2010/10/10

Trädgårdens element - Färg



Jag gick först igenom bilderna på denna bloggen, sen fortsatte jag att plöja igenom mapparna med både mina egna foto och inspirationsbilder jag sparat på hårdisken från andra bloggar och sajter. Det slog mig då att jag verkligen kommer att ha svårt att skriva något subjektivt om färg som element i trädgården! Den gröna färgen är genomgående den totalt dominerande färgen alla kategorier. På dom få bilder jag har att visa upp med lite färg i är så är det den blå/lila delen av färgspektrat som fångat mitt intresse. Det är inget som är förvånande då jag alltid tyckt om den delen av färgskalan men att övriga färger skulle lysa med sin nästintill totala frånvaro är desto mer förvånande. Till mitt försvar skall sägas att jag inte har tagit så jättemånga trädgårdsfotografier men ändå, lite svårt känns det. Nåväl, min tydliga fascination för det gröna tänker jag återkomma till i ett senare inlägg om trädgårdens element. Nu till färgerna...



Att använda sig av färger i trädgården tror jag för dom flesta är en av dom större anledningarna till att man har intresset för just trädgård. Att få leka med blommornas komposition, harmonisera, skapa kontraster, att skapa olika illusioner med olika egenskaper hos färgerna är en konstform på samma villkor som en konstnär har med pensel och canvas. Vissa färger är lättare för hjärnan att registrera vilket är till hjälp t ex för många synskadade. När konstnären Monet's syn blev allt sämre och sämre gick färgskalan i hans berömda trädgård i Giverny alltmer över i starka färger med gult och rött som bas. I hans tavlor syns denna nedgång i hans synförmåga releativt tydligt med åren. Jag tjatar mycket om Piet Oudolf och hans planteringar bl a här i Sölvesborg. Men jag kan ärligt säga att jag är totalt såld på hans sätt att använda färger. Bilden ovan från "De fyra årstidernas park" i Sölvesborg är den färgskalan som jag utan omsvep kan säga är min godaste kopp av the. Svala, lite pastellfärgade nyanser av lila/ lime/vitt/silvergrått är mumma för mitt öga. Det ger en harmonisk bild som ögat och min hjärna kan vila i. Inga starka färger som ibland kan helt dominera bort delar av en plantering så att vissa växter försvinner trots att dom finns mitt framför näsan.




Dock har även Piet inslag av starka färger i sina planteringar men det finns ändå någon slags dämpande effekt som gör att han kommer undan med det mesta, jag vet inte hur han fixar det men det blir bra oavsett hur han gör. Hans sätt att plantera i stora sjok kan vara grejen då det inte sticker ut så mycket från helheten utan det blir en lugnare färgpåslag för ögat när det blir ökad mängd. Samma sak fast tvärtom kan även inträffa när man planterar en större mängd av en blek, dämpad färg. Enskilda blommor skulle försvinna i större plantering men med ett stort antal av samma blomma ökar effekten markant och färgen blir starkare.

  
 I Skogstorpets trädgård är det en blandning av alla färger även om det lila/blåa/rosa/vita dominerar. Men i en torpaträdgård tycker jag jag att det kan få vara en blandning från hela färgspektrat, det hör liksom till, även om jag vet att min far inte är så förtjust i gult. Den uppfattningen delar jag med honom och nog faktiskt ännu starkare, jag kan inte med gula blommor alls(ok nästan alla då). Gult är något som jag inte klarar och jag tror mig veta att så är fallet med många, eller?

Riktigt starka röda färger kan vara väldigt svårt att hitta plats för i en trädgård också. Men så finns det alltid stora trädgårdsmästare och kunniga som på något sätt ändå får ihop kompositioner som egentligen inte skulle funka. Jag tror att mycket av denna kunskap kommer med åren och erfarenheten. Man lär sig av visheten och misstagen som leder dit.



