2012/02/17

Dax att boka tid för beskärning av dina äppelträd.


































Det börjar bli dax att beskära  och klippa äppelträd. Det går mer eller mindre att göra det när som helst under vintern då äppelträd är otroligt tåliga men nu under månadskiftet februari mars har det traditionellt sett varit den tiden då det är vanligast att beskära.

För hjälp med beskärning av Era äppelträd kontakta mig gärna per mail eller telefon för bokning av tid. Kontaktuppgifter i flikmenyn ovan.


Förra året var jag på en kort introduktionskurs i att beskära både unga och äldre äppelträd. Det var Kiviks Musteri som anordnar lite olika småkurser under våren för intresserade privatpersoner att delta i vilket jag nappade på förra året. Jag har alltid haft en önskan om att få kunna lära mig mer om just beskärning av äppelträd. Faktum är att bekärningen i stora drag är densamma oavsett vilket träd eller buske man beskär men att tiden när beskärning bäst görs varierar. Handledare för kursen var Henrik Stridh, som bl a jobbar mycket som beskärningskonsulent till fruktodlare. Han var lätt att förstå. bra på att lära ut och man kunde verkligen fråga om allt och ofta upprepa samma fråga flera gånger innan man som lätt trögfattad fick in det i skallen. Jag har inte närmare kollat årets kursdatum men är sugen på att se vilket utbud det finns i år.

































Förra året visade Henrik bland annat upp ett ungträd som hade stått ett år för länge i sin kruka och det är faktiskt inte helt ovanligt att det gör det på många handelsträdgårdar. Han menade, som det även är med andra växter, att man skall vara försiktig med att köpa exemplar som har rotnurr när man lyfter upp den ur krukan. Sugrötterna skall vara vita och levande men har det börjat snurra lite grann är det inte hela världen då man helt sonika klipper av en stor del av sugrötterna innan planteringen så kommer det snabbt att bildas nya friska rötter som inte skall påverkas av att det tidigare funnits rotsnurr på plantan.

Han visade även en enkel metod att odla egna grundstammar genom att köpa dessa grundstammar hos en välsorterad handlare och sedan täcka över den planterade stammen med jord. När det börjar komma upp skott så klipper man ner dessa en bit och fyller på med ytterligare jord. Så småningom har det blivit egna rötter på de flesta av skotten och därmed även ett antal nya grundstammar på vilka du kan ympa in eller okulera in de äppelsorter man vill odla.     
                                      
































Här har Henrik väldigt snabbt gjort en okulering med ett blomöga som han har skurit bort från en önskad äppelsort och skurit ett T-snitt i grundstammen. Sedan kan man t ex vira en gummisnodd runt okuleringstället för att hålla ögat på plats och det är egentligen allt som behöver göras för att förädla en grundstam och få det äppelsort man vill ha. Lika snabbt går det att ympa (två snedskurna snittytor som sätts ihop på grundstam och önskad äppelsort och fäst med bivax och/eller tex gummi-snodd). Då äppelträd har en tillväxtfas som på allvar drar igång i slutet på april så är det en bra tid till denna verksamhet just då växtkraften är på väg att bli allt starkare och sårytorna läker snabbare. Henrik menar också att skall man göra en större beskärning av t ex en stor gren på sitt äppelträd, så går det att göra under hela våren då den starka tillväxten lättare läker såren. Det skall alltså mycket till för att ett äppelträd skall "förblöda". Tvärtom så var det ett av de bästa tipsen jag fick med mig från kursen att äppelträd är ett av de mest förlåtande växter man kan tänka sig genom att dom återhämtar sig väldigt snabbt även efter kraftig beskärning. Dessutom ger äppelträd alltid tillbaka det man ber dom om att göra. Tar du bort alla vattenskott får du nästan dubbelt tillbaka!


                                        
Vill du forma ett träd helt efter eget huvud kan du göra det även om det är ett äppelträd. I visnings-trädgården finns vackra spaljerade träd i olika former enbart för det estetiska utryckets skull. Jag har själv inte besökt Kiviks Musteri när äppelträden blommar men kommer förhoppningsvis att få tid till att göra det i år då jag är övertygad om att det blir en fantastisk blomning. Tänk att få vandra bland äppelodlingar som i filmen om Bröderna Lejonhjärta! Vill man formklippa äppelträd till runda klot så går det också att göra (se bild nedan). Det är just vad personalen har gjort med en äppelträdsallé, allt efter önskemål från barnbarnet till grundaren av musteriet och nuvarande ägaren, Ingvar Åkesson. Henrik Stridh menar också att det finns så mycket myter om vad man får och inte får göra med beskärning av äppelträd och han hoppas att hans kurser skall hjälpa till att spräcka dom flesta av dom myterna. En vanlig myt som jag redan nämnt, är att man skall klippa bort alla årsskott (vattenskott). Men gör man det så får man dubbelt igen nästa år! Klipp istället bort 70 % av alla skott och spara 30 %, spara framför allt av dom som växer horisontellt. Alla årskott som växer rakt upp kan man klippa bort. Det som är årskott i år blir således tvårsskott nästa år och frukter året därpå. Man skall se beskärning av äppelträd som föryngring, Bättre att klippa bort en gammal gren och låta en ny frisk gren få utrymme att inom några år bära frukt. Det gör att trädet lever längre och ger även bättre frukter.

Idag så odlar man äppelträd under helt andra förutsättningar än för bara t ex 15 år sedan. Då planterade man snabbväxande grundstammar med ett mellanrum på ungefär 4-8 meter. I dag planteras långsamtväxande grundstammar med ett avstånd på mellan 30-40 cm avstånd. Den totala odlingsytan inom fruktodlingen i Sverige och övriga Europa har stadigt minskat de senaste tio åren medan antalet ton skörd stadigt och relativt snabbt har ökat. På bilden nedan ser ni den stora skillnaden som är i sättet att odla frukt igår jämfört med idag. Idag har man till viss del kvar de gamla stora träden mest för turisterna som vill ha dessa stora äppelträdslundar att vandra genom, då man ser bilderna från Lejonhjärta framför sig när man tänker äppelodling. (ja jag tillhör dessa turister!!)
Ny äppelodling i bakgrunden kontra den i förgrunden klassiska men "förlegade" typen av odling.
Enligt Henrik så finns det inom företaget också en genuint äkta känsla att bevara den gamla traditionen av äppelodling och försöka "- Få ner den känslan i flaskan" som han uttrycker det. Historik, tradition och en stolhet över dessa grundpelare verkar var en otroligt viktig del av företagspolicyn och det man vill förmedla. Omgivningarna, med fläktar av tångdoft från Östersjön som då och då flyktigt passerar och vacker utsikt över Hanöbukten som omger odlingarna, gårdsbutiken och fabriken hjälper till att skapa en helhets-upplevelse vid besöket som gör detta till en turistmagnet som man inte får missa vid Österlenbesöket.                
Hasse "Slottsträdgårdsmästaren" Wester har också skrivit ett fylligt inlägg om äppelodling på Österlen. Där kan ni se den underbara blomningen, bland annat. Klicka här

Pin It

Inga kommentarer: