Kontakt

Mitt foto

Vi som har MOSSA Trädgård & Design heter Jens Svensson och Malin Hjelm. Kontakta oss om ni vill ha hjälp med trädgårdsskötsel, planering och trädgårdsdesign eller bara inspiration för en mindre del i trädgården. 

2013/06/12

Hasselört - Påminnelse att det börjar bli dax att skörda frön!


Jag vill i år igen bara påminna om att det börjar bli dax nu!

Många av oss är det nog som har Hasselört högt på vår lista av favoriter när det gäller marktäckare. Ett problem är dock att den kan ta lång tid på sig att breda ut sig och ta stor yta. Detta gäller när vi låter den stå orörd och på naturlig väg får låta sig växa. Men mitt tips är att man hjälper till på traven och på relativt få år kan få den att bli så där underbart omfångsrik som man vill ha en marktäckare!


Hasselört, Alunrot och Buxbom överst och Hasselört  med Stäppsalvia under. 


Nu börjar det nämligen bli tid här nere i södra Sverige att skörda dom små oansenliga blomklockorna där fröna sitter inkapslade inuti. Många har nog aldrig ens lagt märke till blommorna då dom sitter längst ner, inne bland bladskaften och har mer eller mindre samma färg som jorden.


Inuti blomkapslarna sitter frön som här nere i Skåne nu börjar bli bruna. Öppnar man en av blommorna och fröna fortfarande är gröna skall dom sitta kvar någon eller några veckor till. Normalt sett när fröna är riktigt mogna så öppnar sig kapslarna själva och släpper ner frön där plantan står. Detta gör att dom flesta fröna landar mitt i plantan vilket därmed gör att dom nya små fröplantorna inte ökar moderplantans omfång nämnvärt, utan det tar tid för Hasselörten att breda ut sig. Men skördar man alltså fröna innan kapslarna självt sprider ut dom så är det oerhört hög groningsgrad på fröna om man planterar dom nu direkt i jorden där man vill ha en planta. Redan detta året kan det dyka upp små hjärtblad men framför allt så har ni massor med små plantor nästa vår.


Fröplantor sådda på plats förra sommaren.

Tre generationer från familjen Hasselört. 1-åringar, 2-åringar och fullvuxen planta.
Detta knep har gjort att jag på två, tre år har omfattande bestånd av denna fantastiska marktäckare och jag fortsätter skörda och plantera frön så länge jag har öppna jordytor att täcka, såväl i sol som i skugga! Dock trivs den allra bäst i skugga och jag brukar plantera fröna i skuggiga lägen för bästa resultat men det fungera på andra ställen också. Dom små fröplantorna är robusta och det är inga problem att flytta dom små ettåringarna dit du vill ha dom. Sätt dom gärna relativt tätt så har du snart en ny tät Hasselörtskoloni. Vänta inte på att örten själv skall ta för sig för det tar tid, hjälp den på traven så återgäldar den med mångfald. 

Perfekt att ha i framkant på rabatten med sina blanka lyxiga hjärtformade blad      6 kommentarer:

Susie på Stjärnarve sa...

Europeisk hasselört är en härlig och vacker marktäckare. Hade den i vår förra trädgård i Älvjsö, Stockholm där vi bodde på en f.d. sjöbotten - och vi hade kraftig djup och bra jord.
Men här på Gotland där vi har lätt jord och MASSOR av hemskt ogräs, så måste jag erkänna att den visserligen växer - och t.o.m. sprider sig alldeles av sig själv - men den blir infekterad av ogräs och det är nästan omöjligt att rensa bort det utan att skada plantorna. Inte så kul.....

samson sa...

tack för tipset
ska ut och leta frö när det har slutat regna
ha det så bra
maggan

Gitte sa...

Tak for tippet. Jeg vil gerne have et tæppe af hasselurt. Vil lede efter frøkapslerne.

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Har ingen hasselört själv, men bra tips speciellt med en sån som sprider sig så långsamt.
/Annika

Fagertun sa...

Tusen takk for et godt tips. Jeg delte opp en plante i sine enkelte deler i fjor, og spredte ut over et nytt bed til bunndekke. Nå kan jeg kanskje klare å speede opp prosessen endel.

vallandscape sa...

Tree service Menlo park This was good information about tradgardsdesign site