Kontakt

Mitt foto

Vi som har MOSSA Trädgård & Design heter Jens Svensson och Malin Hjelm. Kontakta oss om ni vill ha hjälp med trädgårdsskötsel, planering och trädgårdsdesign eller bara inspiration för en mindre del i trädgården. 

2012/02/11

Blommande allmännytta i Sölvesborg

Under någa år har jag gått förbi en innergård här i Sölvesborg som tillhör Sölvesborgshem, det kommunala bostadföretaget i stan och blivit imponerad. Kvarteret Europa på Rektor Dahlsgatan har förvandlats från en grå, trist allmännyttig innergård med en gruslekplats med gunga och spireabuskar och något enstaka rönnbärsträd (se bild nedan) till en lummig oas med stenlagda gångar, pergola och vackra perenna planteringar målade med stora penslar.
  
Bilden ovan innan och nedan bilder efter förvandlingen.

Bilderna här är ifrån mitten på augusti vilket kanske inte är den absolut bästa blomningstiden då det är lite sent men man kan ändå se att innergården sticker ut från mängden. Mängder av nävor, stäppsalvia, kärleksört, prydnadsgräs och funkia dominerar dom fylliga rabatterna. Dom ansvariga för omvandlingen, Mats Svensson och Niklas Lööf på den tekniska avdelningen, har själva planerat och designat innergården med pergola, sittplatser, gångar och planteringar med mängder av växter.

Det som skiljer dessa planteringar från vanliga rabatter hos många av de allmännyttiga bostadsföretagen är just mängden plantor och att man från företagets sida verkligen ansträngt sig för att skapa en miljö för alla sinnen. Att planteringarna i de flesta rabatterna även är täta gör också att företagets egna personal inte behöver rensa dessa rabatter lika mycket som andra normala planteringar där det finns betydligt mer öppen jord. Kul att se att även allmännyttan kan skapa miljöer som inte bara skall vara transportsträckor och "lättskötta" gräsytor. Bra jobbat Mats, Niklas och ansvariga på Sölvesborgshem, mer blommor åt hyresgästerna!


 

Pin It

3 kommentarer:

Hans i Brännberg sa...

Vilken förvandling. Hoppas fler låter sig inspireras av detta.
Trevlig helg!

Landliggeren sa...

Meget mere af det tak! Selv et kedeligt etagebyggeri kan blive smukt og indbydende med lidt grønt og blomster. Bare dette eksempel dog ville skabe en trend. Det er helt klart "bra jobbat".

Ha´en god weekend
Birgitte

Vilmantas sa...

Det er rigtig godt eksempel hvordan almindelig og lidt kedelig gård kan blive blomstrende oase. Smukke kombinationen!