Kontakt

Mitt foto

Vi som har MOSSA Trädgård & Design heter Jens Svensson och Malin Hjelm. Kontakta oss om ni vill ha hjälp med trädgårdsskötsel, planering och trädgårdsdesign eller bara inspiration för en mindre del i trädgården. 

2011/08/05

Digitalis L *Purpurea* - Fingerborgsblomma


Sommaren går in i slutfasen och det känns konstigt. Jag försöker komma på vad som har blivit gjort av det man planerade innan säsongen drog igång. Egentligen ingenting tror jag...

Vi har ju köpt hus med allt vad det innebär ( ni kan följa husbestyren på min andra blogg Valje 1:7 ). Det gör att jag inte känner mig så stressad över att jag inte har gjort något inlägg här på länge, jag har haft, som jag tycker, giltligt frånvaro med en massa annat som upptar min tid. Jag har försökt följa så mycket som jag har kunnat av alla andras blogginlägg vilket alltid är lika givande och inspirerande! Nu när hösten närmar sig är jag på nytt ute på jakt efter frö och växter till trädgården som skall planeras till nästa år. En av växterna jag verkligen vill ha i vår trädgård är Fingerborgsblomma och som jag nu har samlat frö till.

Fingerborgsblomma, eller det latinska namnet Digitalis som många också använder, är absolut med på topp 5 på min favoritlista. Allra bäst blir det när den själv får hitta en plats att växa på där den då ofta blir stor och pampig. I Skogstorpets trädgård får den komma upp lite var den vill och den är en av juni månads verkliga primadonnor som skapar höjd i rabatterna.

Bilder är från när jag var ute en tidig morgon och fotade dom vackra örterna i Skogstorpets trädgård och jag tycker dom är fantastiska.

Växten, som är en ört, och tvåårig bildar en bladrosett det första året för att sedan blomma på det andra året. Frökapslarna innehåller massvis med små frön som gärna gror vilket jag personligen tycker är perfekt!

Jag skulle vilja ha ett helt hav av denna växt, detta efter att ha upptäkt en stor träddunge där det växte massor av Fingerborgs-blommor i Älmhult ( se gammalt inlägg från min förra blogg). Att gå i detta "hav" var en häftig upplevelse! Förhoppningsvis "poppar" det upp bladrosetter lite varstans i trädgården nästa år, och så får jag då vänta ett par tre år på att dessa fantastiska blommor skall blomma! (Det går att klicka på bilderna för att få ett större format.)


3 kommentarer:

Fia sa...

Jag älskar digitalisarna jag med, här finns det frö i jorden, så dom poppar upp såfort jag gräver, mest vita ochdom lyser fint i juninatten :-)

bloggare på icedaniel.se sa...

Man blir kär när man ser de bilderna !

Trädgården på Höjden... sa...

Visst är fingerborgsblommorna vackra. Här hemma växer de lite varstans i olika färger. Ståtliga och så tjusiga.

Hälsar Åsa