Kontakt

Mitt foto

Vi som har MOSSA Trädgård & Design heter Jens Svensson och Malin Hjelm. Kontakta oss om ni vill ha hjälp med trädgårdsskötsel, planering och trädgårdsdesign eller bara inspiration för en mindre del i trädgården. 

2010/10/13

Fröknegård - uppdatering trädgårdsritning

För cirka ett år sedan kontaktade jag Anna & Kenneth via Annas blogg "Fixarbloggen" på nätupplagan av Kristianstadsbladet. Hon efterlyste någon som kunde hjälpa till med att designa och planera deras trädgård. Eftersom jag även vill prova på att jobba med trädgårdsdesign inom mitt egna företag så nappade jag på erbjudandet för att skaffa mig nyttig erfarenhet inför framtiden.

Huset som ligger i norra delarna av Kristianstad är en gammal bondgård som nu ligger inbakad mellan egnahems-kvarter och HSB-fastigheter. Önskemålet från familjen var en klassisk "officiell" framsida med sekelskifteskaraktär och en mer intim, funktionell och privat baksida. Steg 1 var att få huset renoverat, vilket nu är på upploppet, och sedan under slutdelen av 2010 även hinna med att anlägga trädgården på framsidan. Nedan är ett par av dom skisser jag överlämnade på projektet.


Efter ett par veckor av lite strul mellan olika markentreprenörer så kommer man förmodligen nu under helgen att starta planteringsarbetet av rabatterna. Längs med och runt huset kommer det att läggas singel och även i rundeln på framsidan där den självklara flaggstången kommer att stå. (se bilder nedan). Det som var lite roligt var att när Anna och Kenneth gick och mätte var dom skulle sätta flaggstången och bestämde sig för placering och började gräva, hittade ett gammalt fundament för en gammal flaggstång som tidigare stått på exakt samma ställe!

Dom rundade rabatterna kommer att kantas av lavendel som är en av Annas favoritväxter. Annas egna önskemål av växtval har, tillsammans med Östra Sönnarslövs Växtvaruhus rekommendationer, resulterat i en ca: 10 meter lång rabatt som sedan upprepas ca: 5 gånger planteringsmässigt i rabatterna runt hela framsidan. Jag återkommer med växtlista efter plantering, vilken jag hoppas kunna vara med och ta lite bilder på!

Bilden ovan till vänster visar en av tre vackra grindar som har installerats som matchar det vita trästaketet, och som verkligen ger en tidsenlig känsla. Anläggningen av trädgården på baksidan, som skymtar, kommer förmodligen att påbörjas under nästa år. Vid infarten till parkeringen (bild till höger ovan) kommer det att planteras syrenträd som en liten enkelsidig allé. Marktäckningen blir duk och singel. Här kommer det också att installeras belysning.

Här är en översiktsbild över halva framsidan med parkeringen i övre kant. Dom stora perennrabatterna kommer att löpa innanför staketet runt en gräsmatta som delas av av rundeln med flaggstång. Den maffiga och snygga stentrappan, till vänster i bild, har under renoveringen lyfts bort, rättats upp och lagts tillbaka igen då det var relativt stora sättningar som hade gjort overkan på trappan och även på grunden.

Det känns fantastiskt spännande och det skall bli riktigt roligt att se hur trädgården kommer att bli. Framför allt för Anna och hennes familj som har slitit oerhört hårt under detta året med renovering av huset och som nu börjar skönja slutet, men även för mig då det är mitt första projekt som ser ut att bli genomfört!

Men som sagt jag återkommer förmodligen efter helgen med ytterligare en uppdatering då planteringen planeras vara genomförd.

2 kommentarer:

Charlotte sa...

Det ser riktigt lovande ut... Å med din plan kommer det bli magiskt bra.... Såå kul med fundamentet... ;-) Så spännande att rabatterna är på gång.... Ja..... återkom med fler uppdateringar.....

Ha det gott!
Kram Charlotte

M/S Design sa...

Kul att det börjar hända saker, ska bli intressant att följa och vad lyckat med flaggstången.
Mariana