Kontakt

Mitt foto

Vi som har MOSSA Trädgård & Design heter Jens Svensson och Malin Hjelm. Kontakta oss om ni vill ha hjälp med trädgårdsskötsel, planering och trädgårdsdesign eller bara inspiration för en mindre del i trädgården. 

2010/03/03

Mästarrabatten 2010GRO Plantskolor står varje år bakom en mästarrabatt. GRO är svenska detaljister och producenter av buskar, träd och perenner inom Gröna näringens riksorganisation. Nu har man också stöd av International Flower Bulb Center i Holland.

Syftet är att inspirera till nya sätt att komponera rabatter med växter som är lätta att odla och lyfta fram dess lite extra under året.

Här kan ni ladda ner årets mästarrabatt som PDF "Helenas hörna" av Helena Åhlund


Helena Åhlund


Följande text om årets rabatt är hämtad i sin helhet från http://www.mastarrabatten.se/:


"Det är en välstämd symfoni av färger och former. Här samspelar bladverk i skimrande vinrött, grönt, gyllenbrunt och vitbrokigt. Gräsets långa, smala bladprofil lyfts fram av andra växters rundade, flikiga och sammansatta bladformer. Och vice versa, i ett möte som alla vinner på.

Från tidig vår till sen höst finns det alltid något som blommar i rabatten. Blommorna går genomgående i vitt, rosa och violett, färger som stämmer väl överens med rabattens alla stiliga bladverk. Först ut är lökväxterna: fylld snödroppe, vit pärlhyacint och tre sorters tulpaner. Sen blommar klematis, liten pärlrönn, fläder och aklejor. De följs av en hel rad perenner under sommaren, tills blomningssäsongen avslutas med höstanemon och höstsilverax.

– Jag vill att blommorna ska få växa lite fritt och att planteringen blir tät och frodig, säger Helena Åhlund. Allt behöver inte stå i givakt, charmen är när växterna väver in sig i varandras bladverk och skapar vackra kontraster.

På vintern upprätthåller buskarna och det lilla trädet liv och struktur. Pärlrönnens vita frukter hänger ofta kvar på sina röda fruktstjälkar till långt in på vintern. Den vitbrokiga benveden är städsegrön och lika fin året om, men det fräscha bladverket är förstås särskilt värdefullt vintertid.

Helena har anlagt sin rabatt i ett hörn utmed ett två meter högt, gråmålat träplank med spaljésektioner för klematisarna. Det ger en fin bakgrund, lä och stöd för växterna. Men självklart kan rabattförslaget lika gärna användas mot andra typer av väggar och lika gärna göras rundat, svängt eller rakt.

Helenas hörna är en rabatt för halvskuggigt läge och fuktighetshållande, väldränerad jord.Bild från http://www.mästarrabatten.se/ , foto Helena Åhlund.Om Mästaren

Trädgårdsdesigner Helena Åhlund har flera gånger uppmärksammats för sina utställningsträdgårdar. Men de flesta trädgårdar hon skapar är verkliga, privata paradis och bostadsrättsgårdar. Hon arbetar också med större projekt, nu senast parken och trädgården vid Gränsö slott.

Harmoni och sinnlighet är nyckelord för Helenas trädgårdsskapande och det gäller även hennes Mästarrabatt. Växterna spelar alltid huvudrollen. Varje art och sort väljs med stor omsorg och med känsla för vad den enskilda växten betyder för helheten. Växtens karaktär, bladfärg och bladform är minst lika viktigt som blomningen.

I Helenas trädgårdar går funktion och estetik hand i hand. En lyckad trädgård avspeglar ägarens själ, smak och sätt att leva, menar Helena. Vad som passar bäst är alltså högst individuellt.

Helena Åhlund är verksam i det egna företaget Trädgårdsmakaren. Hon medverkar också med text och bild i olika tidskrifter, har skrivit boken Trädgårdsdesign för små och stora trädgårdar (Natur & Kultur 2008) och har varit redaktör för Hem ljuva Hem trädgård."


(text i sin helhet hämtad från http://www.mastarrabatten.se/ )

Inga kommentarer: