2015/09/14

Potager - grönsaksland


Potager är det franska ordet för grönsaksland. I Sverige tror jag dock att många trädgårdsintresserade använder ordet i dess betydelse att det även finns inslag av prydnadsväxter och blommor blandat med grönsakerna. Jag skulle nog vilja definiera potager som ett grönsaksland som har genomtänkt struktur och gestaltning för att även vara till prydnad. Om det sedan innehåller perenner, snittblommor eller sommarblommor har egentligen ingen betydelse.

Foto Bernt Svensson

På Sofiero, se bilden ovan, har Hannu Särenström gjort en vacker potager med inslag av grönsaker, kryddor och ätbara blommor. Gångar och planteringar har väl genomtänkt skönhetsvärde och inte bara en praktisk utformning att ge riklig skörd och att vara så tillgängligt som möjligt.

Foto Anette NilssonEtt annat fantastiskt exempel på en potager som stämmer överens med min definition av begreppet är Anette på Boäng  och hennes potager (klicka länken för att komma till hennes fina blogg) mellan Röstånga och Svalöv i Skåne. Anette Nilsson använder en helt underbar färgskala där kål och sallader samsas med vackra petunior och andra blommor på ett otroligt fint sätt. 

Jag hade ju själv förmånen att jobba som projektledare och trädgårdsmästare i Hälsoträdgården som är en del av Tivoliparken i Kristianstad under 2013. Där hade vi både friland och upphöjda odlingsbäddar som vi fyllde med både kryddor, grönsaker och blommor på ett strukturerat sätt men som ändå gav ett lite rufsigt och charmigt intryck. Bilderna nedan är från min tid i trädgården 2013 och ni kan fortfarande följa Hälsoträdgården på Instagram, sök "Halsotradgarden". Nu har det ju dessutom tillkommit ett fantastiskt orangeri men tyvärr har inte pengar funnits tillräckligt för att hålla upp standarden på trädgården i övrigt.

Foto Jens Svensson
Foto Jens Svensson
Foto Jens Svensson

Foto Jens Svensson
Foto Jens Svensson


Inga kommentarer: