2011/04/14

Att anlägga en trädgård.


Har ni inte varit i Hällevik på halvön Listerlandet strax utanför Sölvesborg kan jag varmt rekommendera ett besök nästa gång ni kör längs Blekingekusten. Är ni sportintresserade är det läge för ett besök på allsvenska Mjällby AIF:S hemmaarena Strandvallen beläget just i Hällevik, 100 meter från den vackra östersjön och betecknad av många som en av Sveriges vackrast belägna fotbollsarenor. Dessutom finns det ett antal naturreservat på denna halvö och från Nogersund någon kilometer från Hällevik tar man båten över till den vackra lilla ön Hanö med "bönsäcken" som höjdpunkt.

Fiskeläget i Hällevik

"Bönsäcken" på Hanös norra spets. Miljoner runda och lena stenar som flyttar sig efter havets skiftningar.Min rubrik var "att anlägga en trädgård", vad har det med utflyktstipset ovan att göra tänker ni.

Jo jag har kunder i just Hällevik som jag besöker med jämna mellanrum för att sköta om deras trädgård. Det är en modernt designad trädgård som behöver skötsel då paret inte är i Sverige så ofta men ändå vill ha en vacker trädgård när dom är hemma. För fyra år sedan när dom förvandlade den förvildade trädgården anlitades en trädgårdsdesigner från Stockholm som fick uppdraget att rita trädgården. Som så ofta var önskemålet att dom ville ha en lättskött trädgård eftersom dom inte var hemma så många gånger per år förutom på sommaren. Med planen och designen klar anlitades en anläggningsfirma vars ägare kunden var bekant med, och efter anläggningen så anlitade man en handelsträdgård för att inhandla och plantera designerns förslag.

Allt kanske ser relativt normalt ut på pappret men här är tips på en del fel som gjorts och som kan bli ödesdigra om man inte tänker igenom sina beslut noga. För det första skall man ALDRIG anlita en designer som är stationerad 60 mil från din trädgård och gör designen utifrån foton på platsen. En designer skall alltid göra besök på plats för att se trädgården och dess omgivning i verkligheten och bilda sig en uppfattning om växtplats, grannarnas växter och ogräs, väder och vindens påverkan men även för att kunna kontrollera och följa upp utförandet av markanläggarna.

Dessutom skall man alltid anlita anläggningsföretag som har lång erfarenhet av just trädgårdsanläggning och ta många referenser och besök andra trädgårdar företaget anlagt för att bilda dig en uppfattning om deras kunskap. I detta fallet anlitades en firma med lite erfarenhet av liknande jobb och som sedemera kort efter arbetet utförts gick i konkurs, anledningen är förmodligen uppenbar. För allt i världen, snåla inte genom att anlita tveksamma "billiga" markanläggningsfirmor, ni får det i nacken till slut!

I detta fallet skulle förmodligen designern, om hon/han är duktig på sitt jobb, vid ett besök på plats innan anläggningen gjordes sett att granntomten var full av hallon, åkerfräken och brännässlor! Detta skulle i sin tur betytt att man hade kunnat anlägga kraftiga barriärer av något slag in mot granntomten för att förhoppningsvis "mota Olle i grind". Något som även en duktig anläggningsfirma skulle ha uppmärksammat och föreslagit.

Åkerfräken och hallon i trädgårdens värsta del.
Men som kund har man också ett eget ansvar att se till att någon sköter om trädgården om man är bortrest längre perioder. Att önska en trädgård som mer eller mindre sköter sig själv är en utopi då all form av trädgård behöver skötsel av något slag, punkt slut. Här gjorde faktiskt handelsträdgården, som anlitades, fruktlösa försök att redan från början få sköta trädgården på kontinuerlig basis, men kunden tyckte inte att det skulle behövas då dom ju hade beställt en "lättskött" trädgård som mer eller mindre skulle sköta sig själv. Trädgårdsintresserade kanske tycker att det är självklart att det inte funkar så, men är man inte det minsta intresserad av trädgårdsområdet så kanske man inte kan begära att kunden förstår innebörden i att anlägga en dyr fin trädgårdsdesign och att det krävs kontinuerlig skötsel. Där tycker jag att man som designer har en uppgift att informera om vilken tid som man faktiskt behöver lägga ner på trädgården så att kunden har möjligheten att kanske köpa in den skötseltjänsten om man inte har det egna intresset eller ändra till en design som passar ens eget intresse och förmåga.

