Kontakt

Mitt foto

Vi som har MOSSA Trädgård & Design heter Jens Svensson och Malin Hjelm. Kontakta oss om ni vill ha hjälp med trädgårdsskötsel, planering och trädgårdsdesign eller bara inspiration för en mindre del i trädgården. 

2010/04/05

Uppdatering av projekt Fröknegården.

Jag har varit i kontakt med en utmärkt kontakt jag har inom trädgårdsanläggning, Robert Wanstadius på WTA i Tollarp. Nu i veckan som kommer skall företaget som renoverar Fröknegården dränera och gjuta en ny sockel runt huset för att motverka sättningar. Jag frågade Robert om det är något som man bör tänka på vid dränering runt huset med tanke på att det senare kommer att bli stenbelagda gånger runt vissa delar av huset. Det som man bör tänka på, enligt Robert, är att företaget eller den som gör dränering runt ett hus bör vara noga med att packa (padda) dräneringen ordentligt. Gör man inte detta kan det innebära sättningar i stenläggningen under många år framöver vilket självklart kan innebära att man i värsta fall får göra om stenläggningen efter hand. Annars tyckte han vidare att skall man göra planteringar runt huset så kan man gräva ur och jordförbättra själv så att det blir rätt förutsättningar för dom växter man vill plantera.

Här kommer lite mer bilder från huset och dess trädgård och lite tankar om designen.

Detta är gaveln i söderläge med den ingång som senare kommer att användas till privat ingång. Det stora trädet ni ser är en Alm (fortfarande friskt!). Runt detta vackra träd tänkte jag att det skall bli som en liten italiensk bypiazza med en sittbänk runt trädet och stenläggning, antingen gatsten eller kullersten. I framkanten (ungefär där det låga bambustaketet står idag) kommer det att byggas en manshög vitputsad mur med en grind som ingång till den mer "privata" delen av trädgårdenOmrådet på baksidan av huset som man sedan kommer till, (höger bildkant ovan) är tänkt att bli en köksträdgård med ett växthus/orangerie i direkt anslutning. (bortre delen av detta foto)Annars kommer nog den stora björken på baksidan att bli kvar efter önskemål från ägarna och det är svårt att säga emot, jag tycker man skall vara oerhört säker på sin sak innan man sågar ner och tar bort gamla uppväxta träd. Även om en björk suger massor med vätska och näring från annan växtlighet i närheten finns det alltid alternativ att hitta som klarar dom tuffa kraven.

På baksidan kommer det att bli större gräsytor för barn och hund att springa på men även platser att umgås på. Här kommer det nog att behöva planteras några större träd eller högre växande buskar för insynsskydd från hyreshusen som är byggda precis i kanten på trädgården. Bakom häcken till höger sluttar tomten ner 4-5 meter till tomgränsen, där kan man plantera insynsskydd. Gräsmattorna både på fram- och baksidan är eftersatta och kommer behöva ett omfattande renoveringsarbete eller helt läggas om. Detta är en av många frågor jag kommer att ta upp denna veckan med Robban på WTA då vi skall gör ett besök på plats för att han bättre skall kunna göra sig en uppfattning om mått och förhållanden i verkligheten.

Jag har visat Robert min strukturritning som han inte hade så mycket att invända mot förutom en bra sak som jag inte har tänkt på. Den rundeln som jag har ritat på framsidan där det skall stå en flaggstång behöver nog vara större i omkretsen för att skapa en bättre balans med det stora huset. Gör man rundeln så liten som jag har skissat kommer förmodligen huset att verka ännu större än det är idag. Gör man rundeln lite "maffigare" så harmoniserar det nog bättre. Men det är sådana saker som han ville komma och titta på i verkligehten för känna in.Jag återkommer med uppdatering i veckan när vi har gjort ett besök på Fröknegården för att visa Robert verkligheten!

Jens

3 kommentarer:

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Kul att få in liten titt på projektet! Lycka till!

M/S Design sa...

Ett rejält projekt, mycket att tänka på men vad kul!
Ha de bra
Mariana

Spirande grönt - sa...

Spännande projekt!

Rebecca