Kontakt

Mitt foto

Vi som har MOSSA Trädgård & Design heter Jens Svensson och Malin Hjelm. Kontakta oss om ni vill ha hjälp med trädgårdsskötsel, planering och trädgårdsdesign eller bara inspiration för en mindre del i trädgården. 

2011/02/10

Trädgårdens element - Stigar & gångar


En knappt synbar stig som leder fram till en stol genom grönskan. Stigen leder blicken men ger också fantasin en dos av inspiration. I en trädgård är det ju ofta en välkomponerad helhet som gör den till det där lilla extra. Många har säkert  hörn eller delar i sin trädgård som känns helt rätt och andra delar där man känner att det saknas något. En viktig funktion som gångstigar fyller är att binda ihop din trädgårds olika delar och rum och skapa en helhet. Om det sedan är grus, sten, gräs eller något annat material spelar ingen roll. Gångstigar i en trädgård skapar trygghet och en känsla av ordning. Sam-tidigt kan dom vara anlagda på ett sätt som skapar en spänning och förväntan. Jag älskar trädgårdar som är lite mystiska med olika rum och skrymslen som skapar en förväntan, slingrande passager som lovar något bakom hörnet.

I en parterrträdgård är det raka motsatsen, här skapar man fantastiska planteringar med raka gångstigar som ger en stram och strikt design och där är det inte spänningen som har huvudrollen utan det storslagna i helhetsbilden. Självklart så är det perfekt till slott och herrgårdar med den typen av design som t ex här i Sissinghurst White Garden.


                                                                                                                        
En lummig grön vägg av hallonbuskar på vardera sida av gången hemma i Skogstorpets trädgård.

Tänk er att gå där en tidig morgon på sommaren när hallonen mognar...
När man lyckas med det ibland lite svåra, att skapa olika, spännande rum i trädgården, så är det alltid lika effektfullt om man inte gör gången rak in till dom intilliggande rummen. Gör den gärna ringlande eller med en svag kurva så att ögat får ta in olika intressanta detaljer man kan placera eller plantera på vägen till nästa rum. Det gör att man stannar till oftare och tar in mer av trädgården än man annars skulle missa när man har blicken riktad framåt på målet.

En detalj i slutet på siktlinjen när man sedan närmar sig det nya rummet skapar djup och intresse vad som händer bakom häcken. Bilden här till höger är från Eva Danelius fantastiska trädgård och bloggen "Bakom häcken" som jag tycker är en av de mest spännande trädgårdar jag har stött på i Sverige och bloggvärlden. Hon har en fantastisk förmåga att med enkla medel skapa rum i sin gamla prästträdgård, och stigarna och gångarna som leder dit är minst lika fascinerande som hennes trädgårdsrum.                                                                                                                    
En annan trädgård och blogg som jag har länkat till tidigare som är helt fantastisk är "Länninge Trädgård" . Bilderna här intill är hämtad från Helenes blogg. Just att använda kullersten till gångstigar är min favorit även om det kan vara lite obekvämt att gå på med högklackat.(inte så ofta jag använder det dock!) På bilden (vänster) böjer stigen av som det ser ut till höger bakom buskaget, och detta gör i alla fall att jag vill fortsätta in i bilden och se vad som väntar runt hörnet!

"Resan är allt" brukar man säga, och jag tycker också att man kan utnyttja den närmaste ytan längs med en stig i trädgården till att plantera växter som ramar in och gör att sträckan mellan punkt a och b blir en upplevelse i sig, som     t ex Fingerborgblommor som i Helenes trädgård ovan till höger. Andra sköna exempel är en slingrande gång med lavendel eller kantnepeta längs med sidorna, eller att man genom en pergola skapar "korridorer" eller tunnlar. Just att använda pergola eller spaljéer längs gångstigar gör att man får en ombonad rumskänsla. Många man pratar med har ofta det problemet att man planterar längs med tomtgränsen och sedan känns det inte ombonat när man har en öppen stor yta i mitten.

Att plantera ett träd är givetvis bra för att skapa höjd i en trädgård men det tar sina år innan man kanske får det önskade resultatet. En passage med spaljé eller pergola kan vara ett snabbt sätt att få en mer ombonad känsla och få den där "tomma ytan" att kännas mer fylld.
(Bilder lånade från fantastiska bildportalen GAP photos)
Att anlägga gångar och stigar i din trädgård är ett viktigt element för att få en helhetskänsla i din trädgård, dom binder samman dom olika rummen och skapar intresse när dom leder dig in på spännande upptäcksfärder.


5 kommentarer:

Anna H sa...

Inspirerande!
Jag tänker nu när det är vinter och vi har skottade gångar att det är lätt att se vilka vägar vi tar genom trädgården. Fantasin flödar kring anlagda gångar kantade med perenner. Vår trädgård är ganska öppen och än så länge måste det finnas plats för både skateboardbana och fotbollsplan. Vad det lider ska jag väl få uplopp för att skapa rum i trädgården... jag får bida min tid.

Skogstorpets trädgård är fantastisk! Jag minns från den tiden jag hade bloggen "Min lott i livet" under användarnamnet Akka, på tradgardsblogg.se att jag redan då förundrades över det lilla torpet och dess fantastiska trädgård. Mycket att inspireras av!

Susie på Stjärnarve sa...

Precis som Anna ovan har vi som har en ganska nyanlagd trädgård det väldigt öppet. Kostnaden för att göra den så lummig som jag har tänkt mig är tyvärr enorm - trädgården är på 7000 kvm - alltså får jag planera väldigt noga och ägna mig åt en del av trädgården i taget. Hitintills är det jag kallar "innerträdgården" hyfsat klar, "förträdgården" gjordes iordning förra året - här väntar vi alltså bara på att allt ska börja växa till sig - och i år kan vi kanske påbörja "ytterträdgådens" utformning lite mer seriöst.
Dom här idéerna med små gångar runt om älskar jag, men har stor svårighet att se hos oss. För att hålla allt ogräs och sly borta så är vi ju tvungna att klippa allt till en stor äng än så länge. Alltså blir det extremt öppet och kalt! Hur löser man ett sånt problem!?

Landliggeren sa...

Jeg holder bestemt også af slyngede stier i haven. Vi er endnu ikke nået så langt i vores, men her er der da bestemt god inspiration.

/Birgitte

M/S Design sa...

Vad fin bloggen blev!
Just gångar och stigar gör så mycket i en trädgård.
Trevligt inlägg.
Mariana

Almbacken sa...

Vilekt bra inlägg!!! Oerhört inspirerande och värdefullt.

Grattis till nya huset och spännande planer. Huset och tomten ser oerhört charmigt ut.

Varma hälsningar Marai