2010/07/24

Thujabuskar (eller är det ädelcypress?) - fler tips i alla fall.
Här kommer lite fler tips på vad man kan göra med detaljer vid uppstamning och formklippning av t ex thujabuskar eller vad det är för barrväxter vi har i trädgården! Jag blev osäker när jag googlade thuja. Nedan skriver jag thuja till någon vänlig själ upplyser min okunnighet till högre höjder! Tacksam för svar!

Självklart så är det beroende på hur buskarna ser ut i ett utgångsläge för hur bra resultatet sedan blir. Dessa buskar ovan var täta och välmående utan några ytliga bruna delar vilket underlättade. (Se bild nedan buskar framför trädet.)Sedan gäller det att studera, syna, gå rundor, ligga på rygg och titta underifrån, dra i grenar, studera igen, fundera, sova på saken, titta lite, göra ett litet klipp, såga lite, titta igen osv. Det kräver mycket tålamod och mod att våga. En felsågning går liksom inte att fixa till igen!Dessa buskar (bilden ovan) i en annan rabatt har jag stammat upp i år för att få luft och ta bort mycket av de döda bruna grenar och barr som blir under och i mitten av dom täta buskarna. Jag kommer nog inte att göra bollar av dessa då det kan bli för mycket med ett buskage till med samma tema. Dessa skall jag försöka trimma till bonsailiknande små "träd" så småningom. När jag nu stammat upp dessa buskar får jag dessutom plats under att plantera lite andra växter som kan försköna rabatten ytterligare och kan ge lite mer färg åt denna del som har varit och är väldigt grön.När jag började skala av stammarna så hittade jag två sätt att skapa lite annorlunda detaljer på några av buskarna. Till vänster ser ni ett antal små bollar som jag har trimmat till under ett par tre år. Från början har det varit en samling med små skott som jag har låtit sitta kvar för att trimmas efter hand. En hel del tålamod krävs för att bollarna skall bli täta. Trimning sker 3 gånger per säsong för att trigga delning av barren så att det blir ett tätare växtsätt.
Stammen på bilden till höger hade skott som växte tätt och längs med stammen. Här har jag inte skött mitt jobb i år då jag inte trimmat den (hmm) utan den kan klippas så den blir jämntjock längs hela stammen. Det ger lite en känsla av "luden" stam som jag kanske tycker är mer roligt än det ger ett vackert uttryck!Ett tredje sätt är att låta murgröna klättra uppför och runt stammen. Vi har också sagt i ett par år att vi skall lägga något snyggt singel som marktäckare i rabatten för att gör den ännu mer japanskinspirerad. Vi får se när det projektet genomförs...

5 kommentarer:

♥ Hannele på Hisingen sa...

Kul med formklippt, idegran är väldigt tacksam, som i nedersta bilderna. Jag har inte riktigt lärt mej skillnad på cypress och tuja... båda är tacksamma för formklippning. Jag ska försöka göra en spiral..

Sophia Callmer sa...

Väldigt snyggt, från tråkigt till elegant har du fört dina thujor!
ha det fint i sommaren,
Sophia

Susie på Stjärnarve sa...

Skulle bli jättesnyggt med singel under buskarna!
Men även någon enstaka blomma, t.ex. en lilja (som dock inte har så snyggt bladverk) eller en vacker daglilja med gräslikt bladverk (alltså Hemerocallis) skulle vara tjusigt. Men obs, jag menar bara någon enstaka!

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

HEj Jens!
Det ser sååå snyggt ut, och du beskriver ditt tillvägagångssätt så himla trevligt. Alltid lika kul att följa dig! Lycka till den 8:e!
H.

Arboarkticum sa...

Wow, vilken trädgård! Här fanns minsann både läsning och ögongodis - du hamnar genast i vår bloggläsare :-) Mvh, Arboarkticum