2011/04/10

Vad är Guerilla Gardening?


Vad betyder Guerilla Gardening?

Begreppet Guerilla Gardening formades av några trädgårdsintresserade personer som ville omforma övergivna tomter som försummats eller landbitar mitt i de hårdaste betongdjungler, och skapa något vackert istället. "Gerillasoldaterna" utför både slumpmässiga aktioner och välplanerade attacker med plantbomber eller vanliga planteringar av växter. Målen är oftast ödetomter, banvallar, oanvända allmänningar kvarter och gränder - alltså alla typer av miljöer som kan förskönas med växter. Man återerövrar helt enkelt marker som intagits av betong eller glömts bort och ger tillbaka till naturen, om än i liten skala.
Fröbomber är ett av sätten som används och är ett effektivt sätt att nå platser som är svårtillgängliga för att plantera på normalt sätt. Man kastar helt enkelt dessa små gröna handgranater till platser där de små fröna sedan själva får sköta resten. Det blir ofta växter och blommor på väldigt oväntade ställen där dom aldrig annars skulle kunna växa och får en att le.

Nu är ni säkert sugna på att ut och bomba betongdjungeln i er stad eller hur! :) Hur man gör man då en fröbomb är den självklara följdfrågan...allt ni behöver är:
Lerjord, blomjord, frö, vatten och lite kärlek!

Ingredienser:
5 delar lerjord
3 delar kompostjod eller blomjord
1 del frö som passar för ståndorten/växtstället
1-2 delar vatten
1 stor bunke

Tillredning:
Steg 1: Blanda alla ingredienser väl, förutom vattnet, i en stor bunke.
Steg 2: Häll långsamt i 1-2 delar vatten och blanda tills "degen" tjocknar (liknande konsistens som som till chokladbollar).
Steg 3: Rulla blandningen till lagom stora bollar och låt dom torka i 2-3 dagar tills dom är fullständigt hårda.
Steg 4: Kasta dom på en tom betongyta eller ödetomt och vänta på att det börjar växa!

3 kommentarer:

Fia sa...

Den senaste veckan då jag har börjat mitt jobb som grönyte/parkarbetare önskar jag att jag hade en stor påse med krasse och något mer frö i fickan, i fredags t.ex rensade jag en rabatt ovanför en fyra meter hög mur vid ett sjukhus, med många kvadrat bar jord... tänk slingerkrasse som hängde ner där, vad alla sjuklingar skulle bli lyckliga. Och därmed friskare ;-)

Anna Vattenkanna sa...

Kul med lite civil olydnad - när det gäller sådana fredliga ting som växter. Men personligen tycker jag det är synd med begreppen gerilla och bomber - fast fattar ju att det blir lite mer flaschigt med dessa uttryck. Jaja, jag är väl en halvgammal tantelanta trots allt... men tycker att IDÈN är bara är så himla BRA! Mera frön till folket!

Ha det bra, Anna Vattenkanna

Hans i Brännberg sa...

Har vi inte alla med intresse för växter någon gång utövat denna sport utan att fråga om lov?
Det är lättare att få förlåtelse än tillåtelse ...