Kontakt

Mitt foto

Vi som har MOSSA Trädgård & Design heter Jens Svensson och Malin Hjelm. Kontakta oss om ni vill ha hjälp med trädgårdsskötsel, planering och trädgårdsdesign eller bara inspiration för en mindre del i trädgården. 

2011/01/30

Vad kännetecknar en bra gårdsbutik?Vad kännetecknar en bra gårdsbutik? Vad är det som krävs för att locka en bred målgrupp? Vad krävs för att behålla sina kunder och locka nya?

Vi var förra året runt på lite turer på österlen och besökte några få Gårdsbutiker. Utbudet på dessa var i stort sätt samma men paketerat lite olika. Det känns svårt att avgöra vad som kännetecknar en butik som upplevs som lockande eller inte, men det vi kände var att servicenivån på personalen känns som prio nr 1. i vissa fall var det personal som inte har att göra inom ett serviceyrke och oavsett kvalitet på varorna så sätter vi inte vår fot där igen! Sedan går det inte att bortse från den fysiska platsen. En mysig, hemtrevlig och välskött omgivning är väldigt förlåtande mot variabler som kanske inte uppnår en så hög standard. Man återkommer trots att bullen till kaffet var lite torr, enbart för att kunna njuta av en plats som ger så mycket annat tillbaka. Hur viktigt är det att barnen kan sysselsätta sig under tiden de vuxna "är tråkiga" och tittar på sitt? Antagligen väldigt viktigt då ett besök säkerligen förlängs med minst den dubbla tiden mot vad en stressad och irriterad förälder annars skulle stanna! Café, närodlade eller helst egna grönsaker, frukt och bär, smycken, kläder, inredningsdetaljer för inne och utemiljö, växtförsäljning, trädgårdsredskap, visst går det att göra listan hur lång som helst på det man skulle vilja fylla en gårdsbutik med! Vad vill Ni att en gårdsbutik skall innehålla, vad är det som får Er att återkomma och tipsa vänner och släktingar om dessa fantstiska ställen? Vi vill jättegärna höra vad Ni tycker, känner och vill att en gårdsbutik skall vara för Er. Tipsa, eller länka till en eller flera ställen nära er var ni än bor i Sveriges avlånga land, vi vill lära oss av er som vi önskar kommer på besök, så att vi kan uppfylla Era förväntningar. Vi vet vad vi vill, nu vill vi höra med Er!

Bild från Tirups Örtagård

2 kommentarer:

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Jag tycker du är inne på rätt tänk. En gårdsbutik måste ju locka med en helhetsupplevelse utöver det vanliga, om den ligger utanför allfartvägen. Jag gillar Råbytorps Gardsbutik utanför Lund, eftersom jag jämt handlar där med syrran på sommaren. Men det är en gårdsbutik med endast grönsaks.-fruktförsäljning, eftersom den kan fungera som en dagligvaruhandel där mellan Dalby-Lund.

Sedan har jag en förkärlek för Olof Viktors i Glemminge, och Mandelmanns.

Jag tror man som kund förväntar sig att bli lite förflyttad till en annan tid när man tänker gårdsbutik, som om man stiger in i en kuliss av "den gamla goda tiden" och där förvånat hittar en stol för att fika dagens bästa bulle eller kaffe. Barnen kanske kelar med kaninerna och gårdskatterna.
Och som du själv säger så gör det inget om inte allt är perfekt, bara de flesta sakerna på listan är iprickad.
Jag skulle själv koncentrera mig på perennerna och maten och inte för mycket lull-lull, även om det är lockande. För mycket prylar gör att styrkan av "kulissen" förtas en smula.
JAg tänker speciellt på Österlenkryddor, som har de allra bästa förusättningar för att vara ett toppenställe för fika och gårdsförsäljning, men som helt tappade charmen eftersom de är så prylorienterade på gården.
Jag har också tänkt mycket på detta ämne, eftersom jag när en årlig önskan om att flytta tillbaks till Skåne (varje sommar), där mina syskon bor....

Jens Svensson Skogstorpet Trädgårdsservice sa...

Tack Hillevi! Tankar och tips som är guld värda! Klart du skall söder över igen!!!