2010/05/24

Njut i din trädgård!

Sölvesborgs trädgårdsförening skall ha sin årliga trädgårdsdag den 21 augusti och jag har fått en förfrågan om att hålla ett 20 min föredrag tillsammans med två andra inom trädgårdsnäringen som också får 20 min var. Denna dagen lockade närmare 7000 personer sammanlagt förra året då föreningen fyllde 100 år och man invigde Piet Oudulfs nya park i hamnen. I år satsar man inte lika mycket men det kommer förhoppningsvis att bli välbesökt. Vi tre som skall hålla ett sammanhållande föredrag inom trädgårdsnäringen är Niklas Kämpargård frilansande journalist och fotograf med bl a boken "Den giftfria trädgården" på sitt konto, Maria Wallnäs Trädgårdsdesigner med det egna företaget "Trädgårdslycka" och sedan jag.

"Släpp kraven på perfektion och tillåt dig njuta av trädgården istället för att känna massa "måsten". Kortfattat är detta den röda tråden vi skall prata om. I går kväll träffades vi hemma i Niklas underbara trädgård för första gången för att planera lite gemensamt inför föreläsningen och vi enades då om samlingsnamnet "Golvad i trädgårdsdjungeln - tre steg till din egen oas". Golvad tänker ni, vad menar dom då?! Det var lite det vi ville med titeln; att få ett lite mer intresse kring föredraget. Vi tänker oss golvad som i att i liggande position på gräsmattan eller under ett äppelträd inta en mer sundare inställning till sin trädgård och låta den utföra underverk och inte skapa krav och stress. Att byta ut ett par timmar ogräsröjning mot att ta sig tid att njuta av ljud, färger, lukter och känslor och bara ligga och låta serotoninet verka i kroppen. Att använda sig av den trädgård man har och göra det bästa av den utan känna att gräset är grönare hos grannen. Att ta sig ut i naturen och använda sig av den som en egen oas, att hitta sin plats att landa och hämta kraft. Jag kommer att prata mycket om det jag lärde mig under min utbildning i Alnarp om trädgårdsterapin. Jag hoppas och tror att detta kommer att bli ett tillfälle att göra bra reklam för oss själva och våra egna företag men på ett annat lite annorlunda sätt...

2010/05/03

Nya skisser - Liten kryddträdgård/potager Lilla Villa Vita

Här är dom första skisser jag har gjort till en liten köks-/krydd-/potager trädgård som skall finna sin plats i en sekelskiftesträdgård knökfull med rosor i alla former och storlekar. Ytan är 5 X 5 kvm och ligger sydostläge. Tyvärr är ytan "besudlad" med parkslide som nog kräver att man gräver bort ca: 40-50 cm djupt av befintlig lerjord. Sedan läggs en duk som hindrar djupt liggande rötter att tränga igenom likaså längs sidorna. Ett antal kubikmeter med kompostjord och blandat med sandjord skall sedan ösas på så att kommande örter och blommor kan planteras i rätt jordmån.
Så här ser ytan ut idag


Här är två skisser ovanifrån. Den vänstra är den jag tror skulle passa bäst då en stram struktur på singelgångar och planteringsytor känns rätt, tidsenligt sett. Den högra är lite mer modernare och mjukare i formen men ändå en återkommande form som skulle kunna funka. Det som jag inte ritat in på dessa skisser är låga häckar av buxbom eller liguster längs yttre kanterna.

Här har jag gjort en visuell skiss rakt framifrån med den översta bilden som underlag. Dock är proportionerna inte riktigt rätt som det känns, då ytan är mindre i verkligheten än som skissen ser ut. dock kan man få en uppfattning hur det skulle kunna se ut.
Nu blir nästa steg att träffa familjen igen och så får vi se hur dom tycker och tänker och gå vidare mot deras drömmar och visioner!

Alternativ Hus & Hem mässa 1 maj

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så deltog jag i Lilla Villa Vitas egna lilla hus & hem mässa i lördags. Glädjande för Maria & Fredriks del så kom det betydligt fler besökare hem till deras lilla Egna Hemshus och trädgård än hon och vi hade kunnat föreställa oss. Mellan 400-500 personer kom under dagen (kl 11-16), uppskattningsvis! Hon fick mycket sålt ur sitt sortiment och vi andra som deltog skapade många nya kontakter med potentiella kunder! En fantastisk dag på alla sätt och vis och regnet lyste med sin frånvaro även om det hängde i luften. Tack för en inspirerande och givande dag till alla som var inblandade, men framför allt till Maria & Fredrik som anordnade arrangemanget! Anledningen till mitt deltagande var ju att jag skulle göra lite skisser på en köksträdgård/potager till dom. Jag kommer att lägga in lite bilder på dom här när jag fått in dom i datorn.