I helgen som var åkte jag till Kivik för en kort introduktionskurs i att beskära både unga och äldre äppelträd. Det är Kiviks Musteri som anordnar lite olika småkurser under våren för intresserade privatpersoner att delta i. Jag har alltid haft en önskan om att få kunna lära mig mer om just beskärning av äppelträd. Faktum är att bekärningen i stora drag är densamma oavsett vilket träd eller buske man beskär men att tiden när beskärning bäst görs varierar. Handledare för kursen var Henrik Stridh, som bl a jobbar mycket som beskärningskonsulent till fruktodlare. Han var lätt att förstå. bra på att lära ut och man kunde verkligen fråga om allt och ofta upprepa samma fråga flera gånger innan man som lätt trögfattad fick in det i skallen.
Vi började med knappt 60 minuters historik och teori om beskärningens grunder om varför och hur man beskär. Vi gick sedan ut i Musteriets visningsträdgård där en mängd olika äppelsorter växte i välansade och snygga rader. Här visade Henrik upp ett ungträd som hade stått ett år för länge i sin kruka och det är faktiskt inte helt ovanligt att det gör det på många handelsträdgårdar. Han menade, som det även är med andra växter, att man skall vara försiktig med att köpa exemplar som har rotnurr när man lyfter upp den ur krukan. Sugrötterna skall vara vita och levande men har det börjat snurra lite grann är det inte hela världen då man helt sonika klipper av en stor del av sugrötterna innan planteringen så kommer det snabbt att bildas nya friska rötter som inte skall påverkas av att det tidigare funnits rotsnurr på plantan.
Han visade även en enkel metod att odla egna grundstammar genom att köpa dessa grundstammar hos en välsorterad handlare och sedan täcka över den planterade stammen med jord. När det börjar komma upp skott så klipper man ner dessa en bit och fyller på med ytterligare jord. Så småningom har det blivit egna rötter på de flesta av skotten och därmed även ett antal nya grundstammar på vilka du kan ympa in eller okulera in de äppelsorter man vill odla.

Idag så odlar man äppelträd under helt andra förutsättningar än för bara t ex 15 år sedan. Då planterade man snabbväxande grundstammar med ett mellanrum på ungefär 4-8 meter. I dag planteras långsamtväxande grundstammar med ett avstånd på mellan 30-40 cm avstånd. Den totala odlingsytan inom fruktodlingen i Sverige och övriga Europa har stadigt minskat de senaste tio åren medan antalet ton skörd stadigt och relativt snabbt har ökat. På bilden nedan ser ni den stora skillnaden som är i sättet att odla frukt igår jämfört med idag. Idag har man till viss del kvar de gamla stora träden mest för turisterna som vill ha dessa stora äppelträdslundar att vandra genom, då man ser bilderna från Lejonhjärta framför sig när man tänker äppelodling. (ja jag tillhör dessa turister!!)
Ny äppelodling i bakgrunden kontra den i förgrunden klassiska men "förlegade" typen av odling. |
Enligt Henrik så finns det inom företaget också en genuint äkta känsla att bevara den gamla traditionen av äppelodling och försöka "- Få ner den känslan i flaskan" som han uttrycker det. Historik, tradition och en stolhet över dessa grundpelare verkar var en otroligt viktig del av företagspolicyn och det man vill förmedla. Omgivningarna, med fläktar av tångdoft från Östersjön som då och då flyktigt passerar och vacker utsikt över Hanöbukten som omger odlingarna, gårdsbutiken och fabriken hjälper till att skapa en helhets-upplevelse vid besöket som gör detta till en turistmagnet som man inte får missa vid Österlenbesöket.
Hasse "Slottsträdgårdsmästaren" Wester har också skrivit ett fylligt inlägg om äppelodling på Österlen. Där kan ni se den underbara blomningen, bland annat. Klicka här
3 kommentarer:
Mycket intressant inlägg!!! En sån kurs skulle inte sitta fel.
Jättebra inlägg också om "väggar". Vi håller som bäst på att komplettera vår thuja-häck för att det ska bli enhetligt. Men för att lätta upp det kompakta använder vi oss av bokhäckar som rumsindelare inne i trädgården. Tror att det kan bli bra.
Ha en skön kväll!
Maria
å ja dette trenger jeg absolutt å lære meg mer om, og hva er ikke vakrere enn espalierte epletrær og hekker i ulike fasonger:)
En spaljerad äppelhäck vore intedumt att ha.
Har varit nere i Kivik och sett den underbara blommningen.
Mariana
Skicka en kommentar