Kontakt

Mitt foto

Vi som har MOSSA Trädgård & Design heter Jens Svensson och Malin Hjelm. Kontakta oss om ni vill ha hjälp med trädgårdsskötsel, planering och trädgårdsdesign eller bara inspiration för en mindre del i trädgården. 

2010/06/30

Skiss på ny framsida till 70-talshus.
En kund är trött på sin entré och framsida av trädgården som ligger ut mot gatan i ett villakvarter. Dom har länge haft viljan att göra något annat modernare, med den från början designade trädgården. Det är massor av förvuxna tuijabuskar och andra buskage som har vuxit ur kostymen och som inte längre fyller den funktion dom skulle fylla.
Idag finns det terracottafärgad Ölandssten som mur, trappa och kantsten. Mur och trappa kommer förmodligen att vara kvar men kantstenen skulle jag vilja ta bort. Som man ser på den undre bilden är den stora skorstenen klädd med vacker svart skiffer. Detta skulle jag vilja ta upp i en genomgående passage genom att lägga liknande plattor som gång. En pergola längs vänstra sidan av huset leder en in till den bakre trädgården och skapar lite tak och spännande passage där man kanske kan få lite klätterväxter att komma upp. Tanken är att framsidan kommer att bli "zen"-inspirerad med mycket stenar och sjösten som underlag. Längs med väggen har jag skissat på buxbomklot som omgärdas av något gräs som blir 30-50 cm högt, fylligt, härdigt och som skapar en mjukt böjd rabatt där lökväxter kan titta upp under olika delar av våren och sommaren. En buddleja i högra hörnet vid väggen och framför den finns idag en prydnadsapel som får stå kvar och beskäras något. Den främre rabatten blir låga mattbildande blommor som t ex olika back- och citrontimjan och andra torktåliga och solälskande växter. Rabatten till vänster om trappan, på den undre bilden ovan, kommer bl a att innehålla prydnadsgräs med lite högre höjd, silverax, någon funkia som tål lite mer sol, kanske någon röd flikbladig japansk lönn och några större stenar som stomme. Här tror jag att jag kan stamma upp en av tuijabuskarna som finns idag som kan bli bonsailiknande.

Baksidan har en rabatt där jag tänkte binda ihop och fortsätta temat med buxbom, lägre gräs, funkia, bambu och en lavendelrabatt som ger lite mer färg.

Jag hoppas att detta kan vara något som kunden tycker känns rätt. det kommer förmodligen att bli en stor skillnad jämfört med vad som finns idag och som jag tror kan funka med husets karaktär och känsla.

4 kommentarer:

Madame C sa...

Vilka trevliga projekt du har att jobba med! Lyckost, det måste vara ett superkul arbete.
Och så snyggt det blir sen. Dina skisser är helt underbara!
Ha det gott,
Charlotta

M/S Design sa...

Låter som ett bra förslag och det ser snyggt ut.
Allium är ju en lökväxt som inte stör så mycket med gamla blad som måste vara kvar och se skräpiga ut.
Mariana

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Supersnyggt skissat! Lycka till!
Ha det gott, H.

Peter Gaunitz Landskapsdesign sa...

Ah! Spännande! Det här ska bli intressant att följa. Väntar nu på fortsättningen...