Kontakt

Mitt foto

Vi som har MOSSA Trädgård & Design heter Jens Svensson och Malin Hjelm. Kontakta oss om ni vill ha hjälp med trädgårdsskötsel, planering och trädgårdsdesign eller bara inspiration för en mindre del i trädgården. 

2011/02/23

Jag önskar...


...mig en trädgård fylld med olika prydnadsgräs.

Tomten som medföljer vårt kommande husköp är spännande på många sätt. Det är en svagt sluttande tomt från norr till den lägre södra delen. Den är skyddad genom den höga bokskog som omgärdar den och är relativt okultiverad förutom en 1/4 som är gräsmatta, och sist men inte minst, en stor del av trädgården är ett område som innehåller massor med stora större naturstenar från istiden (ungefär som bilden ovan fast mer mossbeklädda). Dessa är utspridda över ett ängsliknande (ogräs för tillfället) område. Just denna delen av trädgården är något som har eggat min fantasi mycket och där en relativt tydlig bild av hur jag skulle vilja gestalta just den delen har vuxit fram. Jag skall försöka få med min fru är med på noterna och på mina tankar. Att blanda större stenar i rundade former med det mycket mjuka böljande gräset skapar spännande kontraster.


Att sedan blanda in olika perenner som tex röda och vita Rudbeckia, Stäppsalvia, Veronikor, Allium och en och annan Stäpplilja kommer att bli fantastiskt.
  
BIld från Odla.se

Området kommer att ligga på "baksidan" av huset med bokskogen och en gammal vacker stenmur som inramning. Tanken är att husets planlösning skall vara öppen mellan kök/matplatsdelen och vardagsrummet och att större glaspartier skall öppna upp utsikten ut mot just denna delen av trädgården. Min husgud Piet Oudolfs naturlika planteringar kommer självklart att vara en stor inspirationskälla när detta förhoppningsvis skall realiseras...så småningom.

En annan stor fördel med prydnadsgräset är ju den struktur och funktion vipporna och stråna spelar under vintern.

Bilder hämtade från http://www.gapphotos.com/

4 kommentarer:

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Låter som en spännnade trädgård. Och finfina planer! Ska bli kul att följa projektet!
Ha en bra dag!
Hälsar,
Anna-Karin

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Man börjar svärma själv när man läser ditt inlägg. Säkert få du din fru med på svängarna.
Och i ljummiga sommarnätter dansar älvorna på eran äng bakom huset ;O)
Ha en fin dag, Petra B.

Kristina Bonander sa...

Nu måste jag ju gå tillbaka i din blogg och se om du skrivit/visat något av ditt kommande hus! Vad fantastiskt roligt att få börja från början, med ett vitt papper!
Vi började med vår Bergslagstomt för 4 år sedan och det är just att få fylla de vita pappren med nedtecknade drömmar och planer som är så fantastiskt roligt. Ibland kvittar det lika att man inte kommer någon vart med realiserandet för planeringsprocessen i sig är så rolig.
Ser fram mot fler rapporter från dig och er nya tomt.
Hälsningar
Kristina

Frodo sa...

Är också en stor fan av gräs... önskar att jag hade en större trädgård så man verkligen får plats med allt man önskar. Men på lilla lotten får man ändå plats med rätt mycket, det gäller bara att planera...