2010/09/28

Trädgårdens element - Sten



"Hjärta av sten" säger man om någon är en känslokall person. För mig har stenar i alla former en annan betydelse än att vara känslokall och likgiltig. För mig är stenar organiska, levande och otroligt viktiga i en trädgård. Utan stenar i någon form är en trädgård en del fattigare i receptet hur bra en trädgård uppfattas. Som bakgrund är stenarnas gråa nyanser oöverträffade i fråga om att framhäva växternas grönska och färg. Ljungen hade drunknat i en grön bakgrund eller i en perennrabatt där andra starkare färger hade dominerat över den svala pastellrosa tonen. Eller den tidiga violen på våren hade kanske gått obemärkt förbi om den inte hittat sin plats vid foten av trappan där stenens absorberande värmeförmåga även skapar en miljö som ger förbättrat mikroklimat.

Orörda stenar blir med åren också en canvas där mossan får måla motiv som kan ge stenen en helt egen och självklar plats som huvudperson i rabatten eller i trädgården. Stenmurarna slingrar sig som konstverk i den svenska naturen i min mening. Det finns en kurs man kan läsa på högskolan här i Kristianstad hur man restaurerar och bevarar stenmurar som jag oerhört gärna skulle vilja läsa, om tiden bara hade funnits. Konsten att göra stenmurar på ett hållbart och vackert sätt är ett hantverk jag hade varit stolt över att kunna.


Sten kan ju även ge möjlighet till lek, att sitta på eller luta ryggen emot, att gå på, att känna på. För mig, och jag tror många andra, så ger även stenen en känsla av trygghet och stabilitet, något som varar och som man kan ha ett okomplicerat förhållningssätt till.


Jag brukar alltid säga till vänner eller dom kunder jag träffar att vara rädda om befintliga träd och stenar. Finns det inte som ett element i den befintliga trädgården tycker jag att man fraktar dit dom och placerar dom med omsorg på bästa plats. I dom trädgårdar jag skissar på finns allltid större naturstenar med på ett eller annat sätt. Som markbeläggning är kullersten eller natursten, som på parkeringsplatsen vid Glimmingehus, (bilden ovan) min favorit. Vid glimmingehus har man dessutom använt något större stenar än normalt vilket jag tyckte var otroligt vackert. Kontrasten med dom intilliggande, böljande sädesfälten ger en fantastisk effekt.
Man skall dock vara försiktig med att blanda natursten och sprängsten vilket jag tycker är svårt att kombinera på ett bra sätt. Sprängstenens vassa hörn och kanter kan ge fin effekt när den enbart används som i Mandelmanns anlagda bäck på bilden ovan.

Större stenar tillsammans med t ex Iris och prydnadsgräs skapar en enkelhet som ofta räcker och ger en givande del av trädgården under hela året och halva skönheten med bäcken, är stenarnas rundade former och den själfyllda mossan som växer på dom.

Var rädda om dom större stenar ni har i Er trädgård, lyft fram dom i rampljuset. Saknar ni stenar, kontakta någon bonde ni känner och be honom köra hem ett par till er, ni ångrar er inte!

3 kommentarer:

M/S Design sa...

Håller med, sten tillför mycket i en trädgård.
Mariana

Susie på Stjärnarve... sa...

ÄLSKAR sten, i alla former - fast kanske inte runda stenar runt en damm. Det ser lite konstlat ut.
Annars släpar jag alltid med mig sten hem från våra hundprommisar på stränderna. Fickorna brukar hänga nere vid knäna ibland. Det finns ju så mycket vackra sådana här på Gotland.

Jag tror att mitt intresse för sten startade i och med mitt bonsaiodlande. Då kom man osökt in på "suezeki" (kan översätts med "prydnassten"), vilket är en mycket subtil men spännande konstform som kompletterar bonsaierna.

Sophia Callmer sa...

Bra att du skriver om sten, det är precis som du skriver ett viktigt element i trädgården, har en kullerstensgård här inte stor som på Glimmingehus men rätt stor, den var det första jag renoverade när vi flyttade hit och allt var ett stort kaos, det var så handgripligt och bra, resultatet gick att se snabbt. Har just lagt trapptegsstenar framför huset, M är en hejare på att hugga sten och gemensamt flyttar vi rätt stora stenar med lite finurlighet..