Kontakt

Mitt foto

Vi som har MOSSA Trädgård & Design heter Jens Svensson och Malin Hjelm. Kontakta oss om ni vill ha hjälp med trädgårdsskötsel, planering och trädgårdsdesign eller bara inspiration för en mindre del i trädgården. 

2012/03/28

Ullungrönn - 'Sorbus Dodong' i födelsedagspresent!


Mina kära kollegor på ABK Kristianstadsbyggen gav mig en fantastisk present igår på min 40-årsdag! En Ullungrönn att plantera på vår nya tomt! Jag älskar trädet som vi hade på vår förra tomt och har tänkt köpa ett till vår nya tomt men fick alltså nu ett träd i present! Lycklig och tack så mycket!

 Pin It


Om någon skulle fråga mig om vilket växt jag skulle köpa med mig och plantera på en öde ö där det inte finns någon växtlighet, så skulle jag tveklöst säga Ullungrönn. Med den relativt korta erfarenhet jag har av trädgård och växter så har jag lärt mig uppskatta detta prydnadsträd vi har i vår nuvarande trädgård oerhört mycket. Det är ett relativt litet träd som kan bli uppemot 10-12 meter högt och har grov grenbyggnad med många upprättväxande grenar utan direkt huvudstam. Stora friska gröna blad med 15-17 småblad. Höstfärgen är intensivt lysande orangeröd till röd. Vita blommor i stora klasar, och bären är orangeröda som på många andra rönnar. Det som hänför mig är att den har så otroligt många höjdpunkter på en växtsäsong. Magnolia, t ex är fantastisk när den blommar och sedan är det träd som sällar sig till mängden, Ullungrönnen däremot har redan i knoppstadiet ett vackert uttryck. När det sedan precis har slagit ut (se bild nedan) så är formen smäcker och spännande.

Sedan vecklar bladen ut sig i plymer och ger en frodig grönska,

Nu i maj kommer blomningen med vita blommor i stora klasar som ger underbar kontrast till det mörkgröna bladverket.


Rönnbären kommer under sensommaren och slutligen så brinner bladen fantastiskt i orangerött under hösten. (se första bilden i inlägget) Jag har beskurit vårt träd lite under åren för att hålla ner höjden och forma det lite. När sedan bladen har fallit på hösten så har det även ett vackert uttryck i de bara grenarna under vintern. Det är helt enkelt ett fantastiskt litet träd som jag rekommenderar varmt. Lägg gärna en slant extra på en Ullungrönn för att få ett träd som förgyller er trädgård under hela året!

3 kommentarer:

Kristina Bonander sa...

Stort grattis i efterskott Jens!

Ullungrönnen är verkligen något extra. Jag (med risk för att jag berättat detta tidigare) hade förmånen att få höra Tor Nitzelius son berätta om pappans växtletarresor till Asien. Klok var han i sitt sökande som letade platser som låg på ungefär samma avstånd från nordpolen som Sverige gör och hittade då ön Ullung-Do. Växter därifrån borde klara de svenska förhållandena resonerade han och tog då bland annat med den här rönnen 1976. Sonen visade gamla diabilder och berättade. Kul att få höra direkt från källan.

Ha det gott
Kristina

Hans i Brännberg sa...

Hej, du är en av dessa tappra som fått mig att upptäcka detta underbara träd.
Jag hoppas så att det överlevt sin andra vinter här hos oss i Boden.
Ha det fint.

Tant Otteskrufv sa...

Du kan ta jobb som Ullungrönnförsäljare:) Men jag håller absolut med och hoppas på att den lilla fröplantan jag fick i fjol verkligen blir ett vackert Ullungträd.