Kontakt

Mitt foto

Vi som har MOSSA Trädgård & Design heter Jens Svensson och Malin Hjelm. Kontakta oss om ni vill ha hjälp med trädgårdsskötsel, planering och trädgårdsdesign eller bara inspiration för en mindre del i trädgården. 

2012/05/25

Perennrabatt 1:a växtsäsongen.
Jag var i veckan och kontrollerade den perennrabatt jag designat och planterat till en bostadsrättsförening i centrala Kristianstad i höstas. Tyvärr var jag inte inblandad i förberedningen av ytan innan plantering då föreningens anlitade entreprenör för underhåll av fastigheten (ett företag för personer som behöver skolas in i arbetslivet igen av olika anledningar) skötte rensning och tillförde ny jord. Redan i höstas påpekade jag lite vänligt att bortrensning av befintliga rötter och annat måste göras grundligt för ett bra resultat. Även att den nya jorden som tillförs skall vara av riktigt bra kvalitet var något jag framförde som önskemål. Jag anser att båda dessa faktorer inte har utförts riktigt som dom skulle men jag hoppas det kommer att bli bra ändå. Jag köpte med mig ett antal påsar med bra planteringsjord och förbättrade runt varje planta för att gör en liten insats att få det att bli lite bättre då jorden som entreprenören la dit känns, om jag uttrycker mig snällt, väldigt sandig.                                                                                                                                                                                              Dessutom tyckte jag att kvalitén på plantorna var väldigt skiftande redan i höstas vilket jag också fick bekräftat nu när jag kontrollerade statusen på planteringen. Vissa hade helt dött, framför allt backtimjan, och vissa kransveronika som hade snurrat rotsystem i krukorna hade inte alls utvecklats som normalt. Men allt som allt ser det ok ut och det skall bli spännande att se hur den tar sig under säsongen. Det var små plantor som levererades så det tar ett antal säsonger innan rabatten växer ihop och förhoppningsvis blir som man tänkt sig. Jag skall kontakta Östra Sönnarslövs plantskola som levererade växterna för att se i vilken utsträckning dom kan komplettera plantorna som inte tagit sig som sig bör.

Innergården för övrigt är lummig och mysig med litet lusthus och välskötta planteringar. Dessutom har man en fantastisk buskpion som stod i full blom när jag var på besök!

     

Bild på rabatten före /efter nyplanteringen.


 Pin It4 kommentarer:

Susie på Stjärnarve sa...

Det var ju en otrolig skillnad - och det såg väldans välskött och fint ut! Gillade trädpionen också, den var mycket vacker!!
TREVLIG HELG
Susie

Bettina Bäck sa...

Oj, jag skulle inte ha nerver att ha ditt yrke. Det ska bli roligt att se rabatten igen när den har växt upp mer, och så hoppas jag verkligen att växterna som dött blir ersatta. Fint jobbat!

Cika sa...

Så fint det ser ut! Men, tråkigt att du inte fick va me från början..
/Cika

Anonym sa...

Så fint ändå! har du någon plan över rabatten så vi kan få en överblick om hur det är tänkt att bli?
Är det svårt att lyckas med småplantor när man anlägger en perennrabatt eller var det enbart kvateten på plantorna det var fel på?
Hoppa att det växer till sig och blir superfint!