2010/04/06

Fars lusthusprojekt i Skogstorpets trädgård

I höstas började min far på ett nytt projekt i trädgården. Den väl använda, men till åren komna, uteplatsen skulle få ge vika för ett sedan länge planerat lusthus. Ner revs en spaljé med tillhörande plank där bl a en underbar klätterros och en kaprifol sedan länge hade vuxit sig stora och vackra. Först togs de gamla stenplattorna bort och den blivande ytan mättes upp och det viktiga underarbetet startade innan bottenplattan skulle gjutas. Nedan har sockeln murats upp med inlagda stenar för att matcha resterande husens grunder (syns i övre delen av fotot). Ovanpå dessa bärlager av mackadam lades det isolering av frigolit.


När sedan bottenplattan hade gjutits ovanpå isoleringen, restes reglar ovan på ytterligare en liten sockel som gjutits på plattan.


Sedan kom det lite tidödande momentet att såga till takspannet med en mängd olika vinklar att ta hänsyn till.Längst uppe i nocken köptes ett smart hjälpmedel för att på ett smidigt sätt stabilisera upp takstommen.

Sedan kom turen till att spika dit undertaket. Premiär för bild på min far förresten!Idag så har även takpapp och lite plåtarbete tillkommit. Nästa led i byggandet kommer att bli panel på väggarna som kommer att målas i faluröd färg som gavlarna på bostadshuset. På golvet skall klinkers läggas och innertaket målas. I år kommer nog lusthuset att vara öppet utan fönster för att känna in om det behövs eller om fönster skall tillkomma. förmodligen blir det svart plåttak på toppen men där funderas också fortfarande. Till midsommar skall det i allafall vara så pass klart att lunchen kan intagas i detta nya efterlängtade tillskott till Skogstorpets trädgård.

2 kommentarer:

Ingelapingela sa...

Nejmen vad kul att hamna här dessutom hos en "Nabo" :-)

Hittade egentligen din blogg för ett tag sedan men idag när det ändå, jag säger tillfälligt; är mulet passar jag på att sitta vid datorn en stund.

Det där lusthuset ser intressant ut väntar på att få följa det framöver.

Här finns det bara glada lekmannar men nu skymtar jag solen och bäst att ligga i startgroparna. Nu ska KRABjorden på plats :-)

Ingela

Annika Christensen sa...

Men hej du.. vad kul att du hittade till mig.
Så hittade jag till dig.
Vad fint det blir hos din pappa.
Kanske så fint att vi kan göra repportage om hans trädgård?
Vi skall till Åhus i sommar så vi kanske kan komma förbi och titta?
Du kanske även har andra förslag till oss.
Hörs
Annika