2012/05/25

Perennrabatt 1:a växtsäsongen.
Jag var i veckan och kontrollerade den perennrabatt jag designat och planterat till en bostadsrättsförening i centrala Kristianstad i höstas. Tyvärr var jag inte inblandad i förberedningen av ytan innan plantering då föreningens anlitade entreprenör för underhåll av fastigheten (ett företag för personer som behöver skolas in i arbetslivet igen av olika anledningar) skötte rensning och tillförde ny jord. Redan i höstas påpekade jag lite vänligt att bortrensning av befintliga rötter och annat måste göras grundligt för ett bra resultat. Även att den nya jorden som tillförs skall vara av riktigt bra kvalitet var något jag framförde som önskemål. Jag anser att båda dessa faktorer inte har utförts riktigt som dom skulle men jag hoppas det kommer att bli bra ändå. Jag köpte med mig ett antal påsar med bra planteringsjord och förbättrade runt varje planta för att gör en liten insats att få det att bli lite bättre då jorden som entreprenören la dit känns, om jag uttrycker mig snällt, väldigt sandig.                                                                                                                                                                                              Dessutom tyckte jag att kvalitén på plantorna var väldigt skiftande redan i höstas vilket jag också fick bekräftat nu när jag kontrollerade statusen på planteringen. Vissa hade helt dött, framför allt backtimjan, och vissa kransveronika som hade snurrat rotsystem i krukorna hade inte alls utvecklats som normalt. Men allt som allt ser det ok ut och det skall bli spännande att se hur den tar sig under säsongen. Det var små plantor som levererades så det tar ett antal säsonger innan rabatten växer ihop och förhoppningsvis blir som man tänkt sig. Jag skall kontakta Östra Sönnarslövs plantskola som levererade växterna för att se i vilken utsträckning dom kan komplettera plantorna som inte tagit sig som sig bör.

Innergården för övrigt är lummig och mysig med litet lusthus och välskötta planteringar. Dessutom har man en fantastisk buskpion som stod i full blom när jag var på besök!

     

Bild på rabatten före /efter nyplanteringen.


 Pin It2012/05/23

Namnhjälp för Kalla sökes!Någon som vet namnet på denna sorten av kalla som far & mor har i Skogstorpets trädgård? Den stank kadaver när den slog ut!


Ny artikel i Kristianstadsjournalen.

       Ny artikel i Kristianstadsjournalen, denna gång om vatten som inslag i trädgården. Läs artikeln här sid 28-29

Pin It

2012/05/17

Trädgårdens invånare.

 
Nåt som vi i familjen är rörande överens om är att vi kommer att göra så mycket vi kan för att underlätta för djurlivet i vår trädgård. Vi älskar fåglar och vi har redan nu mycket fåglar omkring oss och framför allt inne i Skogstorpets trädgård på andra sidan stengärdet. Där är lite mer buskar och lummighet som fåglarna trivs i och det är målet för oss också. Vi har redan börjat drömma om höns som går och vankar på tomten! Jag själv skulle vilja ha en bikupa på tomten men där får jag nog hitta en yta i närheten på grevens mark som jag får fråga om jag kan ta i besittning. Jag har en kollega på jobbet som har tre bikupor som har lovat att hjälpa mig att komma igång när jag väl bestämmer mig för att köra!Svarthätta på besök i vår första fågelrestaurang! Den är upphängd i en alm vi har framför baksidan på huset. Vi hoppas vi får ha almen frisk då den är lite paraplyformad och ger underbart tak att sitta under på varma sommardagar!


2012/05/16

Vårstäda perennrabatten?

Jag och säkert väldigt många andra tycker det är skönt att städa ur rabatterna på våren så att det ser snyggt och prydligt ut och man får en "ny" känsla av trädgården. Tyvärr är det där ett tillvägagångssätt som inte är så optimalt för växterna och gör att vi på många sätt minskar tillväxten och försämrar växtmiljön för de samma! Jag återkommer med jämna mellanrum till min stora inspirationskälla Piet Oudolf och hans sätt att anlägga perennrabatter och hans tankesätt att optimera växternas växtmiljö.Väldigt lite skötsel görs ju på höst och vinter i hans planteringar och på våren när gräs och fjolårsstjälkar klipps låter man dessa ligga kvar i planteringarna för dels förmultna och ge en naturlig gödning samtidigt som det ger ett skyddande lager för ogräs skall kunna etablera sig ohämmat som i våra rena rabatter med öppen jord. I ärlighetens namn är det ju inte heller så skämmande som man kan tro. Jag fortsätter att vårrensa i våra rabatter men skall verkligen försöka anamma naturens normala beteende vilket ALLTID är bäst för växterna i framtiden. Men det är förbaskat snyggt med rena rabatter på våren eller hur?

 Pin It

2012/05/15

Vår nya trädgård har börjat sitt nya liv

Vår nya trädgård som till 95% har varit en naturtomt under 85 år har nu påbörjat ett nytt kultiverat liv. Vi har självklart fullt upp med att göra huset beboeligt men vi har inte kunnat hålla fingrarna i styr helt och hållet utan börjat omvandlingen på framsidan. De flesta plantor och växter från vårt förra boende flyttade vi i höstas och jordslog och nu under våren har vi placerat ut dom spontant längs med en stenmur som finns på framsidan. Vi tycker det är lättare att se hur placering och struktur på rabatterna skall se ut när dom har fått etablera sig ett eller två år. Vi har ju även mycket schaktning och annat på resterande tomten som kommer att göras under de närmaste åren vilken skall struktureras för framtiden. Vi har båda miljoner önskemål och drömmar som skall stötas och blötas och en trädgård är ju också en ständig process vilket gör att det inte gäller att ha för bråttom.

Nytt hem för våra hosta

Den fantastiska stenmuren som löper mer eller mindre runt hel tomten är en ynnest att få ha! med den som bakgrund så går det nästan inte att misslyckas med rabatterna! Visst behöver den repareras på sina ställen men i stort sett är den perfekt med sin mossiga patina och sina skavanker här och där! Vi har en utmaning som heter duga framför oss men möjligheten att själva bygga upp en ny trädgård med fantastiska möjligheter är nästan det bästa av allt. Vår fascination för naturen och naturlika trädgårdar kommer att spegla sig i dom delar av trädgården som redan idag har det uttrycket.

Pin It

2012/05/11

Emporia takpark Malmö


Stor eloge till Steen & Ström som bygger affärskomplexet Emporia i Hyllie - Malmö. Att anlägga en takpark ovanpå köpcentret, där bara parken kostar 35 miljoner, är smått osannolikt i dagens profittänkande affärsvärld! Spännande projekt! Läs mer här

Bilder hämtade från Emporias hemsida.Pin It

2012/05/09

Trädgårdsskiss Klangs hus.


Familjen Klang som jag besökte för ett antal veckor sedan har nu fått en första grovskiss på strukturen som jag lämnat som förslag. Tomten är extremt sjönära och avlång vilket gör den lite speciell och spännande. Återkommer med mer om projektet. Följ bygget här .
Pin It