Kontakt

Mitt foto

Vi som har MOSSA Trädgård & Design heter Jens Svensson och Malin Hjelm. Kontakta oss om ni vill ha hjälp med trädgårdsskötsel, planering och trädgårdsdesign eller bara inspiration för en mindre del i trädgården. 

2012/06/01

Hasselört - Dax att skörda frön!

Jag vill bara påminna om att det börjar bli dax nu!

Många av oss är det nog som har Hasselört högt på vår lista av favoriter när det gäller marktäckare. Ett problem är dock att den kan ta lång tid på sig att breda ut sig och ta stor yta. Detta gäller när vi låter den stå orörd och på naturlig väg får låta sig växa. Men mitt tips är att man hjälper till på traven och på relativt få år kan få den att bli så där underbart omfångsrik som man vill ha en marktäckare!
 

Hasselört, Alunrot och Buxbom överst och Hasselört  med Stäppsalvia under. 


Nu börjar det nämligen bli tid här nere i södra Sverige att skörda dom små oansenliga blomklockorna där fröna sitter inkapslade inuti. Många har nog aldrig ens lagt märke till blommorna då dom sitter längst ner, inne bland bladskaften och har mer eller mindre samma färg som jorden.


Inuti blomkapslarna sitter frön som här nere i Skåne nu börjar bli bruna. Öppnar man en av blommorna och fröna fortfarande är gröna skall dom sitta kvar någon eller några veckor till. Normalt sett när fröna är riktigt mogna så öppnar sig kapslarna själva och släpper ner frön där plantan står. Detta gör att dom flesta fröna landar mitt i plantan vilket därmed gör att dom nya små fröplantorna inte ökar moderplantans omfång nämnvärt, utan det tar tid för Hasselörten att breda ut sig. Men skördar man alltså fröna innan kapslarna självt sprider ut dom så är det oerhört hög groningsgrad på fröna om man planterar dom nu direkt i jorden där man vill ha en planta. Redan detta året kan det dyka upp små hjärtblad men framför allt så har ni massor med små plantor nästa vår.


Fröplantor sådda på plats förra sommaren.
 
Tre generationer från familjen Hasselört. 1-åringar, 2-åringar och fullvuxen planta.
Detta knep har gjort att jag på två, tre år har omfattande bestånd av denna fantastiska marktäckare och jag fortsätter skörda och plantera frön så länge jag har öppna jordytor att täcka, såväl i sol som i skugga! Dock trivs den allra bäst i skugga och jag brukar plantera fröna i skuggiga lägen för bästa resultat men det fungera på andra ställen också. Dom små fröplantorna är robusta och det är inga problem att flytta dom små ettåringarna dit du vill ha dom. Sätt dom gärna relativt tätt så har du snart en ny tät Hasselörtskoloni. Vänta inte på att örten själv skall ta för sig för det tar tid, hjälp den på traven så återgäldar den med mångfald. 
 
Perfekt att ha i framkant på rabatten med sina blanka lyxiga hjärtformade blad7 kommentarer:

Stein sa...

Takk for et kjempefint tips! Jeg skal også gå på frøjakt blant mine hasselurtplanter neste gang jeg er i semesterträdgården!
Ha en fortsatt fin dag!

Marit sa...

Vilket supersupertips! Stort tack för det.

Marit

Trädgården på Höjden... sa...

Tack för tipset. Det blir till att spana in hasselörten här hemma på närmare håll.
Hälsar Åsa

Bettina Bäck sa...

Aha! Vilket jättebra inlägg! Och, näej, jag har aldrig sett en blomma trots att det här är en favorit. Till helgen ska jag ut och spana, bor i zon 3-4, så jag kanske har lite mer tid på mig.

Asiankitten Mjau sa...

Åh va du e bra och snäll som delar med dig av så underbara tips!!! Jag älskar blad och marktäckare! =D Puss på dig!

Monica fra Koseleg sa...

Takk for tipset! Det skal jeg prøve!
God helg.
Mvh Monica

Petra sa...

Tack för tipset,har länge jagat denna växt.Har satt fröer men inte lyckats.Hittar inte plantorna i butikerna.Helt underbar.