2010/12/04

Förslag till förnyelse av plantering innergård.

 
I förrgår höll jag ett kort föredrag på en bostadsrättsförenings årsmöte här i Kristianstad. Jag presenterade mina tankar på hur föreningens innergård skulle kunna uppdateras växt- och planteringsmässigt. Jag fick en förfrågan för drygt en månad sedan från en styrelsemedlem om jag kunde titta på hur man skulle kunna göra för att få lite liv i deras lite försummade planteringar. Innergården är väldigt mysig och har en bra grundstruktur med stenlagda gångar och en stor central sittplats med en paviljong. Så önskemålet inledningsvis är alltså att göra om två större planteringar och få till vackra och bestående rabatter som skall vara relativt lättskötta och skapa ett intresse under hela växtsäsongen, önskemål som känns igen?
Nedan ser ni en skiss ovanifrån (grovt uppskattad, inga mått uppmätta) hur strukturen på innergården på ett ungefär ser ut. Allt som allt cirka 50 meter lång och 20 meter bred. Rabatterna som behöver en makeover ligger centralt och i direkt närhet till dom gemensamma sittplatserna. Grovt uppdelat kan man säga att planteringarna blir en solrabatt och en skuggrabatt till viss del med vandrande sol.

Solrabatten (se bild nedan) är relativt djup som kräver lite mer högre växter i bakgrunden utan att de lägenheter som ligger vid den långsidan får sin utsikt skymd.. Jag kommer att föreslå att plantera i större sjok av samma växter och prydnadsgräs i stil med Piet Oudolf för att få en naturlig känsla på rabatten. Till höger i bild ser ni den halvcirkelformade sittplatsen. Runt denna växer en tråkig och gles häck av något slag. Denna vill jag helt ta bort och istället plantera en lägre "häck" av Lavendel eller Kantnepeta eller ev. en blandning av de bägge. Vid denna större sittplats hade även en vattensten med porlande vatten fungerat perfekt. Innergården har en mängd befintliga träd och buskar som jag kan använda som en grön grundstruktur. Men det saknas färg och blommor. Jag hoppas få i uppdrag att få "sätta tänderna" även i dom befintliga buskar och träd som finns  för att forma, stamma upp och göra en makeover av det som en gång har varit riktigt fint. Det skulle kunna bli en riktigt häftig och vacker innergård med en helrenovering.

 
Här är en visualisering av solrabatten och den halvcirkelformade sittplatsen.

Buskagen i ytterkanterna är mestadels Cotoneaster till vänster och i högerkant finns buskage av Lagerhägg. Dessa behöver tittas över och "renoveras" för att det skall bli bra.

Bakom och vid sidan av paviljongen blir det vandrande skugga men en hel del sol. Här kommer jag att föreslå lite lugnare färgmässigt med mycket grönt, varigerade bladverk och vitt/silvergrått i färgskalan. här finns en hel del mindre ädelcypressbuskar och andra växter och buskar som går att behålla, forma eller flytta.


Snett bakom paviljongen så kommer det mer eller mindre att vara helskugga. Där kommer mycket av mina favoritväxter att finnas med; Funkia, Strutbräken, Hasselört med mera. Även här finns buskage man kan förädla till mjuka böljande former och som kommer bli ett underbart komplement till rabatterna.Återigen ett spännande projekt som jag ser fram emot att få jobba vidare med. Trevliga kunder att ha och göra med som var jättepositiva till en förnyelse då den befintliga växtligheten till stor del är cirka 20-25 år gammal från tiden då innergården och jag tror vissa av fastigheterna byggdes. Stort tack till föreningen för inbjudan till att få presentera lite förslag!

Uppdatering när det händer mer kommer...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det blir jättefint med alla dina goda idéer. Hoppas de nappar på dem
Inga

Susie på Stjärnarve sa...

Det här ser ju ut att vara ett härligt projekt för mycket av grundjobben ser ut att vara väldigt bra gjort från början.
Det är alltså "bara" upp till dig att finputsa och komma med intressanta och spännande idéer för att få fram en fungerande modern gård. Måste kännas enormt inspirerande!

Jens Svensson Skogstorpet Trädgårdsservice sa...

Absolut! Tanken att få styla till det som redan finns lockar mig också då det finns en bra grund där "under" någonstans. Men att få sätta pricken över i:et med vackra perenner smakar mumma såklart!

Charlotte sa...

Vad duktig du är! Det låter jättebra alltesammans. Snygga skisser oxå såklart ;-)

Ha det bra!
/Charlotte

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

hej Jens!
Kul och se hur du jobbar. Jag tar inga brf jobb alls, eftersom de oftast inte har tillräckligt med pengar och oftast är väldigt oeniga om hur de skall ha det... men det där jobbet hade jag också tackat ja till:-)
Ha det gott H. Gofortsättning!