Foto: Victoria Firmston
Det är mitten på september och jag funderar på vad som nu skall åtgärdas i trädgården inför nästa växtsäsong. Nu är en bra tid att ändra placeringar av dom perenner som kanske inte riktigt hittade sin rätta plats vid nyplantering, eller självsådda överlöpare som tar en chans att bosätta sig på fel ställe. Nu är bra tid att hitta den där balansen i rabatterna som lika delar erfarenhet och känsla kan ge till din trädgård. För min egen del, som är i början av en massiv inlärningsfas inom trädgård- och designområdet i stort, gäller det att inte sätta för mycket stelbenta ramar som känns alltför självklara. Jag tror jag gör mig själv en oerhört stor tjänst genom att tillåta mig att våga testa och experimentera och gå lite bananas i vår egen trädgård. Jag måste dock erkänna att jag redan börjar känna av dom gråa ramarna som obenhörligt börjar krympa min perception av vad som är och skall vara och som ger en design som riskerar att göra mig till en i mängden. Det som lockar mig mycket är att söka hitta ett eget uttryck som kan var ett bestående kännetecken för mig och mitt varumärke i framtiden. Det kan tänkas låta pretentiöst och övermodigt men jag måste nog ha den målbilden då jag som autodidakt i många sammanhang kommer att ifrågasättas och det gör att jag kanske måste vara lite bättre och sticka ut lite mer än kollegor som har en mer gedigen utbildning och erfarenhet.
Nåväl, jag inledde inlägget med att nämna att det nu är en bra tid att se över förändringar i trädgården. Större strukturella förändringar kan med stor fördel också göras under hösten. Den höga luftfuktigheten tillsammans med den normala ökningen av höstregn och att solens strålar inte är så starka gör att dom flesta växter mår bra av att flyttas vid den här tiden på året. Att dela på perenner i september är också en sysselsättning som inte bara sparar pengar det kan också vara nödvändigt för att en del växter skall återfå växtkraften. När en gammal planta börjar bli lite gles i mitten kan det vara en vink att det är dags att dela den och det är ofta det trassliga rotsystemet som hotar kväva växten.
En av dina största hjälpredor i trädgården under vinterhalvåret är löven.
Lite löv på gräsmattan kan klippas sönder med gräsklipparen och gör att det blir en bättre struktur och näring tillförs. Räfsa ihop högar och lägg under alla buskar och runt träd ni är rädda om som skydd för rotsystemet. Låt ett tunt lager ligga i rabatterna och mylla ner det till våren som näring och strukturförbättrare. I ett hörn av trädgården där det inte syns kan ni lägga en stor hög blandat med buskklipp och mindre grenar som ett skydd för dom underbara igelkottarna och andra kryp som är ett måste i trädgården.
Att mata fåglar under vintern hör till. Det finns mängder med olika varianter av fågelbord och automatiska matare. En variant är Granngårdens "Falsterbo" till vänster nedan.
(rek ca:pris 90 kr)
Den högra är en dyr rackare men med en fantastisk design från Eva Solo "Large".
(ca: 1299 kr!).
Använd även höst och vinter till att skissa på större strukturella förändringar och förändringar i designen. Under hösten och vintern är det lättare att se vad som behöver göras när inte allt det gröna "förblindar" och gömmer skavankerna. Man kan göra väldigt mycket själv men kör man fast och blir "hemmablind" kan man anlita en trädgårdsdesigner som kanske kan se er trädgård med helt andra ögon. Ofta kan någon annan se och bära fram saker som gör att trädgården lyfter bara genom ett kort hembesök.
(Psst! Det kommer ett litet reportage i en bilaga till Kristianstadsbladet den 22 september som heter "Kristianstad Open" där jag har har pratat lite mer om vad som man skall tänka på inför höst och vinter, men säg det inte till någon!:)
3 kommentarer:
Ja nu grävs och flyttas det i trädgården för fullt. Min elektroniska trädgårdsdagbok är en bra hjälpreda för att komma ihog alla skavanker och felplacerade växter.
Kul att du skriver så öppet om dina tankar och funderingar angående den efterlängtade nischen inom trädgårdsdesign. Hoppas du finner den, du har ju så oerhört naturliga och fina idéer.
Ha det bra i höstyran, Petra B.
Du har gjort riktigt fina skisser på trädgårdarna.
Vintern är bra till trädgårds funderingar, det är då man lägger upp planerna för sommarens förändringar/ny tillskott.
Mariana
Du har så rätt, så rätt! Det är klart att man som designer ska försöka hitta en "egen stil" och att man ska försöka tänka "outside the box", men samtidigt är det naturligtvis vansinnigt svårt!
Man inspireras ju av andra och det är ju så att vissa trädgårdsstilar blir väldigt inne och då blir det lätt lite likriktning över det hela. Just nu är det här med att det ska vara avskada möbler, gamla trasiga saker och så romantiskt vildvuxet. Den stilen har det gått lite inflation i nu, tycker jag!
Dom riktigt vackra frodiga trädgårdarna är väldigt noggrannt skötta, inte alls som dom mer förväxta och misskötta som gemene man har.
Sen måste man ju anpassa trädgården till huset och omgivningen, det verkar en del glömma bort helt!
Skicka en kommentar