Kontakt

Mitt foto

Vi som har MOSSA Trädgård & Design heter Jens Svensson och Malin Hjelm. Kontakta oss om ni vill ha hjälp med trädgårdsskötsel, planering och trädgårdsdesign eller bara inspiration för en mindre del i trädgården. 

2010/09/23

Trädgårdens element - VattenDet har gjorts undersökningar om vad det är i offentliga parker och grönområden som gör att man upplever platsen tilltalande och attraktiv. Ett av svaren man har funnit är att inslag av vatten är en av dom viktigaste inslagen i receptet. Hur det sedan införs i miljön tror jag har mindre betydelse men att det i någon form finns representerad både i offentliga parker och även i din privata trädgård kan göra att känslan för platsen förändras radikalt. Har man utrymme, tid och ett brinnande intresse är en större damm något som många anser vara den ultimata drömmen att ha i sin trädgård. Dock kräver det extra arbete för att hålla den i schack och se till att inte får för mycket näring osv. Men lägger man ner den extra tiden det krävs, har man ett inslag i trädgården som garanterat ger ett välbefinnande som suddar bort värken och minnena av det extra arbetspåslaget.
Tänk att ha en egen ek i kanten av en näckrosdamm, sitta där under och sluta ögonen och låta sinnena ta in ljuden och lukterna. Alla har ju inte den förmånen av att bo enskilt och avskilt från störande ljud och bor man vid en mindre eller större väg i närheten av sin trädgård kan ett litet vattenporl från en liten bäck eller fontän inte trolla bort ljuden helt, men i många fall dämpa ljudbilden och gör den något lugnare.Ljudet av porlande vatten tycker jag är den största nyttan med att ha elementet vatten i sin trädgård men även det visuella kan ge starka intryck. Att ha ett litet fågelbad kan göra underverk med den spegling och rörelse vattnet kan skapa. Större stillastående vatten ger också ett lugnt intryck och spänning då det ofta blir en mörk färg om kärlet eller tråget har lite djup. Jag tycker grymt duktiga trädgårdsdesignern Hillevi Liljeström, (som har företaget Stocksund Garden Design och bloggen "Tankar från trädgårdgårdmästarn" ,) visar i intervjun i artikel från Allt om trädgård (klicka för länkning till artikel) att kanske tänka om när man till exempel anlägger en pool. Genom att ha en mörk botten får man poolen att lättare smälta in i en trädgård än den vanliga turkosa färgen och det ger ju också lite av känslan av att ha en egen liten spännande tjärn hemma i trädgården.Vår son tar ett dopp i vår egna "lilla" pool vi har anlagt på baksidan! :)

3 kommentarer:

M/S Design sa...

Visst är det härligt med vatten i sin närhet.
Tycker att man ska ha vatten i sin trädgård även om det är något litet.
Mariana

Sophia Callmer sa...

Vatten i trädgården betyder mycket för upplevelsen, jag har en vattenbassäng vid en uteplats men det ska göras mera, det ger både ett lugn, men också en spegeleffekt av omgivande grönska som jag tycker ger en större rumskänsla.
trevlig helg!

Susie på Stjärnarve sa...

Jag älskar vatten, både att titta på och att bada i! Men...min gubbe, som vanligtvis inte lägger sig i mina planer för trädgården, har i alla år motarbetat mina planer på en damm. "-Där går gränsen", har han alltid framhärdat. Men så i år fick jag till min glädje äntligen en pyttelitet fågelbad. Och jag tror att t.o.m. han uppskattar det. Nu är alltså isen bruten, så man kanske kan få en större nån gång. Vi får se, jag jobbar på det. Fast det tog över 25 år att ett fågelbad, så......
TREVLIG HELG
Susie