed gör att dom nya små fröplantorna inte ökar moderplantans omfång nämnvärt, utan det tar tid för Hasselörten att breda ut sig. Men skördar man alltså fröna innan kapslarna självt sprider ut dom så är det oerhört hög groningsgrad på fröna om man planterar dom nu direkt i jorden där man vill ha en planta. Redan detta året kan det dyka upp små hjärtblad men framför allt så har ni massor med små plantor nästa vår.


Fröplantor sådda på plats förra sommaren.
 
Tre generationer från familjen Hasselört. 1-åringar, 2-åringar och fullvuxen planta.
Detta knep har gjort att jag på två, tre år har omfattande bestånd av denna fantastiska marktäckare och jag fortsätter skörda och plantera frön så länge jag har öppna jordytor att täcka, såväl i sol som i skugga! Dock trivs den allra bäst i skugga och jag brukar plantera fröna i skuggiga lägen för bästa resultat men det fungera på andra ställen också. Dom små fröplantorna är robusta och det är inga problem att flytta dom små ettåringarna dit du vill ha dom. Sätt dom gärna relativt tätt så har du snart en ny tät Hasselörtskoloni. Vänta inte på att örten själv skall ta för sig för det tar tid, hjälp den på traven så återgäldar den med mångfald. 
 
Perfekt att ha i framkant på rabatten med sina blanka lyxiga hjärtformade blad6 kommentarer:

Stein sa...

Hei og takk for en god og informativ artikkel! Jeg var ikke klar over dette, så i år skal jeg følge ditt råd og spre frøene selv! :-D
Hasselurt er en flott bunndekker og jeg er helt enig i at den er en av mine favorittplanter til akkurat det formålet!
Ha en fin dag!
Stein

Marie Lithén sa...

Tack snälla för ovärderlig information, tänk har aldrig sett de små blommorna.

Anonym sa...

Detta var ju ett ypperligt tips. Blommorna har jag sett men inte ens tänkt tanken på frösådd. Tack!

IngunnBW sa...

Flott beskrivelse og vakre bilder av nydelige hasselurt :) Jeg har lagt bloggposten ut på hageplanlegging på facebook, håper det er ok? https://www.facebook.com/Hagetips

Almbacken sa...

Tack för ett superbra tips med fina bilder till. Jag har redan varit ute och "planterat" enligt dina direktiv.

Ha en skön söndagkväll!

Maria

K sa...

Love that Asarum! Du har vackra bilder!