2010/08/22

Trädgårdsdag Sölvesborg 21/8-2010



Sölvesborgs trädgårdsförening tillsammans med Sölvesborgs kommun anordnade i lördags trädgårdsdag för andra året i rad. Förra året firade ju trädgårdsföreningen 100 år och Piet Oudolfs park i småbåtshamnen invigdes. Då var en av föreläsarna just den prominente gästen från Holland, i år var det undertecknad som höll föredrag! Ok jag var inte huvudnumret, det var skribenten Sanna Törringe som skriver artiklar för magasinet "Trädgårdsliv bl a, men jag höll ett 20 minuter långt föredrag om att tanken med att vara i sin trädgård skall vara njutbart och utan stress och måsten. Detta kopplade jag ihop med begreppet trädgårdsterapi som jag håller på att studera på lantbruksuniversitetet i Alnarp. Hur man kan använda sig av dom grundtankar som används inom rehabilitering av stress och utmattningssyndrom på sig själv och i sin egen trädgård. Tillsammans med två andra unga egna företagare med Sölvesborg som anknytning, höll vi föredrag som hade en röd tråd att lära sig njuta av den trädgård man har och att den inte behöver vara perfekt.



Centrum för trädgårdsdagen var vid slottslängorna vid Sölveborgen och det var en mängd utställare som sålde massor med växter, grönsaker och trädgårdskonst. Det är svårt att uppskatta antalet besökare men man tror att det under dagen var cirka 6000 personer som passerade området. Efter mitt föredrag så var jag kvar på området i en timme och pratade med lite folk vid ett bord vi hade till förfogande. Men relativt snart återvände jag till Skogstorpet som var en av fem öppna trädgårdar under dagen. Denna gången var det betydligt fler som besökte trädgården, cirka 200 personer kom på besök och det fantastiska vädret bidrog till att så pass mycket fler kom denna dag än vid "tusen trädgårdar". Många passade även på att besök Gunilla Manns utställning i slottslängorna och ta sig tid till att fika i det fantastiska vädret och i den lika fantastiska miljön som slottslängorna bidrar med.





Min premiär som föreläsare är avklarad och jag känner mig, trots en lite nervös inledning, rätt nöjd ändå. Det var något jag mycket väl kan tänka mig att göra fler gånger och det tror jag att mina kollegor som jag föreläste med också tyckte. Det var kul att kombinera våra olika inriktningar till något gemensamt och sammanhållande trots att vi pratade om skilda saker. Jag vill passa på att tacka Niklas och Maria som jag tyckte gjorde fantastiska föreläsningar och bidrog till att göra det till en inspirerande dag att minnas. Dessutom tack till alla vänliga och intressanta människor som beökte Skogstorpet under dagen, alltid lika roligt att prata och möta likasinnade trädgårdsmänniskor! Jag skall försöka prata mjukt med far och mor min så att det blir tillfälle nästa år också att komma och besöka mitt föräldrahem!

Jens

1 kommentar:

M/S Design sa...

Det verkar varit en trevlig dag med härligt väder.
Mariana