Nu fyra år senare är halva trädgården som är närmast grannen totalt nerlusad med åkerfräken hallon och nässlor (se bild ovan) och det enda jag kan göra i år blir att rensa allt ogräs som kommer upp för det finns inte tillstymmelse till kultiverade växter kvar. Tyvärr har jag hittat enstaka skott av åkerfräken i den "obesudlade" delen av trädgården så att snart är hela den dyra designade trädgården ett enda kaos.

Att anlita tre separata firmor är också en oerhörd risk då alla skyller på varandra och ingen vill ta ansvar. Handelsträdgården har försökt genom att plantera en hel del nya växter och dom skall ha all heder av detta och att dom även från början ville sköta trädgården gör att jag tycker att dom har gjort vad dom kan. Samtidigt så såg dom vid planteringen vad som fanns inne hos grannen och kunde starkare påtalat om faran men det gjordes förmodligen inte.

Summa sumarum, anlita lokala aktörer som har många bra referenser inom anläggning och snåla inte på kostnaden för anläggningsfirman. Kolla gärna referenser på trädgårdar som har anlagts för tre fyra år sedan (om det går) för att se eventuella sättningar i markbeläggning och hur växterna är anpassade till platsen, om det finns en långsiktig hållbarhet i växtvalen. Till sist försök hitta en firma som kan ha ett helhetsansvar så att dom olika företagen inte kan "gömma sig" bakom varandra och frånsäga sig ansvaret.


Lycka till!

Gör det riktigt från början annars kan kostnaden bli dubbel när allt får göras om...

5 kommentarer:

Möllebacken sa...

Bilderna från Hällevik var helt otroliga , nästan så att jag tappa de andan och fick läsa om inlägget fler gånger.
Och just i dag stod jag och diskuterade just detta med en person som rådfrågade mig då de håller på att bygga nytt hus på Österlen. Se till att den som ska anlägga har kännedom om klimat och plats.
Har tidigare försökt att kommentera dina inlägg men inte lätt när man har en femåring som är uttråkad och ska vara med. Gillade inläggen om trädbeskäringen i Kivik, mycket intressant.
/ Pella

Susie på Stjärnarve sa...

Dina bilder var jättefina - men det var också en helt fantastiskt vacker natur på dom!
Du har verkligen slagit huvudet på spiken i dina varningar. Hur ska någon, hur duktiga dom än är, kunna planera och designa en trädgård utan att ha varit på plats!? Och sen ha tre olika firmor inblandade, det borde man ju förstått ferån början att det skulle gå åt helsicke!
Har besökt ett antal vackra trädgårdar där ägaren efter ett antal år sålt till någon som vill ha en fin trädgård (inklusive vår egen i Stockholm), men inte ens det hjälper. Dom nya varken kan, vet eller är tillräckligt intresserade för kunna hålla trädgårdarna fina. Vår tidigare t.ex. ser mer om en djungel!

Helena sa...

Tänkvärt det du skriver!O åkerfräken går det att utrota?Tänker på hur den ser ut underjord jag blir matt varje gång jag ser en bild på rotsystemet...försöker trötta ut den här hos mig men undrar vem som blir trött :S
Tur att den inte finns i nån plantering än...
Hälsningar Helena!

Sophia Callmer sa...

Tänkvärt och viktigt, många tänker nog precis som dina kunder att det kan sköta sig själv..
Hällevik är så fint, min mormor ville alltid åka dit och gå lite vid havet och äta en bit. ha det fint/Sophia

Kristina Bonander sa...

Alltid välkommet att få glimtar från verkliga livet. Sorgligt för den här familjen i fråga som antagligen lagt ner mycket pengar på design och utförande. Man kan undra hur de kunde fastna för en designer i Stockholm? Måste ha varit någon speciell!
Det finns nog många sorgliga trädgårdsdesignhistorier i vårt avlånga land, precis som det finns i byggsvängen!
Hälsningar
Kristina