Kontakt

Mitt foto

Vi som har MOSSA Trädgård & Design heter Jens Svensson och Malin Hjelm. Kontakta oss om ni vill ha hjälp med trädgårdsskötsel, planering och trädgårdsdesign eller bara inspiration för en mindre del i trädgården. 

2012/05/16

Vårstäda perennrabatten?

Jag och säkert väldigt många andra tycker det är skönt att städa ur rabatterna på våren så att det ser snyggt och prydligt ut och man får en "ny" känsla av trädgården. Tyvärr är det där ett tillvägagångssätt som inte är så optimalt för växterna och gör att vi på många sätt minskar tillväxten och försämrar växtmiljön för de samma! Jag återkommer med jämna mellanrum till min stora inspirationskälla Piet Oudolf och hans sätt att anlägga perennrabatter och hans tankesätt att optimera växternas växtmiljö.Väldigt lite skötsel görs ju på höst och vinter i hans planteringar och på våren när gräs och fjolårsstjälkar klipps låter man dessa ligga kvar i planteringarna för dels förmultna och ge en naturlig gödning samtidigt som det ger ett skyddande lager för ogräs skall kunna etablera sig ohämmat som i våra rena rabatter med öppen jord. I ärlighetens namn är det ju inte heller så skämmande som man kan tro. Jag fortsätter att vårrensa i våra rabatter men skall verkligen försöka anamma naturens normala beteende vilket ALLTID är bäst för växterna i framtiden. Men det är förbaskat snyggt med rena rabatter på våren eller hur?

 Pin It

2 kommentarer:

Susie på Stjärnarve sa...

Viist är det snyggt, men jag hinner inte alltid med -som i år t.ex. när vi fått huset omdränerat, då har jag varit tvungen att ängna mig åt annat. Så mina rabatter är inte städade alls. Det finns t.o.m. rabatter jag inte hunnit klippa ner dom gamla perennerna i! Och det är inte vackert!!

Susie på Stjärnarve sa...

Glömde att säga att den första rabatten vid hyreshusen är otroligt vacker, helt i min smak!