En sak är tvärsäker, utan färgerna så skulle ens intresse för trädgården rätt snabbt ha avtagit. Det är med färgerna man skapar spänning och intresse, harmoni och kontraster. Men som sagt, undantag finns det gott om, man kan skapa magi med enbart vitt som i den fantastiska trädgården i Sissinghurst.

Bilden är tagen från boken ´´Trädgården på Sissinghurst - förvalta och förnya´´ av Tony Lord
Och som på bilden nedan från Skogstorpet så har jag svårt att hitta några fel trots att det är blommor från i stort sett hela färgpaletten. Så ibland funkar det och ibland...inte alls.


5 kommentarer:

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Aha.... du flyttar hit helt och hållet... får lägga upp den hör istället då ;-)

Intressant att läsa dina tankar kring färg i trädgården..... Den lugna, gröna och vilsamma färgskalan vinner helt klart i längden och är något jag verkligen tilltalas av. Brukar säga att jag är en 'beige' person till färgskalan, men senaste åren har jag vågat desto mer färgmässigt. Det bästa med trädgård är ju ändå att man kan leka med färg och flytta och ändra om man ändrar sig..... Känner också att jag har olika färgbehov som jag vill få utlopp för. Då får man försöka hitta ett sätt att ha olika delar som kan vara på olika sätt men ändå höra ihop helhetsmässigt... Den är den nöten jag ständigt jobbar på ;-)

Hur går det förresten med den där fina trädgården du visade dina fantastiska skisser på? Man blir ju sjukt nyfiken på allt du gör!!!

Kram Charlotte

M/S Design sa...

Ja grönt är färgen nummer ett!
Var tidigare som du med gul men är inte lika säker längre för när det gula drar mot vitt och dom guldgula nyanserna tror jag faktisk jag gillar.
Själv gillar jag lugna färgskalor men kan tycka om blandat men dock inte hema hos mej.
Skulle gärna rita en rabatt med mörkröda,dova oranga och mjukt gula färger till någon.
Mariana

Susie på Stjärnarve... sa...

Tidigare var jag precis som du stark motståndare till alla gula och orange blommor i trädgården och föredrog framförallt lila, ljust lila och rosa. Med åren har jag dock upptäckt att man kanske måste visa sin personlighet mer i sin egendesignade trädgård. Alltså inte slaviskt följa trender, utan försöka hitta en egen profil. I alla fall om man ska ha en visningsträdgård som ger besökarna något nytt och spännande.
Eftersom jag nog är en ganska färgstark person med mycket starka åsikter så har det gjort att jag mer och mer har börjat testa med gult, orange och rödorange. Eftersom det nog är färger som speglar just min personlighet. Och det fungerar! Jag har t.o.m. börjat tycka det är snyggt!!
Även om min favoritfärg fortfarande är lila, så har den numera övergått till starkt mörkt lila.

Katarinas trädgård sa...

Tack för din snälla kommentar på min blogg! Piet Oudolf är en stor favorit, en riktig mästare, måste stanna i Sölvesborg någon gång och titta på planteringen, den ser helt fantastisk ut! Som du kanske sett på min blogg är jag väldigt förtjust i grönt och form, samtidigt som jag gillar både harmonierande färger och kontraster, har t ex en gul rabatt (mest limegult) med inslag av lilablått. Ha det bra! /Katarina

Lisas trädgård sa...

Jag är också helt såld på den färgskalan som i Oudolfs De fyra årstidernas park. Där finns lugnet och harmonin som jag eftersträvar. Uppskattade mycket besöket i Sölvesborg förra sommaren ! Fast jag tycker att bilden från Skogstorpet är underbar och jag måste säga, trots att du inte gillar gult, ta bort de gula plupparna i rabatten och det hela hade blivit mycket tråkigare...
Jag tycker gult är fantastiskt vackert tillsammans med vitt och silverfärgat bladverk, och med grönt förstås. Grönt är NO 1.
Fast jag brukar säga att alla färger är vackra i rätt sammanhang.