2011/08/10

Parksallat


Jag hade kört förbi denna ca: 1 ½ meter högresta växten ett antal gånger där den stod i vägrenen och blommade ståtligt med sina ljusblå blommor. Jag kunde inte hålla fingrarna i styr utan två exemplar fick följa med hem för att ev planteras i trädgården och för att ta reda på vad det var. Det tog tid att hitta rätt men när jag gjorde det genom den användbara sajten Digiflora och därefter läste om den på "Den digitala floran" så marscherade jag raka vägen ut i trädgården och grävde omsorgsfullt upp hela härligheten igen. Parksallat, 'Cicerbita macrophylla', som den heter är något som man tydligen inte vill ha in i trädgården! Jag har förkärlek till att vilja ha in mycket av vår vilda flora i trädgården men man bör vara påläst innan man väljer så att det inte är en invasiv art. Synd, för Parksallat hade nog kunnat hitta sin plats i rabatterna men nu får den stå och ta plats i vägrenen.

4 kommentarer:

Anna H sa...

Jag skulle ha gissat på Cicorica men har nu lärt mig att Cicorican bland annat har blåare blommor. Man lär sig alltid något.
Förstår att du inte vill ha in den i trädgården. I väggrenen gör den sig fint.
:-)

Helena sa...

O jag hann nästan bli svettig innan jag läste att du grävt upp den igen puh
Jag fick med den hem med fådda spirea plantor för många år sedan o jag har insett att det var inte bra vi har försökt utrota den sen dess...
Då visste vi inte vad som väntade för isf.hade jag hellre köpt spirea...som oxå är svår att få bort suck den vill man inte ha längre!
Hälsningar Helena

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Bra att du kunde styra "habegäret" ;O)
Vissa vilda skönheter ska man håller på avstånd.
Ha en fin vecka, Petra B.

Skogseva sa...

Aha! där fick jag namnet på den vackra blå blomma som jag fotograferade vid ett besök vid Vallåkra stenkärlsfabrik. Trodde att det var en cikoriasläkting, men det var det alltså inte. Tacksam och glad att jag inte norpade en liten planta...
Eva