Kontakt

Mitt foto

Vi som har MOSSA Trädgård & Design heter Jens Svensson och Malin Hjelm. Kontakta oss om ni vill ha hjälp med trädgårdsskötsel, planering och trädgårdsdesign eller bara inspiration för en mindre del i trädgården. 

2010/10/04

Trädgårdens element - Träd
I mitt förra inlägg om sten, så nämnde jag att befintliga stenar och träd skall man vara ytterst försiktiga med att ta bort eller såga ner när man vill anlägga en ny trädgård eller förändra en befintlig. Jag vet inte om jag har nämnt det förrut men just träd är något som jag går igång på och dessa växter har ofta obegränsat av det som är viktigast för mig i en trädgård, dom har själ och känsla. Vissa träd kan bli upp emot 100 meter höga och andra har mer än 1000 år på nacken. (se inlägg hos slottsträdgårdsmästaren här). I alla tider har människan haft ett speciellt förhållande till träd. Förr i tiden trodde man bl a att man kunde bota olika barnsjukdomar om man drog barnen igenom olika hål eller klykor i speciella gamla träd. I den nordiska mytologin används en ask, "Yggdrasil", för att beskriva världsaxeln som gudarnas och människornas värld utgjorde. I bibeln hade två träd en central roll genom kunskapens och livets träd, och dessutom genom Adam & Evas liv och leverne när man smaskade i sig äpplet och därmed skapade det onda i världen.
Denna gammelek (bilden ovan) i Alnarpsparken är ett fantastiskt exempel på ett träd med otrolig livskraft, energi och själ. Ingen vet exakt hur gammal den är men den har förmodligen stått där långt innan slottet och parken anlades. Den svarta ovala cirkeln bakom den horisontella grenen i förgrunden är resterna av ytterligare en stor gren som tidigare har funnits där men som knäcktes en snörik vinterdag för länge sedan. Brottet är cirka 1 X 1.5 m i diameter vilket gör att ni kanske kan få en uppfattning hur stort och magnifikt trädet är!

Klotpil är ett av mina favoritträd med sitt täta lövverk av små smala blad. Det rundade växtsättet gör att det får en mjuk underbar form nästan som ett moln.

Denna Robinia (falsk acasia) ovan som finns här i Kristianstad har jag i något inlägg jag gjort tidigare på min andra blogg, http://skogstorpet.tradgardsblogg.se/ utnämnt till Kristianstad vackraste träd. Barken har grova djupa räfflor och klasarna av löv sitter utspridda som små molntussar på grenarna. Den svagt böjda stammen och proprotionerna på kronan är perfekt enligt mig. Hade jag haft detta träd i vår trädgård hade jag inte behövt några andra växter!
Den mängd många olika bladformer det finns gör också träden till ett oumbärligt element i trädgården. Tulpanträdets kraftiga och sparsmakade form är en stark kontrast till den skira japanska lönnens blad. Det finns ett träd för varje smak.

Trädens olika höjder gör att man kan skapa en ombonad känsla i sin trädgård med rätta proportioner och rumskänsla. Man kan skapa skuggspel och kontraster med ljuset genom lövverken och skapa en rumskänsla vid stigen med "tak" över huvudet som ovan med Katsuran. Val av träd som Katsura för ju även med sig lukten av kakor på hösten som en av trädets viktigaste egenskaper. Träd är visuella att se på men har ju väldigt ofta också lukter, blommor och färger, strukturer och linjer som ger en estetiskt oumbärlig roll i trädgården under hela året. Ullungrönnen vi har i vår trädgård har en mängd olika högtider under året men det är nu under hösten som den har sin främsta tid enligt mig.

Var rädd om era träd och tänk på att den som någonsin har planterat ett träd har inte levt förgäves!

4 kommentarer:

M/S Design sa...

Man ska ha respekt för träd och verkligen tänka sig för innan man tar bort dom, tycker många har alltför lätt att såga ner träd,och inser inte fördelen med tak i trädgården,
Mariana

Charlotte sa...

Håller helt med dig om träden i våra trädgårdar..... De bör aktas och vördas........ Underbart vacker färg på ullungrönnen!!!

Angående din fråga: flikarna finns där för att jag valt att lägga till 'sidor' i bloggen. När man gör det kan man antingen välja att navigeringen till dessa ska visa sig som flikar överst, eller på kanten av bloggen. Så, så snart du lagt till en sida dyker en flik upp med namnet på sidan....

Kram Charlotte

Susie på Stjärnarve sa...

...att trots att jag ÄLSKAR träd (är ju bonsaiist), så har vi tagit bort c:a 100(!) träd på vår tomt. Anledningen är att den förra ägaren misskött dom. Man kan inte låta träd växa för tätt. Det blir bara jättehöga "pinnar" med lite rufs upptill.
Men...vi har faktiskt också satt en hel del träd. Har räknat lite och fått dom till c:a 25-30 stycken.
Den enda arten som inte funkat är just Salix fragilis bullata. Hade planterat två sådana i Stockholm och ville gärna ha några här med. Den vi satt trivdes dock inte och när den dessutom fick ett annat träd över sig var det ju kört. Jag hann dock ta några skott på bollpilen (som jag kallar den) innan, så nu har jag tre små ynka pinnar. Dom verkar inte heller trivas, det är nog alldeles för torrt och kalkrikt här.
Ska dock gräva upp dom i vår och försöka plantera dom i förträdgårdens busk- och trädplantering. Sen är det bara att hålla tummarna - och vattna!

Sophia Callmer sa...

Jag älskar träd, fast vi fick också fälla några, träden hade fått växa heltt upp till huset när den gamle farbrorn som hade huset innan oss inte orkade med alltihop. Men vi planterar träd, många träd!!