Bild lånad från gardenphotos.com |
Att vi har en mässa som heter "Rum och trädgård" är föga förvånande. En stark trend idag är att vi vill flytta ut och "bygga ut" våra hus och lägenheter ut i trädgården eller på balkongen. Att skapa rum i trädgården där vi kan umgås, äta och skapa en känsla av att vara inne fast utomhus. Men ett stort problem många känner i sina trädgårdar är att man inte får det att kännas ombonat och mysigt. En av de allra viktigaste faktorerna till att lyckas med detta är att skapa just "rumslighet" i trädgården. Inom detta uttryck så är kanske väggarna det viktigaste redskapet för att skapa denna känsla av att vara ombonad och omhuldad. I våra gener ligger det djupt rotat att vi vill känna att vi har skydd i ryggen och att vi kan känna oss "säkra" i vår närmaste omgivning och med en häck, berså eller spalje bakom och/eller vid sidan av oss kan vi känna oss säkra och slappna av lättare. Höga häckar runt trädgården (som runt vår egen på bilden nedan) skapar dessutom en bra fond till resten av trädgådens element och gör att man får ett bra skydd för väder och vind som skapar bra växtförutsättningar.
Vår egen thujahäck (bilden ovan) skapar en kompakt vägg som ger perfekt insynsskydd, vindskydd och bra förutsättningar för växterna då väder och vind inte kan gå på med värsta artilleriet under stränga vintrar. Nackdelen är att det känns lite väl kompakt och murrigt och den ger inte den variation och liv som en lite mer genomsläpplig häck skulle göra. Sedan kan jag väl säga att klippa drygt hundra meter av denna vältrimmade häck inte är det roligaste och lättaste jag kan syssla med! Men det blir snyggt när man är klar...
Växtväggar har funnits ett antal år men börjar mer och mer användas av den "vanliga" kunden, inte bara hotell och stora företag. På mässan i Malmö fanns några varianter på växtväggar som såg bra och lätta ut att kunna användas utan att bli ruinerad. Ett alternativ som kräver lite kunskap och pengar men ett spännande alternativ som jag tror kommer att utvecklas snabbt och ur konsumentsynpunkt på ett gynnsamt sätt.
Detta "växtplank" hittade jag på någon sida på webben och det tyckte jag var ett nytt, kreativt och snyggt sätt att använda formatet på. Hur man har gjort är jag inte riktigt hundra på men det ser inte ut att vara för avancerat ut. Förmodligen fack med jord i där olika plantor planteras ungefär som en växtvägg. Det hade varit roligt att försöka konstruera något liknande själv.
Bild från Ken & Carinas trädgård (se blogg) |
Att skapa väggar i en trädgård är fundamentalt för att ge känslan av att vara ombonad och skapa en spännande trädgård som inte är för uppenbar. Man skall bara ana vad som väntar bakom häcken eller spaljén och få en önskan att upptäcka mer av trädgården. En gammaldags momorsträdgård med syrenbuskage skapar underbar grönska och blommning. När man köper ett nytt hus eller vill skapa en mer ombonad känsla i sin befintliga trädgård skall man alltid börja med att plantera träd, häckar och buskar. Var inte rädd att plantera träd mitt på tomten då det blir en utmärkt centralpunkt att utgå ifrån när man vidare planerar sin tomt och trädgård.
Att variera växtval och bladstruktur till häckar och buskage skapar en spänning som gör att känslan inte blir för statisk. Att plantera brutna häckar på lite olika djup gör också att man får aktivera sinnena och gör det mer intressant. Piet Oudolfs design på bilderna ovan och nedan innebär ofta även formklippning av häckar som skapar härliga grundstrukturer och rum i trädgården.
4 kommentarer:
Väggar i trädgården är viktigt!När jag går runt i min trädgård känner jag mig liten.Det är en härlig känsla jag minns från mormors trädgård o som jag strävar efter!
Hälsningar Helena!
Ja, detta är något som vi måste tjata om! Att man måste bygga huset = trädgårdens stomme innan man kan börja pynta med gardiner och prydnadskuddar = perenner och andra småsaker!
Jag såg en variant av en vägtskärm/vägg som var tillverkad av en vanlig SJ-pall - påminner om det blommande planket. Kommer kanske på min blogg framöver?
Ha det bra,
Anna Vattenkanna
Jag igen! Jo den där pallodlingsgrejen var jag ju bara tvungen att visa för svenska bloggvänner - ligger ute nu. är ju samma idé som planket - fast aningen mindre :-)
Anna Vattenkanna
Hej Jens. När jag läste din text kom jag och tänka på Annas inlägg om pallskärmsvägg. Samma sak fast i mindre storlek!
Och viss måste golv, väggar, tak finnas där innan man kan komma vidare i trädgårdsplaneringen. Här är ju faktiskt en skillnad mellan hur man handskas med detta utanför och innanför husets väggar. Inomhus står husarkitekten för golv, väggar, tak och inredningsarkitekten för möblering. Men landskapsarkitekten har ansvar för allt utanför huset väggar. Lätt att glömma det!
Hälsningar
Kristina
Skicka en kommentar