Kontakt

Mitt foto

Vi som har MOSSA Trädgård & Design heter Jens Svensson och Malin Hjelm. Kontakta oss om ni vill ha hjälp med trädgårdsskötsel, planering och trädgårdsdesign eller bara inspiration för en mindre del i trädgården. 

2014/09/14

"Perenner på Enköpingska" - dag 2 / del 1Efter en hektiskt och teoretiskt inriktad första dag vad det en andra dag med enbart fältbesök i de flesta av stadens större och mindre parker. Måste säga att jag och nog de flesta med mig som var med på utbildningen är nog förvånade, hänförda och lite avundsjuka på våra kollegor i Enköping som har de resurser och den kunskap till hands som dom har. En otrolig kvalitet och en mångfald av parker och växter som var otroligt imponerande och framför allt inspirerande.Minsta lilla del av grönytor tycktes planteras med perenner av alla tänkbara varianter och marktäckare täckte minsta lilla yta som kunde tänkas vara öppen jord.

 

Bilder ovan: Vanliga marktäckare som fanns representerade i mer eller mindre varje park, waldsteinia, hjärtbergenia och olika nävor.

En benämning på mindre parker i Enköping är s.k "Fickparker". Fickparker eller små miniparker är grönytor i staden som har gjorts om till lummiga små parker ofta med skuggiga karaktärer, sittplatser och någon form av vatteninslag. Förutom att dessa små underbara ställen är underbara att befinna sig i och besöka för en lugn stund, skapar dom även en enhetlig karaktär till stadens gröna rum då de i många fall har gemensamma strukturer och växtlighet. De binder också ihop de större parkerna och grönytorna då de är många till antalet och utspridda över hela staden vilket gör att det alltid känns nära till en grön plats i staden.

Häckar oftast av idegran omger och ramar in många av stadens små parker


Staden är ju känd för sina perenner men har även inslag av urnor med sommarblommor och ettåriga växter. Dessutom en paradrabatt som i år hade temat "Nordiskt ljus 25 år senare". En gammal rabattkomposition av blommor i limegult, vitt och blått som uppdaterats med nya sorter men med samma uttryck. Se bilder nedan.Fin sommarblomsplantering nedan längs bro över en kanal i närheten av Drömparken.
Inga kommentarer: