2017/02/08

Småfåglar i din vinterträdgård.Vinterträdgården är en sovande skönhet, som småfåglarna gärna vill väcka.
Kontrasten mellan färgglad rörelse och stilrent trädgårdsrum, när småfåglarna yr kring buskagen, gör att vi kanske lägger märke till dom desto mer. 

Småfåglar som tex domherren, sparven och rödhaken får många av oss att att stanna upp en stund och njuta. Ofta med sin sång och sitt kvitter får de oss att slappna av, le, njuta, och blunda till en känsla av att vi lever och andas. 
Fåglarnas sång har en sådan stor inverkan på vårt mående att koltrastens vårkvitter kan få vem som helst att känna livsglädje. Med sin sång får de oss att vara i stunden, och blotta åsynen av dom är något som gläder de flesta. De är små, söta och vackra och deras framfart är ofta livlig, lättsam, och pigg och vi inspireras av något i deras kroppsspråk som har en smittsam energi. 

Vi ser gärna småfåglar i trädgården och förutom den själsliga nyttan gör dom dessutom ett fantastiskt arbete i trädgården genom att bland annat äta myggor och skadeinsekter. Så det finns starka skäl till att göra trädgården attraktiv för våra små bevingade vänner. Kanske är det arbete som djuren gör i vår trädgård något som vi också behöver påminna oss själva om att uppmärksamma, belöna och se till att behålla. 
Bjud in fåglarna, ta hand om dom och locka dom in i våra trädgårdsrum, då får du mångfalt tillbaka. Skapar vi ett paradis för småfåglarna blir det per automatik också det för dig själv och det har också visat sig att fågelvänliga trädgårdar är bra för den biologiska mångfalden.


   Det är bättre att plantera eller skapa buskage med ett större antal buskar än att placera ut dom en och en i trädgården. Gärna olika typer av buskar i olika höjder och täthet. Är några av dom vintergröna är det ett plus då de då kan ge bättre skydd under vinterhalvåret för kylan men också för andra större fåglar. 


Exempel på träd och buskar som gynnar oss alla, både människor och djur är tex. måbär, olvon, rönnbär, hagtorn, oxel, häggmispel, svarta vinbär, slån, getapel, aronia, körsbär, fruktträd, krusbär med flera. Är man förtjust i några speciella småfåglar kan man anpassa det mer konkret då tex häggmispel, aronia och nyponrosor är buskar och träd med bär och nypon som gärna äts av koltrast, talgoxe, bofink och grönfink. Hagtorn och syrén har små frön som sidensvansar är förtjusta i. Trastar, rödhakar, och svarthättor gillar äpplen.


I regel äter fåglar vad som finns tillgängligt och som vi får över ifrån köket, gammal ost, torra brödskivor och andra matrester. Vill man så kan man anpassa maten precis som man anpassar valet av buskar och träd. Äpplen gillas av trastar, svarthättor och rödhakar. Trädkrypare, nötväckor, hackspettar och olika mesfåglar gillar talg, kokosfett och osaltat smör. Olika typer av frön  som  solrosfrön och hampafrö äts av de flesta småfåglar. Oavsett vad du bjuder på att äta i din trädgård kommer du att få fint besök som kommer att förgylla den mörka årstiden med sina färger och sin smittsamma energi. Småfåglarna kommer smycka din trädgård och när våren anländer kommer dessutom deras magiska fågelkvitter återigen att ge trädgården liv .

Pin It

1 kommentar:

Leena sa...

Jätte bra blogg! Tack så mycket :)