2010/10/27

Trädgårdens element - Grönska

Jag har varit inne på det gröna i tidigare inlägg, och faktum är att i en överväldigande majoritet av de bilder jag har laddat ner i min inspirationsbank på datorn så finns det enbart grönska med i olika bladformer och gröna nyanser.
Bilden här ovan är tagen på våren utanför tomtgränsen till mitt föräldrahem Skogstorpet.
Just denna skira, ljusa grönska på våren när bokarna slår ut, är bland det vackraste som finns.
Att sitta under dessa mäktiga träd och betrakta omgivningarna i motsols-ljuset ger ett enormt serotoninpåslag som sänker pulsen och får sinnena att checka in på retreat. Att det gröna dessutom kommer i alla tänkbara nyanser och bladformer ger en oändlig variation av möjligheter till att skapa en perfekt struktur och grund till din trädgård och till ditt eget skapande med färger.

Några av de mest karaktärsfulla grönskande växtfamiljerna i trädgården, och inte minst i det vilda, är gräs och ormbunkar. Två lättskötta och vackra växter som klarar sig helt på egen hand men som likaväl kan agera bakgrund till de flesta blommor och andra element som finns med i rabatten. Att gräset dessutom har förmågan att bölja och vackert rassla i vinden ger ytterligare dimensioner och skapar nyttig spontan uppmärksamhet till alla av våra sinnen. Det finns en plats för prydnadsgräset oavsett i vilken form av trädgårdskaraktär.

Ormbunken ger en känsla av något magiskt och lite mystiskt för mig. Jag tror det har att göra med att den i naturen har sin plats på lite mörka fuktiga ställen där det ofta är lite "John Bauer"- natur. Samtidigt är jag oerhört fascinerad av bladens form och tycker dom är otroligt vackra. Alltifrån knopparna som kommer på våren, och när dom sen hukande sakta rullas upp, till dom vackra utslagna plymerna så är den alltigenom en stor favorit som jag även den ser som en självklarhet i trädgården.

Det städsegröna känns nästan uttjatat att skriva om, men det är omöjligt att utelämna dessa då det känns så otroligt viktigt för en trädgård som skall vara levande året runt. Jag har fortfarande lite svårt för barrväxterna även om jag genom uppstammning och formklippning tycker mig ha hittat en plats för dessa välgörare också. Det går ju inte att bortse från det liv som dom också ger under vintermånaderna. När allt annat är tvingat att pausa lyser dom outröttligt vidare. Formerna man kan skapa är guld värda och fler borde ta hand om dessa ofta bespottade växter istället för att jämna dom vid fotknölarna!

En annan absolut favorit är Funkia (hosta). som kommer i alla underbara bladformer och nyanser. När väl en planta har etablerat sig och fått ett omfång är det få växter som kan mäta sig med dess olika förtjänster. Att dom också blommar, om än ofta relativt oanseligt, gör ju inte saken sämre. Om jag är lite tveksam till vad jag skall plantera i en rabatt där det saknas något så blir det väldigt ofta en funkia som får fylla ut. Dom i regel väldigt stora bladen skapar ett lugn i rabatter och ger en estrad för andra blommor att spela ut hela sitt register. Planterar du funkia där olika tulpaner eller andra lökväxter finns så täcker dess stora bladverk lökarnas mindre varaktiga blad när dom vissnar ner, men dess blommor fortfarande står kvar ett bra tag till. Dessutom växer inget ogräs under dess bladverk på grund av bristen på ljus.

Det är väldigt ofta det gröna lyfts fram som en av trädgårdens allra viktigaste element, inte minst i många av bloggarna jag följer. Några av mina bloggfavoriter tycker jag har en grön bas i sina trädgårdar som jag attraheras av och som ger spännande och vackra trädgårdar. Nedan kommer lite bilder från dessa underbara trädgårdar som är hämtade från deras bloggar. Klicka på bloggnamnen för att titta närmare på dessa fina trädgårdar och deras inspirerande bloggar!

"Trädgårdsflow"                                                             "Bakom häcken"Men grönskans främsta uppgift och nytta får man väl ändå säga är dess förmåga att framhäva blommornas färger och former. En alltigenom helt grön trädgård hade inte varit något spännande i längden. Det behövs färg för att skapa det som hänför och får oss att ibland tappa andan...men det gröna gör nästan allt arbete på egen hand.

5 kommentarer:

Katarinas trädgård sa...

Jag satt här och tänkte att jag håller med om allt du skrev om hur viktigt det gröna är och så såg jag plötsligt en bild från min trädgård, så roligt, tack för det! /Katarina

Glädjekällan sa...

Vilket härligt inlägg. Tycker också att bladformer och grönska är viktigare än själva blommorna ( nästan i alla fall).
Fortsatt trevlig helg
Birgitta

Ninni sa...

For et flott og nyttig innlegg dette var! Bladvekster, bladformer og -farver er en uvurdelig del av en have. Mange lesverdige blogger du linker til! Jeg tillater meg å spre det glade budskap på hagesiden på Facebook :) http://www.facebook.com/Hagetips

Furulunden sa...

..og som Ninni sier, man finner den på facebook:) Virkelig mye nyttig fint

Lineca sa...

Meget vakkert innlegg.
Det er de grønneste hagene som fortryller meg mest.