2014/09/15

Drömparken Enköping


Förväntan var såklart stor när vi sedan kom till stadens flaggskepp Drömparken, holländske Piet Oudolfs första offentliga gestaltning som idag är känd över hela trädgårdsvärlden. Parken som den ser ut idag är anlagd i två etapper som man kallar nya och gamla delen. Parken vid en här årstiden i tidig september är väl på väg att bli den bästa tiden att besöka parken men det kändes ändå som det inte riktigt var perfekt just nu. Mycket av gräsen hade inte riktigt kommit i blom och mycket var avblommat lite tidigare än vanligt på grund av den varma sommaren kändes det som, men ändå...wow!
I parken fick vi förutom att gå runt och fascineras även kortare föreläsningar om hur parken sköts och underhålls.

     

De höga "skärmarna" av avenbok som är centrala i parken är perfekta avbrott i de massiva planteringarna och skapar en kontrast och lugn som är avgörande för uttrycket.

 

 


 

Självklart var det höjdpunkten på utbildningen att komma till Drömparken och se den i verkligheten och jag blev verkligen inte besviken, den var fantastisk! Tyvärr som med mycket av utbildningen var tiden alldeles för kort och vi var tvungna att gå vidare för att se mer parker. Men känslan efter besöket här kommer att vara en inspiration mer än någonsin i framtiden för mig och förmodligen många av kursdeltagarna!


Pin It

1 kommentar:

Mejrams! sa...

Hej Jens! Har precis hittat till dig och tack för alla fina bilder och inspiration du visat de senaste dagarna. Ja, du där har Blekinge något att ta efter. Tänk vi bor i "Sveriges trädgård" men jag undrar jag om den inte ligger i Enköping. Jag som är inflyttad från Västerås (3 mil från Enköping) till Karlskrona blev förvånad över att det inte finns så mycket till trädgård att visa upp här. Det är verkligen något kommunerna borde satsa mer på!/Merja