2011/06/03

Mållans trädgård - buxbom & hosta, kärlek & känsla

Gruset knastrar när jag svänger in bilen på infarten. I samma stund jag öppnar bildörren och kliver ur så infinner sig ett märkligt lugn i min kropp. Det märkliga i denna känsla är att endast 50 meter från där jag står så går riksväg 21 mellan Kristianstad och Helsingborg. Visserligen ser man inte den hårt trafikerade vägen på grund av den uppbyggda vallen och grönskan men man hör den, eller rättare sagt, man borde höra den i normala fall. För när man befinner sig i Mollans trädgård så blir ljudet av dom ständigt passerande bilarna bara ett bakgrundsbrus som inte tränger sig på och dominerar som man skulle kunna tro. Mina sinnen är istället fullt upptagna med att njuta av en harmonisk komposition och färgskala i planteringarna och rabatterna och som fond till den underbara trädgården ligger en fantastisk skånelänga i korsvirke.


Det första som möter mig när jag kliver ur bilen är en imponerande pionrabatt med otroligt mycket knoppar. Knoppar som inom någon eller några veckor som utslagna totalt kommer att dominera ankomsten till trädgården. Men just nu är det några få tulpaner som sjunger på sista versen, bergenia, varigerat matchande vackra hostor och prydnadsgräs som anslår tonen och ger en föraning om vad som komma skall i resten av trädgården.


En anlagd gång av natursten leder fram mot den vackra dörren vid huvudentrén på framsidan där allehanda krukor och kärl har fyllts av penséer i en varm blå färgskala. Runt hela huset står välklippta och välmående buxbombuskar formade till klot och vackra droppformer. Dom otroliga buskpionerna jag skrev om i mitt förra inlägg (läs här) passeras under andakt när man går mot baksidan av huset. Man passerar även en murstock, som en mäktig bautasten, med natursten står den på gaveln till den tillbyggda vinkeln som inhyser ett kök.


Det är slående hur genomtänkt strukturen och växtvalen är i Mollans trädgård. Mängder av buxbombuskar, hostor och ormbunkar skapar en lugn grundstruktur i trädgården och gör att den känns otroligt harmonisk att befinna sig i. Denna grundstruktur ger sedan en fantastisk möjlighet att med färger skapa vackra rabatter med relativt små medel. Här finns egentligen inga rabatter med massor av blommor. Det behövs inte då dom olika bladverken och kompositionerna av dessa istället skapar intresset och det vackra i bilden. Den annars allmänt verdertagna så kallade svala blå och violetta färgskalan är den som används genomgående i rabatterna med några få undantag och som i Mollans trädgård känns allt annat än kall i sitt uttryck. Där blommor finns harmonierar dom och färgerna fångas upp i husets blåa detaljer på ett genomtänkt och för själen vilsamt sätt.Hostorna som slingrar sig på baksidan av huset mellan bostadshuset och den lilla tvättstugan med vackert vasstak har ett imponerande omfång. Till hösten blir jag lovad att halvera de breda plantorna och ta med hem till vår nya trädgård i Valje. Det behövs inte någon längre betänketid att tacka ja till det erbjudandet!


Det skapas en vacker liten innergård mellan den faluröda lilla tvättstugan och vinkeln på bostadshuset och där finns bellisar, kryddor, pelargoner och penséer, planterade i rustika pilkorgar och terracottakrukor uppbackade av lammöra och den jättelika slingrande ormen av hostor.I andra änden av trädgården ligger en större länga som Mollan använde när hon tidigare torkade och arrangerade eterneller. Under en lång period på sent 80-tal och  under mer eller mindre hela 90-talet så skapade hon fantastiska buketter och korgar med torkade sommarblommor. Tyvärr skapade hanteringen av en stor mängd torkade blommor med åren en kraftig allergi som sorgligt nog till slut omöjliggjorde ett fortsatt arbete med hantverket. Men marken som brukades till odling av eterneller används numera istället till ett frodigt trädgårdsland som är inramat av en lummig grönska.Det bestående intrycket av Mollans trädgård, (och hennes make Tomas som självklart hjälper till), är att hon genom att använda en grön stomme och större mängd av ett fåtal växter, har skapat en harmoni och struktur i trädgården som gör att den känns behaglig och lugnande att vara i. När man skapat denna grund kan man sedan med små medel och färginslag få det att kännas otroligt stilfullt och lyxigt. En viktig detalj som många missar i fråga om att skapa en harmoni är även att se till att trädgårdens växter är anpassade till färgerna på huset. Det ger en enhetlig känsla och sinnena kan till fullo hänge sig åt att checka in på spa när man befinner sig i trädgårdar som denna. Mollan har med kärlek och känsla lyckats till fullo med denna svåra konst, och det gör att man kopplar bort bilarna som passerar strax utanför tomtgränsen och istället till helt och hållet kan njuta av Mollans, och hennes make Tomas, underbara trädgård.7 kommentarer:

Susie på Stjärnarve sa...

FANTASTISK TRÄDGÅRD! Vad ska man säga - tappar orden faktiskt!!

Inga & Rune sa...

Dit vill vi komma och njuta! Underbar trädgård
Inga & Rune

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Vilket trädgård.... vilket lugn, vilken harmoni!!! Förstår att du blev betagen..... En grön stomme är så viktig.

Ha det gott!
Kram
Charlotte

Lotta sa...

Vilken fantastisk trädgård. Som en lärobok hur det 'ska' se ut.
Ha det bra

Rosenlunds Tibbe-Hill sa...

Helt underbar trädgård....inspirationskälla minsann
Ha en bra sommar!

Michael sa...

Beautiful cottage and the plantings are perfect for it. Have a wonderful Summer!

♥Min Eden♥ sa...

Helt fantastiskt underbart....hallelujah :)
/nina